Agricultura, în stradă?

Agricultura, în stradă?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Guvernul vrea să reducă plata directă pe suprafaţă cu aproape 74 de euro la hectar *

Federaţia Agrostar, care numără 50.000 de membri şi peste 150 de sindicate din toate ramurile agriculturii, protestează faţă de decizia Guvernului de a reduce suma alocată pentru plata directă pe suprafaţă în 2011 şi ameninţă cu proteste de stradă în cazul în care situaţia nu se va remedia.

„Guvernul a aprobat, în data de 12 octombrie, o Hotărâre care prevede alocarea unei sume de 100,65 euro pe hectar. Această sumă reprezintă subvenţia alocată din fonduri europene. În această Hotărâre trebuia prevăzută şi suma de 73,35 de euro/hectar, care trebuia să se acorde de la bugetul de stat. Federaţia Agrostar va înainta un protest Guvernului, Preşedinţiei României, comisiilor de agricultură de la Senat şi Camera Deputaţilor şi, dacă situaţia nu se rezolvă, vom trece la proteste de stradă”, declară preşedintele Agrostar, Niculae Ştefan.

Agrostar consideră că diminuarea subvenţiilor va conduce la o sărăcire a agricultorilor, care anul acesta, ca urmare a producţiilor obţinute, au fost obligaţi să-şi vândă produsele la preţuri foarte mici. O altă consecinţă va fi obţinerea unor producţii mai mici, ceea ce înseamnă preţuri mai mari pentru consumatori. Dacă mai adăugăm şi perioada de secetă din această toamnă, care a compromis o parte din culturi, deja 2012 se conturează ca un an dezastruos din punct de vedere agricol. „În aceste condiţii, agricultorii români nu vor putea concura niciodată cu fermierii din alte state europene care primesc subvenţii de până la 400 de euro/hectar şi vom rămâne dependenţi de produsele din import”, mai declară Niculae Ştefan.

Foto: Bogdan Codrescu

Citit 1123 ori Ultima modificare Luni, 17 Octombrie 2011 00:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.