Două gălăţence, în topul datornicilor la bănci
Foto: Foto: Vasile Caburgan

Două gălăţence, în topul datornicilor la bănci
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

118.702 lei (adică peste un miliard de lei vechi) este cea mai mare creanţă a unei persoane fizice din Galaţi care a fost preluată de KRUK Internaţional, companie specializată în managementul şi colectarea creanţelor. Persoana în cauză este o femeie de 39 de ani. Tot unei femei, dar cu trei ani mai în vârstă, îi aparţine recordul pentru Galaţi al celei mai mari creanţe pentru care s-a stabilit deja un aranjament de plată: o rată lunară de 250 de lei, pentru o sumă totală de 93.910 lei.

Acestea sunt doar câteva din cifrele oferite de reprezentanţii KRUK Internaţional, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate marţi, la Galaţi. Înfiinţată în România în 2007 ca subsidiară a grupului KRUK – liderul pieţei poloneze de management al creanţelor comerciale, KRUK Internaţional s-a specializat pe activităţi de colectare a creanţelor bancare ale companiilor de intermediere a creditelor, companiilor de asigurări şi leasing, operatorilor de telefonie fixă şi mobilă, cât şi ale companiilor de distribuţie a bunurilor de larg consum, adjudecându-şi o cotă de 32 la sută pe piaţa românească a creanţelor. Din 20 septembrie, KRUK Internaţional a lansat campania „Datoria mea”, o platformă educaţională destinată persoanelor cu datorii, devenind prima companie de colectare de creanţe din România care a venit pe piaţă cu o astfel de campanie.

Moldovenii, aprigi la datorii

Conform Isabelei Iacob, directorul general al KRUK Internaţional, Moldova este regiunea din care, în perioada iulie 2010 – iunie 2011, au provenit cele mai multe cazuri transferate către companie: 132.658. De asemenea, Moldova ocupă locul al treilea într-un top alcătuit în funcţie de valoarea cazurilor transferate, cu 346 de milioane de lei, fiind devansată de Muntenia (601 milioane lei) şi de Transilvania (455). „Vârsta medie a debitorilor din Moldova este de 42 de ani, iar aceştia sunt în majoritate bărbaţi. Datoriile transferate reprezintă credite negarantate, contractate în perioada de stabilitate a situaţiei financiare”, a afirmat Isabela Iacob. Numărul de creanţe (al persoanelor fizice) achiziţionate de KRUK Internaţional din judeţul Galaţi a fost de 12.200 cazuri, cu o valoare totală de 132,8 milioane de lei.

Pentru 3.219 din aceste cazuri, s-au semnat aranjamente de plată. „Rolul consultanţilor KRUK Internaţional este de a înţelege fiecare situaţie în parte şi de a găsi împreună cu debitorul o soluţie optimă, adaptată posibilităţilor financiare. În acest sens, singura opţiune pe care noi o considerăm viabilă şi eficientă este aceea de plată în rate convenabile a datoriilor, aceasta fiind o soluţie reciproc avantajoasă”, a declarat Isabela Iacob.

Două scenarii, acelaşi rezultat

Conform sociologului Mircea Kivu, partener KRUK în această campanie, există două scenarii diferite care duc în acelaşi loc, al înglodării în datorii şi imposibilităţii de a le mai achita. „Primul şi cel mai răspândit caz este cel al unei familii care contractează un credit atunci când are o situaţie financiară relativ bună, cu o rată rezonabilă în funcţie de nivelul veniturilor. Apoi intervine ceva (de exemplu, unul dintre soţi îşi pierde locul de muncă) şi veniturile scad brusc. Al doilea caz este acela când oamenii se află deja într-o situaţie financiară la limită şi apare brusc o nevoie urgentă de bani: o boală a cuiva din familie, o stricăciune în casă care trebuie urgent remediată etc.”, a declarat sociologul. Peste două milioane de notificări într-un an Iată alte câteva cifre semnificative din bilanţul pe 2010 al companiei KRUK Internaţional: peste două milioane de scrisori de notificare trimise şi peste 1,7 milioane de apeluri telefonice efectuate de angajaţii call-centerului din Târgovişte. S-au administrat peste 560.000 de cazuri, cu o valoare nominală de peste două miliarde de lei. Şi o curiozitate… de horoscop: cei mai mulţi debitori ai KRUK Internaţional sunt din zodiile Gemeni, Săgetător şi Rac (peste 45.000 de cazuri fiecare), iar cele mai mari datorii le au, în medie, cei din Peşti şi Leu. 

Citit 3357 ori Ultima modificare Miercuri, 19 Octombrie 2011 10:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.