Menarom - „Floare rară” în industria gălăţeană
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Menarom - „Floare rară” în industria gălăţeană
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Menarom a renăscut din propria cenuşă! * În ultimii patru ani, investiţii de peste şapte milioane de euro în retehnologizare şi modernizarea spaţiilor de producţie * Fondurile europene, o afacere grea, dar bună pentru industria gălăţeană * Utilaje pentru industria navală, 90 la sută pentru traderii din străinătate * Criza economică şi… oportunităţile ei

În urmă cu patru ani, nu puţini au fost cei ce se pregăteau să cânte prohodul la porţile Menarom. Motivele erau destule: privatizarea din 1999 s-a soldat cu un management defectuos, iar întreprinderea gălăţeană specializată pe producerea echipamentelor destinate industriei navale era pe marginea gropii. Preluată din nou de stat, societatea a intrat, în 2007, în lichidare voluntară. Din fericire pentru firma gălăţeană, activele au fost preluate de Grupul EURO P.E.C. şi, sub noua denumire, Menarom P.E.C., a reuşit să renască din propria cenuşă. Dintr-o societate cu pierderi uriaşe, astăzi firma a ajuns să aibă o cifră de afaceri de aproximativ 5,5 milioane de euro pe an, 255 de angajaţi, şi un portofoliu modern de activităţi.

De la vremuri zbuciumate la proiecte europene

„Am încercat să lăsăm în urmă toată acea perioadă de zbucium, cu mişcări sociale, cu pierderea pieţelor şi am lansat un plan ce a pus accent şi pe o schimbare în relaţia cu angajaţii, în sensul de a le garanta un loc de muncă, dar şi pe modernizarea liniilor de producţie şi recuperarea terenului pierdut în anii din urmă”, ne-a explicat Virgiliu Vals, directorul general al Menarom P.E.C. Retehnologizarea societăţii a fost punctul forte al planului de redresare şi, în ultimii patru, investiţiile directe în noi utilaje au fost de peste 5,5 milioane de euro, la care s-au adăugat 1,5 milioane de euro în repararea unor utilaje mai vechi sau reabilitarea spaţiilor de producţie. O componentă de bază în acest plan investiţional a fost un proiect cu fonduri europene finanţat prin POS „Creşterea Competitivităţii Economice” (POS CCE), printr-o operaţiune special dedicată întreprinderilor mari (Axa 1, D1.1). Menarom P.E.C. a fost, de altfel, printre primele 13 societăţi mari din ţară care, în 2010, au semnat contractele de finanţare pe POS CCE! „Oricum modernizarea se impunea, iar accesarea fondurilor europene a fost o soluţie pentru a ne suplimenta sursele de finanţare. Este adevărat că procesul este mai lung, are anumite rigori ce trebuie respectate la virgulă, procesul de rambursare e destul de greoi, dar în final merită. Proiectul nostru a fost de aproximativ 700.000 euro, cu 50 la sută cofinanţare din partea noastră şi a constat în achiziţia de utilaje moderne: maşini de debitat, de prelucrat tablă, un strung şi o maşină de prelucrare prin aşchiere, ambele cu comandă numerică”, a precizat directorul societăţii. Iar lucrurile nu se vor opri aici. Menarom P.E.C. a mai depus un proiect, în valoare tot de aproximativ 700.000 euro, pentru achiziţia unui Centru de prelucrare în cinci axe, adică, „pe româneşte spus”, un utilaj ce va permite prelucrarea unor piese cu grad ridicat de complexitate.

Marfă la export

Treptat, societatea gălăţeană a reuşit să-şi recupereze din vechile pieţe, mai ales pe zona de nişă reprezentată de echipamentele pentru industria navală, precum vinciurile de ancoră şi manevră, macarale de punte, cârme etc.. Activitatea s-a completat şi cu producerea de electromagneţi industriali, echipamente de automatizări, construcţii metalice sau echipamente „personalizate” după necesităţile clientului. Mai mult, aproape 90 la sută din producţia întreprinderii merge la export în ţări precum Olanda, Germania, Norvegia, Grecia sau Franţa. „Baza exporturilor o reprezintă echipamentele „clasice” ale societăţii, pe partea de mecanică şi electro-mecanică, iar majoritatea partenerilor noştri sunt traderi de echipamente navale. Partea de electrotehnică, pierdută la un moment dat, a cam fost ocupată de concurenţă şi acum este cam greu să o mai recuperăm”, a arătat Vergiliu Vals. Nici piaţa internă nu este de neglijat pentru Menarom P.E.C., în condiţiile în care are parteneri de talia SN Damen, Port Bazinul Nou, SN Giurgiu şi chiar ArcelorMittal. De altfel, cu acesta din urmă a fost derulat un proiect extrem de interesant, un sistem de tracţiune pentru LTG 2 ce înlocuieşte clasica locomotivă uzinală, sistem în premieră pentru industria noastră ce ar putea fi adaptat şi pentru alte aplicaţii, în alte fabrici din ţară sau chiar străinătate.

„Cu garda sus”

O politică financiară prudentă şi un business-plan coerent i-au permis societăţii gălăţene să facă faţă şocurilor pe piaţă aduse criza financiară. „Încă din 2008, când încă se mai putea produce orice şi se vindea orice, ne-am gândit că vremurile bune nu vor ţine la infinit. Şi, într-adevăr, ştim cu toţii ce s-a întâmplat. Şi nici acum contextul general nu este foarte optimist. În 2010, din păcate, ne-au scăzut comenzile cam cu 30 la sută şi chiar dacă în 2011 am reuşit să recuperăm undeva la 10-15 la sută, trebuie să fim atenţi să nu fim prinşi cu garda jos sau să ne întindem mai mult decât ne ţine plapuma. Prudenţa rămâne mama economiei în această perioadă plină de „zdruncinături””, ne-a mai declarat directorul general Virgiliu Vals. Managerul Menarom P.E.C. recunoaşte însă că, până la urmă, criza a avut şi o parte bună, în sensul că a mai cernut societăţile serioase de cele ce mergeau „la plesneală”, iar în achiziţia de utilaje a fost chiar o perioadă cu preţuri scăzute la cumpărare, ceea ce a ajutat societatea în planurile de retehnologizare. Altfel spus, fie că sunt vremuri mai bune sau mai rele, oportunităţile trebuie valorificate, pentru că şi unele, şi altele fac parte din viaţă şi din… afaceri. 

Citit 10251 ori Ultima modificare Miercuri, 19 Octombrie 2011 10:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.