Combinatul siderurgic Liberty Galați se confruntă cu probleme financiare tot mai mari, în fața cărora accesarea împrumutului de 750 milioane de lei (echivalentul a aproximativ 150 milioane de euro - n.r.), recent acordat cu sprijinul Ministerului Finanțelor, pare a fi principala soluție
Atmosfera de pe platforma combinatului siderurgic gălăţean a devenit tot mai tensionată în rândul angajaților, după ce s-au înregistrat întârzieri în primirea unor drepturi salariale. În condițiile în care, în ultimul an, din cauza condițiilor dificile de pe piață, activitatea combinatului a cunoscut numeroase sincope, angajații sunt tot mai îngrijorați cu privire la viitorul lor.
Salariaţii Liberty acuză inclusiv o comunicare deficitară atât cu conducerea companiei, cât și cu reprezentanții sindicatelor, lucru vizibil și în mesajele tot mai frecvente în această privință pe care le primim la redacție. Iată unul dintre acestea, pe care-l considerăm edificator: "Bună ziua, va aduc la cunoștință în calitate de angajat/ muncitor al companiei Liberty Galați, o situație din care nu știm cum să mai ieșim... Oamenii/ muncitorii nu sunt plătiți, deși au trecut zilele de acordare a obligațiilor de plată. Pe lângă faptul că din luna iulie nu mai este activitate în companie de nici un fel, continuăm să venim la serviciu și să nu facem nimic, însă nimeni din conducere nu ne oferă informații de nici un fel. Dorim să iasă cineva din conducere să ne aducă la cunoștință eventualele rezolvări, dacă vor avea loc sau ce au de gând să facă cu peste 5.000 de angajați. Se apropie perioada de iarnă și în continuare suntem resemnați, supărați că nu vom avea parte de plata obligațiilor salariale. Vă rugăm frumos să dați curs publicării unui material care, în opinia noastră, poate atrage atenția unor șefi ce pot lua decizii", se arată în unul dintre mesajele primite la redacție.
Salarii pe credit
Am solicitat, la rândul nostru, o serie de explicații privind situația din combinat și achitarea drepturilor salariale la care se face referire, atât din partea reprezentanților patronatului Liberty Galați, cât și din partea conducerii sindicatului.
Președintele Sindicatului Siderurgistul AMG - Liberty Galați, Gheorghe Bezman, nu ne-a răspuns nici la telefon, nici la mesajele scrise transmise prin mijloacele alternative de comunicare.
În schimb, din partea conducerii Liberty Galați, coincidență sau nu, în cursul zilei miercuri, 27 noiembrie, ziua în care am solicitat și noi o serei de clarificări, pe platforma siderurgică a fost transmis un mesaj din partea președintelui Consiliului de Administrație Liberty Galați, Ajay Aggarwal, precum și a managerului general Liberty Galați, Radu Ionescu, în care se arătau următoarele:
"Săptămâna trecută, Guvernul României a aprobat un credit substanțial pentru capitalul nostru de lucru. De îndată ce Ministerul Finanțelor va finaliza procedurile administrative pentru a permite accesarea împrumutului, vom plăti integral salariile și tichetele de masă și vom începe pregătirile pentru reluarea operațiunilor de producție.
Această finanțare a fost cuprinsă în planurile noastre ca sursă pentru plata avansului și a bonurilor de masă, însă - din păcate - procedurile durează mai mult decât ne-am așteptat și dorim să ne prezentăm scuze pentru această întârziere. Din informațiile transmise de autorități, procedurile sunt în curs de finalizare, dar pot dura câteva zile, însă vă vom informa de îndată ce avem vești. În paralel, lucrăm pentru a identifica soluții interne pentru plata salariilor, fiind conștienți că este responsabilitatea noastră.
Așa cum bine știți, industria siderurgică traversează cele mai dificile condiții de piață din 2015 până în prezent, de aceea dorim să vă mulțumim pentru sprijinul acordat în această perioadă plină de provocări. Suntem în dialog constant cu Ministerul Finanțelor și cu toate autoritățile naționale și locale pentru a ne asigura că finanțarea necesară îndeplinirii obligațiilor, inclusiv pentru plata salariilor, va fi disponibilă cât mai curând posibil.
Împreună, dorim să reluăm operațiunile de producție Liberty Galați și Liberty Tubular Products, astfel încât să ne putem continua activitatea în beneficiul siderurgiștilor, familiilor noastre, comunității locale și economiei naționale."
Context general
După cum v-am informat în paginile ziarului "Viața liberă", dat fiind contextul mai larg al dificultăților din sectoarele industriale mari consumatoare de energie, atât la nivelul autorităților naționale, cât și al celor europene au fost adoptate o serie de măsuri care să contribuie la sprijinirea sectoarelor afectate.
Astfel, Guvernul a aprobat în ședința din 21 noiembrie, "Strategia industrială a României pentru perioada 2024-2030", care prevede inclusiv o serie de măsuri privind accesul la finanțare al companiilor.
De asemenea, Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutoare de stat în valoare de 578 milioane de euro, al cărei scop este să reducă nivelul taxei pe energie electrică pentru întreprinderile mari consumatoare de energie din România, vizate fiind industria siderurgică, industria cimentului, industria chimică etc., în conformitate cu un set de criterii și condiții stabilite la nivelul Uniunii Europene. În acest context, a fost anunțată aprobarea unui împrumut de 750 milioane de lei, cu garanții de stat, destinat sprijinirii activității combinatului Liberty Galați.
Dincolo de aceste măsuri, mai amintim că la nivelul noii Comisiei Europene ar urma să fie prezentat în primele 100 de zile de la instalare (de la 1 decembrie - n.r.) un plan pentru păstrarea competitivității industriei europene. Atunci ar urma să fie prezentate inclusiv o serie de instrumente de finanțare a industriilor celor mai expuse în procesul de trecere la o economie cu emisii reduse de carbon. În ce măsură aceste măsuri se vor plia și pe nevoile Liberty Galați, rămâne de văzut.