"Anii 2022-2024 au fost marcaţi de numeroase conflicte armate la nivel mondial, care au transformat și Marea Neagră într-o zonă de conflict. Dotarea cu nave militare, cu armament sofisticat și cu militari bine instruiți reprezintă o preocupare importantă pentru România și pentru celelalte țări riverane. Comenzile de nave militare noi sunt în creștere.
În plină evoluție a războiului modern, al rachetelor și al dronelor, mina marină continuă să fie o armă letală și «tăcută», așa cum a fost de la inventarea sa, la începutul anilor 1860. Aceasta face ca preocupările de a combate minele marine să constituie un subiect de actualitate. Războiul din Ucraina demonstrează, pe deplin, că această latură a războiului pe mare nu trebuie neglijată. Informarea prezentată de contraamiral de flotilă dr. ing. Constantin Rusu face referire la acest domeniu, de combatere a minelor marine lansate în baraje de apărare sau ofensive", este prezentarea pe care organizatorii Colocviilor Constructorilor de Nave (CCN) o fac pentru ediția cu numărul 111.
Contraamiralul Rusu va vorbi și despre cele trei curente care se manifestă în tehnica navală de combatere a minelor marine: tradițional, prin folosirea navelor dragoare; cu vânătoarele de mine; prin dragajul telecomandat, cu drone submarine.
Ediția 111 a CCN va avea loc vineri, 6 decembrie, de la ora 11.00, în sala D 01 a Facultății de Arhitectură Navală. Ea se va deschide cu marcarea unui eveniment aniversar, în care i se va oferi o diplomă de excelență conf. univ. Vasile Alexandru ("A.V."-ul, pentru navaliști), care a împlinit 90 de ani pe 29 noiembrie.
Va fi prezentată apoi, de către șef de lucrari dr. ing. Manuela Nechita, informarea despre o nouă etapă a proiectului european "LeaderSHIP - Learning European Alliance for Digital Environmental and Resilient Shipbuilding", la care Universitatea "Dunărea de Jos" din Galați este partener în perioada 2023-2027.