IMM-urile reacționează la „ordonanța trenuleț”: „Atac asupra antreprenoriatului românesc și întreprinderilor mici și mijlocii”

IMM-urile reacționează la „ordonanța trenuleț”: „Atac asupra antreprenoriatului românesc și întreprinderilor mici și mijlocii”
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Reducerea pragului de impozitare pentru microîntreprinderi și creșterea impozitului pe dividende vor avea efecte catastrofale pentru antreprenorii români, în special pentru întreprinderile mici și mijlocii, ducând, cel mai probabil, la falimente în lanț și la pierderea a zeci de mii de locuri de muncă, afirmă, într-un comunicat de presă, Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (IMM România).

"Ce vină au antreprenorii care tocmai au aflat că în trei zile vor plăti impozite mai mari sau nu mai beneficiază de anumite facilități?", întreabă şi directorul executiv al Confederației Patronale "Concordia".

"În loc de a reduce drastic cheltuielile publice, guvernul apelează din nou la soluția taxării suplimentare a celor care au dus și până acum greul susținerii financiare, prin taxe și impozite, a unui aparat administrativ supradimensionat și ineficient, atât la nivel central, cât și la nivel local. Mai mult decât atât, măsurile de reducere a pragului de taxare pentru microîntreprinderi la 250.000 de euro din 2025 și la 100.000 de euro din 2026, precum și creșterea impozitului pe dividende de la 8 la 10%, sunt propuse a fi luate cu doar trei zile înainte de implementare, în profund dispreț pentru prevederile legale legate de predictibilitatea și stabilitatea mediului de afaceri. Efectul acestor măsuri este cu atât mai devastator, cu cât nu lasă timp efectiv de calcule, modificări ale prețurilor, optimizare a costurilor și schimbări de strategii pentru antreprenori. Pentru mulți dintre aceștia, noile prevederi înseamnă nici mai mult nici mai puțin decât închiderea afacerilor sau reducerea personalului, un cadou otrăvit de sărbători", se afirmă în comunicat.

Noile măsuri nu au fost discutate cu mediul de afaceri

Sectorul întreprinderilor mici și mijlocii angajează peste jumătate din forța de muncă din România, iar IMM România precizează că aceste măsuri nu au fost niciodată discutate cu mediul de afaceri și nu a fost realizat niciun studiu de impact cu privire la efectele acestora pe termen mediu și lung.

"Înțelegem nevoia de a reduce drastic deficitul bugetar, dar măsurile guvernamentale ar trebui să se concentreze în principal pe măsuri de reducere a cheltuielilor publice, nu pe impunerea unei poveri fiscale suplimentare pe cei care au dus și până acum greul creșterii economiei românești. Orice măsură de creștere a impozitării mediului de afaceri trebuie să vină în contrapartidă cu măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare", se mai afirmă în comunicatul remis de IMM România.

Când nu știi de Crăciun ce taxe vei plăti după Revelion

La rândul său, Radu Burnete, director executiv al Confederației Patronale "Concordia", a declarat, după Consiliul Național Tripartit din 29 decembrie, că mediul de afaceri pe care îl reprezintă este "extrem de neplăcut" surprins să afle că de la 1 ianuarie 2025 sunt introduse și noi taxe și eliminate facilități fiscale, "fără ca aceste lucruri să fi fost discutate așezat, așa cum am primit asigurări că se va întâmpla în luna ianuarie".

"În felul acesta, este greu să vorbești despre un parteneriat între mediul public și cel privat, atât de necesar având în vedere ce perioadă dificilă urmează. Este de neînțeles de ce Guvernul a ales să nu ne spună transparent, în cadrul întâlnirii, că intenționează să ia aceste decizii chiar înainte de finalul anului. Cel mai grav însă este că ele au aplicabilitate de la 1 ianuarie 2025, adică în trei zile. Nu înțelegem nici de ce a reapărut de nicăieri celebra «taxă pe stâlp», care lovește în cele mai productive companii și în cele care fac cele mai mari investiții, în condițiile în care Guvernul ne asigura că va renunța la altă taxă foarte nocivă, cea pe cifra de afaceri.

Sau ce vină au antreprenorii care tocmai au aflat că în trei zile vor plăti impozite mai mari sau nu mai beneficiază de anumite facilități. Una este decizia luată dintr-o necesitate, alta este termenul de aplicare. Termenul de aplicare este inacceptabil pentru noi. Nu se poate construi o economie solidă dacă niciodată nu știi de Crăciun ce taxe vei avea de plătit în prima zi după Revelion. Am primit nenumărate asigurări că acest lucru nu se va mai întâmpla, că deciziile fiscale vor avea un orizont de minimum trei-șase luni", a afirmat Radu Burnete.

Confederația Patronală "Concordia" reprezintă peste 3.500 de companii cu capital românesc și străin din 17 industrii esențiale, care produc mai mult de un sfert din PIB-ul României și angajează peste 350.000 de salariați.

Citit 1676 ori Ultima modificare Joi, 02 Ianuarie 2025 14:52

2 comentarii

  • postat de Zap
    Marți, 31 Decembrie 2024 11:29
    5.13.131.***
    Atât știu handicapații PSD în frunte cu covrigarul cu 8 clase Prea-iubit de galateni. Sa pună taxe. În rest o cărămidă peste cărămidă nu sunt în stare măcar.
    0
    6
  • postat de onestul
    Marți, 31 Decembrie 2024 08:44
    128.127.119.***
    proasta Romănie.Sau ales singuri ,si au inceput marele Jaf in ultimul lor mandat.Credeți voi ca ii doare-n c.,r de noi?Credul popor.tare credul .de neeecreeezut.
    2
    4

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro