Înmatriculările de autovehicule noi au înregistrat o scădere de 10,4 la sută, în prima lună a acestui an, față de ianuarie 2024, în timp ce pe segmentul autoturismelor full electrice s-a raportat o diminuare de 28,4 la sută, respectiv o cotă de piață de 9,8 la sută, reiese din datele Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări (DGPCI), prelucrate de Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile din România (APIA).
În funcție de tipul de combustibil al autoturismelor înmatriculate, în luna ianuarie a acestui an, motorizările pe benzină şi mild hybrid benzină înregistrează o creștere timidă, de 0,1 la sută, până la o pondere de 59,5 la sută în total. În același timp, autoturismele echipate cu motoare diesel şi mild hybrid diesel au înregistrat o scădere de 39 la sută și dețin o cotă de 9,8 la sută.
Pe de altă parte, autoturismele "electrificate", respectiv cele electrice 100 la sută și hibride plug-in, precum și cele full hybrid (care dispun și de propulsie electrică, fără încărcare din sursă externă) dețineau, în prima lună a anului 2025, o cotă de piață de 30,5 la sută, care depășește cu 20,7 puncte procentuale cota deținută de motoarele diesel, această din urmă categorie incluzând și motorizările mild hybrid diesel.
Autoturismele full electrice dețin o cotă de 9,8 la sută din piață, în scădere de la 12,9 la sută, în timp ce autoturismele plug-in hybrid au ajuns la o cotă de 5 la sută, față de ianuarie 2024, când reprezentau 4,6 la sută.