Rata anuală a inflației a coborât, în luna ianuarie 2025, la 4,95 la sută, de la 5,14 la sută în decembrie, în condițiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4,54 la sută, cele nealimentare cu 4,60 la sută, iar serviciile cu 6,54 la sută, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS).
În același timp, potrivit ultimelor date furnizate de Banca Națională a României (BNR), rata anuală a inflației va cunoaște o fluctuație pronunțată în semestrul întâi 2025, iar în semestrul doi va descrește pe o traiectorie mai ridicată decât cea din proiecția precedentă, de 3,7 la sută.
Potrivit BNR, incertitudini și riscuri la adresa stabilității financiare continuă să decurgă din conduita viitoare a politicii fiscale, date fiind, pe de o parte, impactul prezumat al măsurilor fiscal-bugetare corective implementate sau adoptate până acum, iar, pe de altă parte, cerința consolidării bugetare în conformitate cu Planul bugetar-structural pe termen mediu convenit cu Comisia Europeană, precum și cu procedura de deficit excesiv.
Incertitudini și riscuri vor fi generate însă și de condițiile de pe piața muncii și de ritmul creșterii salariilor din economie. Totodată, incertitudini semnificative continuă să fie asociate dinamicilor prețurilor energiei și alimentelor, precum și traiectoriei viitoare a cotației țițeiului, iar riscuri notabile vin din tendința de extindere a protecționismului comercial, cu potențial impact asupra cotațiilor altor materii prime, precum și asupra prețurilor unor bunuri intermediare și finale.