Într-un răspuns la o interpelare a senatorului Ștefan Borțun, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a clarificat strategia economică a ministerului pe care îl conduce, în privința Administrației Fluviale a Dunării de Jos (AFDJ) Galați.
Conform lui Grindeanu, la decizia de păstrare a statu-quo-ului AFDJ, adică a actualei forme de organizare și funcționare, contribuie atât statutul special al regiei (înființată printr-un acord internațional), calitatea de beneficiar al unor proiecte cu finanțare europeană, cât și caracterul non-comercial al activităților specifice desfășurate.
În primul rând, Regia Autonomă AFDJ Galați nu va fi reorganizată și nu se va transforma într-un SRL sau SA. La discuția din 19 februarie 2025 de la sediul Guvernului, „discuțiile s-au axat pe posibilitatea divizării activităților în sensul separării serviciilor comerciale de cele specifice de autoritate administrativă de șenal, apărări de maluri, semnalizare, dragaj etc., precum și posibila schimbare a formei de organizare (S.A. sau S.R.L.). Nu s-a pus în discuție nicio secundă privatizarea regiei”, spune ministrul Grindeanu. Conform acestuia, s-a decis că prevederile legale în sensul reorganizării regiilor autonome prin divizarea activităților de serviciu public de cele comerciale nu sunt aplicabile în cazul AFDJ Galați.
Regie cu statut special și beneficiară de fonduri europene
Motivele sunt mai multe, iar primul este că statul român a delegat Regiei Autonome AFDJ Galați responsabilitățile ce revin din acordurile și convențiile internaționale la care România este parte. Fiind înființată în baza Convenției de la Belgrad și având activitate continuă începând cu 1954, o eventuală reorganizare prin divizarea activităților trebuie analizată de toți semnatarii Convenției de la Belgrad (11 cu drept de vot și 7 observatori)”.
În plus, AFDJ Galați a avut și are calitatea de beneficiar în cadrul mai multor proiecte cu finanțare europeană, fiind obligatorie menținerea proprietății beneficiarului asupra rezultatelor proiectelor. „Încălcarea acestor condiții și angajamente are drept consecință returnarea tuturor fondurilor primite”.
AFDJ Galați nu derulează activități comerciale, spune ministrul Transporturilor, activitățile specifice desfășurate încadrându-se în categoria de monopol reglementat, cu regim de importanță internațională strategică. AFDJ este o regie specială, de interes național, în domeniul asigurării condițiilor de navigație pe sectorul românesc al Dunării și pe brațele adiacente, precum și administrarea barei Sulina.
De peste 15 ani, AFDJ nu este pe pierdere
Conform răspunsului lui Sorin Grindeanu, AFDJ Galați nu are activitate de tip concurențial în economia de piață din România, nici activitate generatoare de profit. În contextul geopolitic actual generat de conflictul din Ucraina, obiectivul principal al AFDJ Galați, asumat prin planul de măsuri agreat cu Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii şi Guvernul României, din cadrul inițiativei «Solidarity Lanes», a fost creșterea capacității de tranzit a navelor pe Canalul Sulina (tranzitarea, pe Canalul Sulina, a unui număr cât mai mare de nave) si creșterea siguranței navigației, atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte.
„În acest sens au fost întreprinse o serie de măsuri, care au avut ca impact creșterea veniturilor proprii realizate de regie, venituri care au depășit cheltuielile, în anul 2022, cu 6,8 milioane de lei și, în anul 2023, cu 26,2 milioane lei”. „Prin urmare, activitatea Regiei a fost dezvoltată considerabil, obținându-se venituri proprii care au depășit nivelul cheltuielilor, o parte fiind virate la Bugetul de stat, iar o parte regăsindu-se în investiții importante pentru desfășurarea activității de administrare a șenalului navigabil al Dunării. De peste 15 ani, RA AFDJ Galați nu este pe pierdere. Regia înregistrează cheltuieli în limita realizării veniturilor conform bugetelor de venituri și cheltuieli aprobate”, afirmă Grindeanu.
În ceea ce privește impunerea reducerii cu 50%, începând din anul 2024, a tarifelor de tranzitare a canalului Sulina, „acestea au fost reîntregite”, „în urma demersurilor AFDJ și a bunei colaborări cu Consiliul Director și conducerea Direcției Consiliului Concurenței”. „În concluzie, de la înființarea Consiliului Concurenței, stabilirea și avizarea tarifelor nu mai este în competența Ministerului Transporturilor și Infrastructurii”, mai spune Sorin Grindeanu.