Discuții în vederea stingerii creanței pe care combinatul Liberty Galați o are față de bugetul local al municipiului au avut loc între primarul Ionuț Pucheanu, managerul general Radu Ionescu și Remus Borza, coordonatorul firmei Euro Insol, care se ocupă de concordatul preventiv al companiei siderurgice. Potrivit primarului, datoria efectivă, pentru anul trecut, se ridică la 19 milioane de lei, reprezentând impozitul pe clădiri și taxa de mediu. Dacă se adaugă și sumele aferente anului acesta, se ajunge la 42-45 milioane de lei.
„O parte din această datorie vrem să o stingem prin preluarea, prin dare în plată ca acțiune, a Bazei Sportive «Oțelul». A doua problemă pe care am ridicat-o a fost legată de Priza Dunării”, a anunțat primarul Ionuț Pucheanu.
Acesta a ținut să dea asigurări că o eventuală sistare a energiei electrice furnizate Combinatului nu va afecta alimentarea cu apă a Galațiului. „Priza Dunării este un edificiu pe un contract de furnizare total separat, n-are nicio legătură cu contractul și cu datoriile pe care le înregistrează în momentul de față Combinatul la furnizorul de electricitate. Prin urmare, dacă s-ar fi oprit curentul în Combinat, n-ar fi afectată câtuși de puțin Priza Dunării. În baza contractului pe care Apă Canal îl are, cel mai probabil, ar fi putut prelua foarte ușor contractul de energie electrică aferent acestui punct strategic.
Încercăm să-l preluăm și să găsim înțelegere, el fiind punct strategic, atât pentru municipiu, cât și pentru ei. Ori îl preluăm întrutotul - e un demers în sensul acesta - ori vom ajunge la un compromis, în care, într-un viitor apropiat, cei de la Apă Canal să-și poată pune propria pompă”, a explicat primarul.
Politicianul spune că pompa folosită în momentul de față este uriașă, față de nevoile actuale: „Folosim prea multă energie. În capacitate maximă, nevoile municipalității și ale Combinatului nu cred că depășesc jumătate din ceea ce poate face acea pompă. E o pompă veche, chiar dacă merge şi a fost întreținută cum trebuie, e un mastodont pe care am putea, ori împreună, ori separat, să-l îmbunătățim”, spune Ionuț Pucheanu.
Propunerile se află în analiză, iar o decizie ar putea fi luată luna viitoare: „Această pompă de priză de apă este foarte necesară pentru producerea de oțel. Am putea deveni noi, ca municipalitate, furnizori de apă pentru răcirea instalațiilor dumnealor și să externalizeze, așa cum au mai făcut cu alte servicii de-a lungul anilor. N-am ajuns la un numitor comun încă. E o problemă care e în dezbatere. Am speranța ca în luna aprilie să ajungă la un final, să luăm niște decizii și ulterior să le implementăm!”, a mai spus primarul.