Acționarii firmei SunPro Oils SRL nu renunță la construirea fabricii de ulei din Zona Liberă Galați, chiar dacă birocrația din România pare a fi una greu de egalat. La doi ani și două luni de la semnarea contractului de concesiune, firma cu acționari din Cipru și Elveția și cu administrator ucraineano-britanic este aproape (abia) de obținerea acordului de mediu, un pas necesar și obligatoriu, dar nu suficient.
Obținerea acordului de mediu de către SunPro Oils, posibil a fi reușită în perioada următoare, ar fi un pas uriaș și așteptat de peste doi ani de investitorii în viitoarea fabrică de ulei care ar urma să fie construită în incinta Zonei Libere Galați. După acordul de mediu, urmează obținerea autorizației de construire, care va fi eliberată într-un termen de câteva zile, așa cum au dat asigurări în repetate rânduri reprezentanții Primăriei și ai Zonei Libere. Va putea începe apoi construirea fabricii și se va putea finaliza documentația pentru obținerea autorizației de mediu, simplă sau integrată, în funcție de impactul estimat al viitoarei fabrici. Fiind vorba de o construcție aflată aproape de graniță, la circa cinci kilometri, va fi evaluat și impactul transfrontalier, potrivit celor de la Agenția de Protecția Mediului.
Un an pierdut degeaba
Proiectul viitoarei fabrici de ulei din Zona Liberă a bătut pasul pe loc timp de mai bine de un an, iar „Viața liberă” a scris de mai multe ori despre acest aspect. În septembrie 2024, în articolul „Fabrica de ulei din Zona Liberă așteaptă o autorizație pe care încă nu a cerut-o!”, am publicat declarația directorului executiv al Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Galați, Robert Mihai Rusu, din care reieșea că documentația depusă de SunPro Oils era incompletă încă din start și nu era completă nici după mai mult de un an de la depunere.
„Având în vedere că documentația depusă nu conținea, surprinzător, descrierea sumară a proiectului, în data de 13.07.2023, cu respectarea termenului procedural, A.P.M. Galați a solicitat refacerea notificării cu informațiile relevante și concrete din care să rezulte în ce constau lucrările care fac obiectul solicitării. Abia după 5 luni, în data de 09.01.2024, SUNPRO OILS SRL a răspuns solicitării A.P.M. Galați”, potrivit directorului executiv al APM Galați. De asemenea, „în data de 23.01.2024, prin decizia de evaluare inițială i-a fost comunicată titularului necesitatea declanșării procedurii de evaluare a impactului asupra mediului și i-a fost solicitată completarea documentației cu documentele prevăzute de Legea nr. 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice și private asupra mediului în vederea parcurgerii procedurii de reglementare. Până la data prezentei, timp de 8 luni, titularul nu a transmis documentele solicitate încă de la începutul anului 2024”, ne-a mai spus directorul Robert Mihai Rusu, în septembrie anul trecut.
Alt proiectant, alte soluții tehnice, altă documentație
Între timp, SunPro Oils a schimbat proiectantul, care se pare că s-a pliat mai bine pe cerințele APM Galați și a urnit lucrurile din loc. Însă întârzierea de peste un an nu a putut fi recuperată. Au fost aduse noi soluții tehnice, astfel încât documentația către APM a trebuit să fie actualizată.
Pe 30 martie anul acesta, în articolul „Cât de atractiv este Galațiul pentru investitori. Ce s-a ales din fabrica de baterii și cea de ulei”, primarul Ionuț Pucheanu era citat cu următoarea declarație: „Am avut, în ultima lună, două întâlniri cu investitorii de acolo. De aproape un an, s-au lovit de avizul celor de la Agenția de Mediu. Acest investitor lucrează cu niște proiectanți din București. N-au știut cum să abordeze problemele cu Agenția de Mediu de la Galați. Am intervenit atât la Agenția de Mediu, cât și în a găsi un consultant care să le poată scrie memorandumul așa cum vor cei de la Mediu. Pentru că memorandumul lor, până acum, a fost refuzat de trei sau patru ori. Înțeleg că sunt pe punctul de a debloca acest aviz. Sunt ajunse toate utilajele aferente acestei fabrici. Singurele probleme vizează construcția halei, asamblarea utilajelor și acest aviz de mediu. Cu tot respectul, înțelegem protecția mediului, dar uneori rigorile sunt atât de stricte încât devin ușor-ușor de nerealizat”.
Contractul de concesiune pentru o perioadă de 49 de ani, pentru o suprafață de 4,5 hectare, a fost semnat pe 6 februarie 2023 de directorul Zonei Libere Galați, Cătălin Cojocaru, și reprezentantul SunPro Oils, în prezența primarului Ionuț Pucheanu. La acea vreme s-a afirmat că valoarea investiției în viitoarea fabrică de ulei va fi de peste 20 milioane de euro și că aceasta va genera aproximativ 200 de noi locuri de muncă.