Azi, a doua întâlnire patronat - sindicate în Combinat pentru negocieri

Azi, a doua întâlnire patronat - sindicate în Combinat pentru negocieri
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Oficialii ArcelorMittal Galați și liderii sindicali din combinatul siderurgic, care au demarat joi negocierea Contractului Colectiv de Muncă al unității pentru anul viitor, se așază astăzi pentru a doua oară la masa tratativelor. Patronatul este așteptat să comunice cu cine va negocia, după ce grupările sindicale au depus documentele de reprezentare.

Amintim că, la ora actuală, niciun sindicat de pe platforma siderurgică nu este reprezentativ deoarece nu are susținerea a jumătate plus unu dintre cei peste 8.000 de salariați. Ca să poată intra la negocieri, fiecare sindicat a adus împuternicire de la federația la care este afiliat. Este, însă, puțin probabil ca această soluție să fie aplicată și în acest an, din cauza unui vid legislativ apărut în urma modificării legislației dialogului social. Alternativa care pare viabilă în momentul de față este negocierea prin reprezentanți ai salariaților, dar și aceasta ridică semne de întrebare. Utilizată în general în întreprinderile mici, varianta obligă reprezentanții să obțină sprijinul a jumătate dintre salariați, or, în Combinat asta înseamnă că ei trebuie să adune peste 4.000 de semnături de susținere. Apoi, în condițiile în care fiecare grupare sindicală „a dat naștere” propriei echipe de reprezentanți, apare o întrebare legitimă: ce echipă de reprezentanți va alege patronatul, dacă fiecare dintre ele a adunat suficiente semnături de susținere?

Joi, după prima rundă de discuții dintre administrație și masa sindicală, era vehiculată și varianta negocierii prin reprezentanți ai salariaților, secondați de reprezentanți ai federațiilor. Lumină s-ar putea face abia de astăzi încolo, dar întrerupătorul nu va fi ușor de găsit, în condițiile în care din tabăra sindicală se aud deja acuzații de trădare a intereselor siderurgiștilor și cereri de constatare a nulității absolute a tratativelor.

Despre revendicările salariale pe care negociatorii le vor înainta patronatului nu s-a auzit nimic, deocamdată. Liderii sindicali au fost foarte prudenți atunci când au vorbit despre acest subiect. Au spus doar că siderurgiștii gălățeni nu trebuie să se aștepte la creșteri salariale în două cifre, în condițiile în care prețul oțelului a intrat din nou pe o pantă descendentă care coboară tocmai până în primul trimestru al anului viitor, iar Furnalul 3 se află la câteva zile distanță de o nouă oprire temporară.

Citit 2357 ori Ultima modificare Duminică, 20 Noiembrie 2011 23:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.