Lista neagră ANAF, varianta Galaţi: Top 10 datornici

Lista neagră ANAF, varianta Galaţi: Top 10 datornici
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Peste 21 de milioane de euro, „nota de plată” la bugetul general consolidat al statului pentru primii zece mari datornici gălăţeni * Recordul absolut este deţinut de firma Tradigrein, executată silit pentru o datorie de 27,2 milioane de lei * Printre datornici se mai numără şi firme din domeniul construcţiilor, transporturilor şi comerţului *

Cei mai mari zece datornici la bugetul general consolidat administrat de Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Galaţi au reuşit „performanţa” de acumula restanţe de peste 92 de milioane de lei, adică aproximativ 21,4 milioane de euro! Potrivit datelor disponibile pe portalul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), campioana absolută la capitolul datorii este firma Tradigrein SRL, ce are ca obiect de activitate comerţul cu produse dintre cele mai diverse, dar care a reuşit să lase la bugetul de stat „o gaură” de nu mai puţin de 27,2 milioane de lei. Firma a intrat în executare silită, dar la datorii atât de mari este greu de crezut că inspectorii fiscali vor reuşi să facă vreo minune.

Printre firmele ce au intrat în Top 10 datornici la bugetul de stat se află, din păcate, şi trei societăţi din domeniul construcţiilor care cândva se aflau în eşalonul fruntaş al economiei gălăţene. Un prim caz este cel al societăţii ICMRS SA, companie care şi-a făcut o carte de vizită din contribuţia majoră pe care a avut-o la construirea Combinatului Siderurgic de la Galaţi şi, ulterior, la lucrările de construcţii şi reparaţii de pe platforma siderurgică. Din păcate, gloria de altădată nu a ferit societatea de criza economică, în prezent ICMRS SA având datorii la bugetul de stat de 18,75 milioane de lei, fiind al doilea mare restanţier din Galaţi. Se pare că viitorul societăţii a fost pecetluit, dat fiind faptul că, deşi a beneficiat de o înlesnire la plată, societatea este încolţită şi de alte datorii.

Datorii cu înlesniri

Celelalte două societăţi de construcţii gălăţene cu datorii mari la bugetul de stat sunt Confort SA şi Unicom SA, care au datorii de 6,75 milioane de lei şi, respectiv, 4,73 milioane de lei. O ultimă tentativă de salvare a acestor societăţi a venit prin acordarea din partea DGFP Galaţi a unor înlesniri la plată, în baza unui pachet fiscal menit să mai acorde o şansă firmelor care se pot redresa. De exemplu, operatorii economici care au obligaţii fiscale restante la 31 august a.c. pot beneficia în anumite condiţii de anularea sau reducerea penalităţilor de întârziere.

De asemenea, prin OG nr.30/2011 s-a instituit un regim juridic special al penalităţilor aferente creanţelor fiscale principale eşalonate la plată. Conform acestui regim, pe perioada de eşalonare a obligaţiilor fiscale principale şi a eventualelor dobânzi aferente acestora, penalităţile urmează a fi amânate la plată în vederea anulării dacă eşalonarea la plată se finalizează conform graficelor de plată stabilite de administraţia fiscală. În acest regim se include şi un procent de 50 la sută din majorările de întârziere, corespunzător componentei de penalitate din conţinutul majorării de întârziere.

Printre firmele cu datorii la bugetul de stat care beneficiază de o serie de înlesniri la plată se mai numără şi compania din domeniul transporturilor Dumony SRL, cunoscută în special pentru relansarea activităţii la Autogara Galaţi. Compania, aflată pe locul cinci ca nivel al datoriilor la bugetul de stat, are restanţe ce totalizează 5,58 milioane de lei.

Executare silită

În cazul unora dintre marii datornici gălăţeni a fost declanşată de către DGFP Galaţi procedura de executare silită. Pe lângă firmele deja amintite, pe „lista neagră” a ANAF se află şi filiala din Galaţi a companiei turce Azizoglu Construction Contracting Tourism Industry and Commerce Co TLD Ankara. Pe cât de diverse par a fi zonele de interes antreprenorial ale firmei, pe atât de mari sunt datoriile la bugetul de stat, cifrate la 12,2 milioane de lei.

Pe locul şapte ca nivel al datoriilor se află firma Modavior SRL, cu restanţe de 4,53 milioane de lei, iar pe locul opt se află Industrial Company ALM SRL, ce are de dat la bugetul de stat 4,43 milioane de lei. Pe următoarele două locuri se află Metal Grup Industrie SRL, cu datorii de 4,16 milioane de lei, şi, respectiv, Romnef, cu datorii de 3,65 milioane de lei, ultima dintre ele legată de iţele încurcate ale privatizării Agrovin Iveşti.

Datoriile acumulate de cele zece companii pomenite mai sus reprezintă doar vârful aisbergului unor restanţe de sute de milioane. După cum v-am informat în paginile ziarului nostru, DGFP Galaţi are un „palmares” de 86.271 de somaţii de plată, pentru suma de 434 de milioane de lei. Deocamdată s-au înfiinţat popriri bancare în 24.410 cazuri, pentru 262 de milioane de lei, precum şi popriri la terţi, în 5.074 de cazuri, pentru suma de 159 de milioane de lei. De asemenea, în cazul a 259 de agenţi economici s-au pus sechestre pe bunuri mobile şi imobile în valoare totală de 149 de milioane de lei. O parte din sumele datorate la bugetul de stat sunt recuperate, altele pot fi însă trecute la capitolul pierderi, cu atât mai mult cu cât, dată fiind conjunctura pe piaţă, pentru bunurile sechestrate adesea foarte greu se găseşte o modalitate de valorificare.

Citit 7668 ori Ultima modificare Duminică, 20 Noiembrie 2011 23:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.