Începând de luni, Camera Reprezentanților a Congresului american va începe dezbaterea unor proiecte de lege ce ar urma să ofere pieței cripto un cadru reglementat, în ton cu dorința lui Donald Trump care s-a autointitulat „președintele criptomonedelor".
De altfel, acesta a lansat la începutul acestui an propria monedă digitală („meme coin") numită $Trump, urmat, la scurt timp, de soția sa care a emis propria „meme oficială" $Melania.
Piața a luat-o înaintea dezbaterilor iar bitcoin, care a fluctuat în ultimele două luni între 98.000 și 112.000 dolari, a urcat vineri la un nou maxim istoric de 118.872 dolari, aprecierea din ultimele trei luni fiind de circa 41%.
Camera Reprezentanților urmează să dezbată în cadrul „Săptămânii cripto" trei proiecte de lege, care urmează să stabilească cadre de reglementare clare pentru activele digitale. Cel mai important document este cel numit Genius Act.
Aprobarea acestuia ar putea transforma așa-numitele stablecoin-uri în dolari digitali recunoscuți legal și garantați integral.
Stablecoin-urile, concepute inițial pentru a facilita tranzacțiile în spațiul criptomonedelor, atrag acum interesul companiilor fintech și al băncilor care doresc să accelereze plățile și decontările.
Piața stablecoin ar putea crește, conform estimărilor trezoreriei SUA, de la circa 250 de miliarde de dolari, în prezent, la 3,7 trilioane de dolari, până în 2030.
Evoluția de la finalul săptămânii a fost susținută și de intrările record în fondurile (ETF-uri) care urmăresc performanța bitcoin (plasamente de circa 1,8 miliarde dolari) sau ethereum (intrări de 383 milioane de dolari).
Optimismul investitorilor a fost alimentat de zvonurile referitoare la o posibilă înlocuire a lui Jerome Powell, preşedintele Rezervei Federale americane, ceea ce ar permite o relaxare monetară mai rapidă, dar și a speculațiilor privind creşterea deficitului bugetar al SUA, în ton cu „One Big Beautiful Bill Act" recenta lege promulgată de Casa Albă.
Efortul administrației americane de a reglementa piața cripto vine în contextul în care guvernatorul băncii centrale a Chinei a afirmat, luna trecută, angajamentul său privind extinderea la nivel internațional a yuanului digital, sau e-CNY.
Există și voci sceptice în privința evoluției bitcoin, care aspiră acum la titlul de „aur digital". Aceștia recomandă prudența investitorilor știut faptul că monedele digitale sunt foarte volatile, cu corecții mari, influențate de evoluțiile dolarului sau ale aversiunii față de risc.