Scandal macro la magazinele MIC.RO
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Scandal macro la magazinele MIC.RO
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Mai bine de jumătate din magazinele MIC.RO deschise în municipiul Galaţi au fost închise după numai câteva luni de funcţionare şi peste două treimi din angajaţi au intrat în preaviz *

Concedieri colective
Dintre cei 110 de gălăţeni care lucrau în reţeaua de magazine MIC.RO, mai bine de două treimi au primit decizii de încetare a relaţiilor de muncă, ne-a dezvăluit, sub protecţia anonimatului, una dintre persoanele concediate. „Au fost daţi afară 65 de oameni, printre care mă număr şi eu. Deciziile de desfacere a contractului individual de muncă ne-au fost înmânate săptămâna trecută, pe 7 decembrie. Perioada de preaviz expiră pe 5 ianuarie 2012, dată până la care trebuie să muncim patru ore pe zi”, ne-a declarat fosta angajată a retailerului MIC.RO.

Tânăra, care lucra ca vânzătoare la un magazin din Micro 19, nu a vrut să-şi dezvăluie identitatea de teamă că nu-şi va mai primi banii pe care compania trebuie să-i vireze angajaţilor pe care i-a concediat. „Avem de încasat salariul pentru orele lucrate în luna noiembrie, din care nu am primit decât jumătate la începutul acestei săptămâni, un salariu compensatoriu în februarie 2012 şi garanţia, tot la anul, în martie”, a spus fata. Garanţia, a explicat ea, reprezintă suma de 85 de lei care li s-a reţinut, ei şi colegilor ei, lună de lună din leafă, pentru a acoperi eventualele pagube rezultate din furturi sau distrugeri.

17 magazine închise din 26
Ca şi majoritatea colegilor ei, fata lucra în reţeaua MIC.RO din primăvara acestui an. „Eu am fost angajată în luna aprilie. În septembrie, la o penultimă şedinţă cu personalul, directorul regional, Tiberiu Mădescu, ne-a spus că nu vor fi daţi oameni afară, că va veni marfă, că nu vor fi închise magazine. Nu s-a întâmplat aşa, din contră. Acum, dintre cele 26 de magazine din Galaţi, doar nouă mai sunt deschise”, ne-a spus tânăra.

Un alt fost angajat al reţelei a catalogat drept „genocid” cele întâmplate la Galaţi şi i-a avertizat pe colegii din restul ţării că vor avea aceeaşi soartă. „Aviz oraşelor şi colegilor care se simt vizaţi, care miros ceva, dar nu sunt siguri. Fără dubii, închiderea şi evacuarea lor din MIC.RO va veni ca o moarte subită. La Galaţi a fost un adevărat genocid - au închis 11 magazine într-o zi, iar a doua zi au urmat încă şase locaţii”, a afirmat, într-un comentariu postat pe internet, un gălăţean care şi-a spus Maxx.

Cuvintele lui au apărut în secţiunea comentarii a unui articol legat de declinul reţelei MIC.RO de pe blogul simplybucharest.ro, secţiune pe care angajaţii retailerului au transformat-o în forum de discuţii în ultimele zile.

Maxx vorbeşte acolo şi despre modul în care s-a făcut golirea magazinelor MIC.RO, după anunţarea închiderii. „Marfa a fost mai întâi inventariată în câteva cazuri, în altele ea a fost pur şi simplu înghesuită în saci negri şi aruncată în două maşini şi îndesată cu picioarele. În nebunia evacuării spaţiilor nu s-a ţinut cont de cum se cuplează marfa în saci şi de cum se aşază aceasta în maşina de transport, care era una mică şi, normal, au apărut produse care s-au deteriorat. Actele şi arhiva au fost pur şi simplu aruncate pe jos”, a relatat Maxx.

Spuneam mai sus că angajaţii aflaţi în preaviz trebuie să lucreze timp de patru ore pe zi, până la data de 5 ianuarie 2012. Însă, în condiţiile în care cele mai multe dintre magazine sunt închise, acest lucru este imposibil, spun cei concediaţi. „Salariaţilor nu li se permite accesul în magazine, pentru că stocurile sunt pe zero”, ne-a spus fosta vânzătoare din Micro 19.

Furnizorii nu mai aduceau demult marfă
Jurnaliştii bucureşteni au dezvăluit recent că MIC.RO nu şi-a plătit furnizorii de marfă, restanţele către aceştia cumulând 38-40 de milioane de euro, şi, în lipsa unor garanţii că-şi vor recupera banii, unii dintre ei ar fi depus deja cereri de insolvenţă.

Fără să poată confirma aceste informaţii, gălăţeanca ce a lucrat la un asemenea magazin din Micro 19 ne-a spus doar că a observat cum furnizorii au încetat, unul câte unul, să-i mai aducă marfă. „Minimax, care livra produse alimentare şi nealimentare, nu a mai adus marfă din august. Galaxy, care livra legume şi fructe, nu a mai adus din septembrie”, a declarat tânăra.

Trebuie să spunem că l-am contact, luni, pe directorul regional al reţelei MIC.RO, Tiberiu Mădescu, solicitându-i un punct de vedere faţă de cele afirmate de foştii săi subalterni. Acesta ne-a spus, însă, că nu poate face acest lucru, Departamentul de Marketing al retailerului fiind singurul în măsură să comunice cu presa. Tiberiu Mădescu ne-a asigurat că le va transmite colegilor de la Marketing datele noastre de contact, însă nimeni de acolo nu ne-a sunat până marți.

MIC.RO vroia să depăşească toate frontierele cunoscute în retail”
MIC.RO Retail SRL, firma pe care s-au făcut angajările, a fost înregistrată la Oficiul Registrului Comerţului în octombrie 2009. Bilanţul pe acel sfârşit de an a fost pozitiv, societatea declarând la Finanţe un profit net de 7.279 de lei, cu zero salariaţi. În 2010, când firma ajunsese deja la 534 de angajaţi, a declarat o pierdere netă de 50.295.661 de lei! O explicaţie ar putea fi aceea că, la acea vreme, reţeaua era în expansiune - închiria spaţii, le renova şi le amenaja respectând conceptul unui magazin mic, de cartier.

De altfel, tocmai cu aceste investiţii se lăudau, la acea vreme, deţinătorii acestei mărci, Dinu Patriciu şi oamenii săi. Într-un articol preluat de Money.ro în septembrie 2010, Dan Ionescu, fost director de operaţiuni la Rompetrol, spunea că reţeaua MIC.RO ajunsese la 91 de magazine şi se apropia de ţina de 100 de unităţi pe care conducătorii proiectului şi-o asumaseră în prima jumătate a acelui an. Obiectivul, spunea Ionescu, era ca Mercadia Holland, sub care funcţiona brandul MIC.RO şi afacerea Bet Arena Café, era să depăşească toate frontierele cunoscute în retail” şi să ajungă în trei ani la 3.000 de magazine în toată ţara.

O schemă Ponzi
Tot în septembrie 2010, oamenii lui Dinu Patriciu anunţau că multe dintre magazinele MIC.RO urmau să fie dezvoltate în parteneriat cu mici antreprenori, numiţi asociaţi, care trebuia să depună o garanţie de 7.000 de euro, similară unei taxe de franciză, să se ocupe de unitatea comercială şi să primească în schimb un anumit procent din vânzări.

Iată ce spunea despre această schemă jurnalistul Vlad Petreanu de la B1 TV, săptămâna trecută, când eşecul reţelei devenise deja o certitudine. O să spuneţi că e ridicol să vorbim de moralitate în afaceri, iar eu să răspund că aşa e, până la un punct - punctul de la care un business devine o escrocherie. Dl. Patriciu a ales un model de business în care oamenii au trebuit să plătească pentru a participa, după care sistemul s-a gripat pentru că n-a reuşit să scape de el la timp. Cam ca la Caritas, dacă mai ţineţi minte. Un joc piramidal, o schemă Ponzi”, a scris Vlad Petreanu într-o postare din 5 decembrie, de pe blogul său, petreanu.ro.

Citit 10328 ori Ultima modificare Marți, 13 Decembrie 2011 18:33

19 comentarii

 • postat de spiridon
  Vineri, 30 Decembrie 2011 17:47
  Sunteti multi impotriva celor care au preturi mai mici si aruncati repede cu pietre.DE CE ?Credeti ca daca marfa la raft este mai ieftina se datoreaza musai lipsei taxelor platite?Va pot spune ca nu este asa.Nu sunt comerciant ci doar cumparator de rand dar nu pot sa nu obs ca alunecati undeva unde incurajati preturile musai mari.Nu stiu de ce poate aveti buzunare mari Dar sa nu uitati ca sunt si comercianti care prefera un castig mai mic .Nu sunt LACOMI de castig imediat .Am mai scris ;preturile de la MIC. RO sunt neacceptabile ...ca sa nu le spun altfel.Cat priveste cei care le fac ,stiu sigur ca se orienteaza ceva de genul; provincia nu are habar de ce facem noi.
  0
  0
  Raportează
 • postat de unu
  Joi, 29 Decembrie 2011 02:34
  Salut

  Am participat la inchiderea acelor magazine.. iar domnul asa zis MAXX cam abereaza.e adevarat ca sa pus marfa in saci.. dar nu a fost inghesuita cu picioarele,iar marfa care sa deteriorat ca la orice firma si orice magazin si alta intreprindere sa bagat pe articole deteriorate si nu li s au imputat suma aceea a produselor.Si nu cred ca s au vazut acte ale magazinelor aruncate pe jos.Poate el a facut asa de ciuda.Si inventarele s au desfasurat comform regulametului firmei.

  O zi buna
  0
  0
  Raportează
 • postat de andreea
  Vineri, 16 Decembrie 2011 09:47
  traiesc de peste 5 ani in spania... si e adevarat si la piatza ti se da bon fiscal.. la orice se da bonul . ba chair de vrei sa pleci fara bon vanzatorul striga sati iei bonul .. nu se iese de nicaieri fara bon fiscal.. romania e o mare de cacao nai ce sa faci si nu se poate schimba atata timp cat avem la conducere oameni care se gandesc tot mai des ce blanuri ce masini si ce case sasi mai cumpere,, politia la fel cu 100 de ron iai mituit si trec cu vederea ce sa mai discutam atat.... salarii mizere preturi incredibil de mari ba chiar mai scumpe ca in spania la anumite elimente,, medicul trebuie sal platesti ca sa te consult etc.... ROMANIA TREZESTE-TE. vom ajunge de rasul lumii
  0
  0
  Raportează
 • postat de sorin
  Miercuri, 14 Decembrie 2011 15:38
  Dar de "SPALARE DE BANI" ati auzit ?
  0
  0
  Raportează
 • postat de IANCU JIANUL
  Miercuri, 14 Decembrie 2011 13:08
  @Aurel Apostol! AVETI DREPTATE DAR PE JUMATATE!
  Nu poti compara Romania cu nici un stat din UE... si Bulgarii ne-au intrecut!
  Sa poti fi corect 100% FISCAL trebuie sa-i dai voie comercianul sa-si permita asta, apoi crete salariul MINIM treptat la standardele UE ale unei tari medii sa zicem la 5-600E pentru inceput apoi la un 1000E!
  CREAZA LOCURI DE MUNCA! Investeste imediat in infrastructura drumuri, poduri autostrazi (daca stiti cum arata dragilor guvernanti - banii furari de pe ele sigur stiti!)
  SCADE FISCALITATEA ENORMA! SI ASA:
  - Va creste consumul
  - Mafia va muri de foame de la traficul cu Tigari pana la Casinouri
  - Dispare cersetoria si furturile!
  - Ne revenim psihic si demografic!
  DUPA CE TERENUL ESTE PREGATIT, FACI LEGI CARE SA SE RESPECTE, SI CINE FACE EVAZIUNE CONFISCAREA AVERILOR SI ELIMINAREA DEFINITIVA DE PE PIATA ECONOMICA! CINE SARE DE 1mil de E PUSCARIE!

  ASTEA TREBUIAU FACUT IN 10 ANI... au trecut 22... SI DEGEABA!
  Avem cibrituri pakistaneza... unde e Gherla si braila parca??? aa NU ERA PRODUCTIVA!
  Avem musetel ceh si menta poloneza, scobitori pasta de tomate si ardei iuti turcesti, CAP-urile noastre nu era bune!
  Avem ditoate doar ca nu-s prea ale noastre curand nici pamantul nu va mai fi!
  UNDE NU-I CAP VAI DE PICIOARELE NOASTRE!
  0
  0
  Raportează
 • postat de IANCU JIANUL
  Miercuri, 14 Decembrie 2011 13:06
  @Aurel Apostol! AVETI DREPTATE DAR PE JUMATATE!
  Nu poti compara Romania cu nici un stat din UE... si Bulgarii ne-au intrecut!
  Sa poti fi corect 100% FISCAL trebuie sa-i dai voie comercianul sa-si permita asta, apoi crete salariul MINIM treptat la standardele UE ale unei tari medii sa zicem la 5-600E pentru inceput apoi la un 1000E!
  CREAZA LOCURI DE MUNCA! Investeste imediat in infrastructura drumuri, poduri autostrazi (daca stiti cum arata dragilor guvernanti - banii furari de pe ele sigur stiti!)
  SCADE FISCALITATEA ENORMA! SI ASA:
  - Va creste consumul
  - Mafia va muri de foame de la traficul cu Tigari pana la Casinouri
  - Dispare cersetoria si furturile!
  - Ne revenim psihic si demografic nelasad o parte din rommii neadaptati social sa ne faca de ras progresiv in timp!

  ASTEA TREBUIAU FACUT IN 10 ANI... au trecut 22... SI DEGEABA!
  Avem cibrituri pakistaneza... unde e Gherla si braila parca??? aa NU ERA PRODUCTIVA!
  Avem musetel ceh si menta poloneza, scobitori pasta de tomate si ardei iuti turcesti, CAP-urile noastre nu era bune!
  Avem ditoate doar ca nu-s prea ale noastre curand nici pamantul nu va mai fi!
  UNDE NU-I CAP VAI DE PICIOARELE NOASTRE!
  0
  0
  Raportează
 • postat de suzy
  Miercuri, 14 Decembrie 2011 12:56
  pacat
  0
  0
  Raportează
 • postat de Aurel Apostol
  Miercuri, 14 Decembrie 2011 12:28
  MIC.Ro a murit din cauza lipsei de aplicare a legilor din Romania. Nu pori concura cinstit cu magazinul de alaturi care face evaziune fiscala la greu in nasul autoritatilor. O simpla plimbare la un Kaufland sau la un Real va poate lamuri: zeci de asa zis "patroni" cu carucioare pline de zahar, ulei, lactate etc. pe care le revand prin chioscuri si magazine, la vedere, ca doar nu-i intreaba nimeni. Nu mai vorbim de evaziunea de la paine, panificatie, prajituri etc. La fel cu cea din piete. Domnul "eu' zice ca n-a vazut piata in care sa se vanda marfa cu bon fiscal. Are dreptate, in Romania n-ai sa vezi nicaieri. Dar treci granita spre Europa si-ai sa vezi ca primesti bon fiscal si pentru utilizarea WC din parcari. Nu mai vorbesc de piata, unde exista doar producatori autentici nu precupeti si bisnitari ca la noi, sau societati comerciale pentru care bonul fiscal este lege! Cat despre taxele platite de pietari la fisc hai sa fim seriosi! 200-300 de lei anual la un rulaj de sute de milioane este un mizilic. Daca statul ar vrea ar obtine din starpirea evaziunii fiscale miliardele de euro necesare unui echilibru bugetar corect si cinstit, dar nu vrea sa riste sa-si piarda electoratul. Daca vreti siguranta cetateanului, sanatate, educatie la copii, pensii la varsta senectutii CERETI BON FISCAL, si eliminati de pe lista voastra de furnizori pe cei care nu vi-l dau sau nu vu-l pot oferi. Vrem Romania fara evaziune!
  0
  0
  Raportează
 • postat de SymplyLimbest
  Miercuri, 14 Decembrie 2011 10:53
  Asa pupati-va-n dos unii pe altii!
  0
  0
  Raportează
 • Miercuri, 14 Decembrie 2011 10:05
  Mulţumim mult pentru articolul dumneavoastră. Este un exemplu bun de jurnalism orientat spre intersele comunităţii.
  Echipa Simply Bucharest.
  0
  0
  Raportează
 • postat de flo
  Miercuri, 14 Decembrie 2011 09:52
  parerea este ca s-a vrut un comert civilizat, dar atat timp cat aceste magazine platesc toate darile catre stat, in primul rand pt ca tocmai aceste magazine sunt cele mai calcate de organele de control abilitate,( si unde pot da linistiti amenzi pt ca de acolo nu or sa vada spaga,pt ca pe la bisnitarii de prin piete si de pe la chioscuri, isi primesc portia de mita zilnic), nu poti sa rezisti pe piata!
  0
  0
  Raportează
 • postat de eu
  Miercuri, 14 Decembrie 2011 09:51
  pt Ion Cetateanu
  Domnul meu, in ce tara din lumea civilizata ai auzit dumneata ca la piata se da bon fiscal?
  Si cei din piata platesc dari la stat. Mai interesativa inainte de a acuza pe cinevasau ceva.
  Ca in piata sunt bisnitari, asta este alta problema, de care ar trebui sa se ocupe politia, dar la noi, in Romania tocmai ei sunt cei care traiesc de pe urma bisnitarilor, dupa cum bine stiti! Atunci nu au cum sa i-a nici o masura.
  0
  0
  Raportează
 • postat de eu
  Miercuri, 14 Decembrie 2011 09:50
  pt Ion Cetateanu
  Domnul meu, in ce tara din lumea civilizata ai auzit dumneata ca la piata se da bon fiscal?
  Si cei din piata platesc dari la stat. Mai interesativa inainte de a acuza pe cinevasau ceva.
  Ca in piata sunt bisnitari, asta este alta problema, de care ar trebui sa se ocupe politia, dar la noi, in Romania tocmai ei sunt cei care traiesc de pe urma bisnitarilor, dupa cum bine stiti! Atunci nu au cum sa i-a nici o masura.
  0
  0
  Raportează
 • postat de RodicaPesedica
  Miercuri, 14 Decembrie 2011 09:26
  Un articol PROFUND COMUNIST. Jurnalista (care, parerea mea, se pricepe la economie cam cit broasca la algebră!!!) isi da cu presupusul despre ce face un om de afaceri foarte priceput cu banii lui. RUSINE, MARIAN BĂILĂ!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ion Creanga
  Miercuri, 14 Decembrie 2011 08:11
  ... cand "Zeus" l-a "citit" de nemernic si de un mare nenorocit pe acest Patriciu, multi au aruncat cu pietre inspre " cel mai puternic " !!!

  Acuzat de fraude
  Şi de spălare de bani,
  Ar merita "laude",
  Dar şi răsplată'n ani .

  epigramă de Gheorghe Ionescu
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ion Creanga
  Miercuri, 14 Decembrie 2011 08:06
  ... cand "Zeus" l-a "mirosit" de un mare nemernic si nenorocit pe acest Patriciu, multi au aruncat cu pietre inspre "cel mai puternic" ... acum se "vede" - q.e.d. !!!


  Acuzat de fraude
  Şi de spălare de bani,
  Ar merita "laude",
  Dar şi răsplată'n ani.

  epigramă de Gheorghe Ionescu
  0
  0
  Raportează
 • postat de virgil 20
  Miercuri, 14 Decembrie 2011 04:54
  da magazin de cartier cu preturi de banzinarii era de asteptat la cum s-au deschis (peste noapte) tot asa sa dispara
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ion Cetateanu
  Miercuri, 14 Decembrie 2011 04:44
  Asa se v-a intampla cu toti comerciantii care vor vinde acelesi produse pe care le vand si bisnitarii din piete . Cum sa aiba pretul mai mic sau egal ,de exemplu la legume si fructe ,daca platesc in plus fata de pietari TVA , dari slariale ,chirii mari ,impozit pe profit etc.Ar trebui sa inceteze evaziune colosala care se inregistreaza in domeniu.Daca nu,de unde bani la buget ,de unde pensii si salarii la bugetari.Noi inca nu suntem constientii ca bonul fiscal rezolva o parte din evaziune ,problema este ca nu constientizeaza nici cei pusi sa urmareasca respectarea legilor.Cand o sa primesc bon fiscal de la tarabagiul din piata ,care numai producator nu este? Cat despre ceea ce scrieti ,drept sa va spun nu inteleg de ce o faceti,cu ce parere au vanzatorii despre concediere ,despre marfa etc ,nu merge afacerea o inchid ,fac ce vreau cu banul meu ,asta-i capitalismul .
  0
  0
  Raportează
 • postat de marlen
  Miercuri, 14 Decembrie 2011 01:09
  Cu prețurile pe care le practica mic.ro, nu avea cum sa faca concurenta celorlalte magazinele cartier...iar închiderea a fost inevitabila inca de la deschidere...mă asteptam la așa ceva...
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.