O federaţie din ArcelorMittal Galaţi ia calea protestelor
Foto: Tudor Neacşu

O federaţie din ArcelorMittal Galaţi ia calea protestelor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Organizaţia sindicală condusă de Gheorghe Tiber îi cere patronatului, sub ameninţarea declanşării conflictului de muncă, să majoreze cu 200 de lei salariile din combinat

Federaţia Solidaritatea Virgil Săhleanu, singura organizaţie care a refuzat să semneze, joia trecută, alături de celelalte grupări sindicale şi de administraţia ArcelorMittal Galaţi, noul contract colectiv de muncă al companiei, a sesizat patronatul că s-au creat premisele declanşării conflictului de muncă. Notificarea a fost transmisă luni.

Documentul conţine revendicările federaţiei, pe care managementul le-a respins la masa tratativelor. „Indexarea fondului anual de salarii al ArcelorMittal Galaţi cu 10 la sută, iar suma rezultată să fie distribuită în mod egal tuturor salariaţilor (cu excepţia personalului de conducere cu salarii personalizate, care depăşesc suma de 4.000 de lei), respectiv câte 200 de lei aplicaţi la salariile de bază astfel: 100 de lei acordaţi de la 1 ianuarie 2012 şi 100 de lei acordaţi de la 1 iulie 2012. Majorarea salariului de bază minim pe unitate la 800 de lei. Spor pentru munca prestată în zilele de duminică de 50 la sută la salariul tarifar de încadrare. Majorarea primelor anuale, după cum urmează: prima de vacanţă (cumulată cu subvenţia pentru biletele de odihnă şi tratament) să fie de 800 de lei, iar celelalte patru prime anuale să fie de 200 de lei. În trimestrul al treilea, promovarea a 20 la sută din muncitori şi zece la sută din personalul TESA. Acordarea alimentaţiei de protecţie tuturor salariaţilor, care lucrează în condiţii care reclamă acordarea acestui drept”, se arată în notificarea pe care Federaţia Solidaritatea Virgil Săhleanu a înaintat-o luni conducerii combinatului.

„Vă solicităm să acceptaţi de urgenţă revendicările noastre, soluţionând astfel această stare conflictuală în mod obiectiv şi raţional, stare ce a fost creată şi menţinută în mod artificial din cauza supeficialităţii cu care au fost tratate în cele 60 de zile de negociere legitimele noastre solicitări”, se încheie notificarea semnată de liderul acestei organizaţii, Gheorghe Tiber.

Patronatul trebuie să răspundă până miercuri

Purtătorul de cuvânt al companiei, Dorian Dumitrescu, a refuzat să comenteze demersul federaţiei Solidaritatea Virgil Săhleanu. Legea dialogului social obligă, însă, administraţia să-i răspundă organizaţiei în termen de două zile lucrătoare, adică până miercuri inclusiv. Eventuala acceptare a revendicărilor, puţin probabilă, va elimina potenţiala stare conflictuală din companie. În schimb, refuzul va conduce părţile în faţa conciliatorilor locali ai Ministerului Muncii. „Dacă răspunsul patronatului va fi negativ, vom declanşa conflictul de muncă în combinat şi vom aduce acest pas la cunoştinţa Inspectoratului Teritorial de Muncă. Instituţia trebuie să desemneze un conciliator şi să organizeze concilierea părţilor în termen de o săptămână de la sesizare”, a explicat Gheorghe Tiber.

Dacă patronatul şi federaţia nu vor reuşi să cadă la o înţelegere nici în etapa concilierii, organizaţia sindicală se va pregăti să declanşeze protestele în combinat. „Teoretic, după conciliere, mai putem parcurge şi etapele medierii şi arbitrajului, dar acestea sunt facultative şi noi nu dorim să le parcurgem. În cazul în care încercarea de conciliere va eşua, ne vom consulta membrii de sindicat şi, dacă vom avea susţinerea acestora, vom demara campania de strângere de semnături pentru grevă”, a încheiat liderul Federaţiei Solidaritatea Virgil Săhleanu.

Noul contract colectiv al combinatului, în analiza ITM

Contractul colectiv de muncă aplicabil în acest an la ArcelorMittal Galaţi, semnat joia trecută de toţi partenerii sociali, cu excepţia federaţiei sindicale conduse de Gheorghe Tiber, a ajuns la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), pentru a fi înregistrat. Instituţia analizează, deocamdată, dacă documentul a fost negociat cu deplina respectare a Legii dialogului social. „Dosarul este în analiză. Ne vom pronunţa miercuri”, a declarat, luni, şeful ITM Galaţi, Ionel Petrea.

Amintim că documentul semnat de administraţia ArcelorMittal Galaţi cu Solidaritatea Metal, cu FSS Metarom şi cu reprezentanţii salariaţilor susţinuţi de această din urmă federaţie sindicală prevede creşterea salariului minim din combinat de la 700 la 750 de lei din ianuarie, plata necondiţionată în aprilie a unui bonus de 2 la sută din salariul anual către cei peste 8.200 de siderurgişti, precum şi acordarea în decembrie a unui bonus de 2,5 la sută şi a primei de Crăciun în cuantum de 200 de lei, acestea din urmă fiind condiţionate de rezultatul financiar de la final de an.

Citit 2213 ori Ultima modificare Luni, 23 Ianuarie 2012 19:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.