ArcelorMittal Galaţi are contract colectiv de muncă

ArcelorMittal Galaţi are contract colectiv de muncă

Foto: Bogdan Codrescu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
14 comentarii

* Patronatul a trimis spre înregistrare două contracte - unul semnat alături de federaţiile sindicale şi de reprezenţii salariaţilor şi altul semnat doar împreună cu reprezentanţii salariaţilor * Inspectoratul Teritorial de Muncă l-a înregistrat pe ultimul şi a spus că primul nu este valid deoarece federaţiile nu sunt reprezentative * Solidaritatea Virgil Săhleanu, federaţia care nu a semnat contractul şi care a ameninţat cu declanşarea conflictului de muncă, le declară război tuturor * ITM spune, însă, că organizaţia nu poate iniţia un conflict *

Contractul colectiv de muncă a fost negociat în ultimele două luni de administraţia ArcelorMittal Galaţi cu cele trei federaţii sindicale active în combinat - FSS Metarom, Solidaritatea Metal şi Solidaritatea Virgil Săhleanu - şi cu un grup de repezentanţi ai salariaţilor susţinuţi de FSS Metarom. Documentul include, între altele, un bonus de 2 la sută din venitul anual, acordat necondiţionat în aprilie celor peste 8.200 de siderurgişti, precum şi un bonus de 2,5 la sută şi o primă de 200 de lei de Crăciun, acordate în decembrie, în funcţie de rezultatul financiar de la sfârşit de an. Contractul a fost semnat în această formă de toate părţile, mai puţin de Solidaritatea Virgil Săhleanu, care a avut obiecţii la capitolul salarizare şi care a ameninţat că va declanşa conflictul de muncă, dacă patronatul nu va accepta revendicările sale. Între acestea se numără acordarea unei creşteri salariale fixe, în două tranşe: 100 de lei din ianuarie şi 100 de lei din iulie. Patronatul a respins revendicările şi a trimis contractul semnat de ceilalţi lideri sindicali, spre înregistrare, la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM). Instituţia l-a înregistrat joi, anunţând acest lucru printr-un comunicat.

ITM: „Federaţiile nu sunt reprezentative”

Comunicatul emis de ITM conţine informaţii uluitoare. Una dintre ele este aceea că administraţia ArcelorMittal Galaţi a trimis spre înregistrare două copii ale contractului. Una este semnată de toate părţile care au negociat documentul (patronat, federaţii şi reprezentanţi ai salariaţilor), iar cealaltă poartă doar semnăturile patronatului şi ale reprezentanţilor salariaţilor. Managementul a procedat astfel deoarece se temea că un contract semnat şi de liderii federaţiilor ar fi fost respins de ITM. A avut dreptate.

Din analiza documentelor depuse a reieşit că federaţiile sindicale ai căror reprezentanţi au participat la negociere nu fac dovada reprezentativităţii lor în sectorul de activitate din care face parte unitatea, respectiv industrie metalurgică. Deoarece în documentaţia depusă există contract colectiv de muncă semnat de părţile participante la negociere (chiar dacă nu erau îndreptăţite), precum şi contract colectiv de muncă semnat numai de reprezentanţii salariaţilor şi administraţie, l-am luat în consideraţie doar pe cel din urmă, a explicat, în comunicat, şeful ITM Galaţi, Ionel Petrea.

În consecinţă am restituit documentele depuse (contractul colectiv de muncă semnat de părţile care nu erau îndreptăţite să le semneze), reţinând pentru înregistrare contractul colectiv de muncă semnat de reprezentanţii salariaţilor şi procesele verbale de  negociere. În concluzie, s-a înregistrat la ITM Galaţi contractul colectiv de muncă încheiat între administraţia SC ArcelorMittal Galaţi SA pe de o parte şi reprezentanţii salariaţilor (9 persoane) pe de altă parte, contract ce produce efecte pe durata unui an”, a anunţat şeful ITM Galaţi.

ArcelorMittal Galaţi: „Vom aplica noul contract”

Comunicatul de presă semnat de Ionel Petrea confirmă, indirect, faptul că administraţia ArcelorMittal Galaţi a invitat la aceste negocieri salariale şi federaţiile sindicale, chiar dacă ele nu aveau vocaţie, pentru a menţine un climat de pace socială în combinat. Din discuţiile purtate cu reprezentanţii administraţiei am reţinut că negocierea s-a purtat cu toate părţile (chiar dacă nu erau îndreptăţite) din dorinţa de a asculta pe toţi cei care reprezentau salariaţii şi de a lua în calcul propunerile pe care aceştia le-au supus discuţiilor”, se arată în documentul emis de ITM.

Administraţia ArcelorMittal Galaţi nu a spus decât că va respecta contractul colectiv de muncă înregistrat. „Aplicăm contractul”, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al companiei siderurgice, Dorian Dumitrescu.

Declaraţie de război de la Solidaritatea Virgil Săhleanu

Solidaritatea Virgil Săhleanu, federaţia care a refuzat să semneze contractul colectiv de muncă, a reacţionat dur la aflarea veştii că documentul a fost înregistrat de ITM. „Această înregistrare a fost făcută ilegal. Administraţia trebuia să notifice toţi salariaţii că în unitate nu există o organizaţie sindicală reprezentativă şi să-i invite să organizeze o adunare generală, pentru a-şi desemna reprezentanţii la negocieri. Să existe nişte procese-verbale ale acestei adunări. Aceste lucruri nu s-au făcut. Administraţia şi FSS Metarom au ales câţiva reprezentanţi ca să poată înregistra un contract nefavorabil salariaţilor. Vom sesiza Ministerul Muncii şi organele de anchetă penală, cărora le vom cere să verifice aceste lucruri, iar ITM-ului îi vom cere să ne răspundă la adresa prin care i-am cerut să nu ţină cont de reprezentanţii salariaţilor. Până primim aceste lămuriri, stăm pe loc cu conflictul de muncă”, a afirmat, joi, liderul federaţiei, Gheorghe Tiber.

L-am întrebat pe şeful ITM dacă Solidaritatea Virgil Săhleanu va putea declanşa un conflict de muncă în combinat, odată ce instituţia i-a constatat lipsa de reprezentativitate, ei şi celorlalte două federaţii sindicale. „Nu”, a răspuns Ionel Petrea. Instituţia pe care o conduce este cea care înregistrează un conflict de muncă şi încearcă să-l concilieze.

Citit 3478 ori Ultima modificare Joi, 26 Ianuarie 2012 19:01

14 comentarii

 • postat de alfar Duminică, 29 Ianuarie 2012 22:31 Link la comentariu
  0
  0

  dupa postari chiar cred ca nu intelegeti nimic. asa ca DOMNUL cu voi.

  Raportează
 • postat de DANI Sâmbătă, 28 Ianuarie 2012 20:08 Link la comentariu
  0
  0

  Pe 27 ian la SIDEX in zona OTELARIE a avut loc un nouaccident !Va fi si acesta musamalizat de PETREA CA SI CEL DIN 23 NOIEMBRIE?CU CE COSTURI DIN PARTEA SIDEX?

  Raportează
 • postat de Sindicalist Sâmbătă, 28 Ianuarie 2012 13:49 Link la comentariu
  0
  0

  NUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Dar de ce nu cititi LDS cu mare atentie si aruncati cu noroi? Legea e lege; buna-rea, trebuie respectata. In acest caz Ionel Petrea a respectat Legea. Duceti-va in justitie si vedeti ce vor spune judecatorii. Dar va veti duce degeaba in justitie, doar ca sa lungiti boala. Solutia e alta. Tiber a trimis la Curtea Constitutionala exceptia de neconstitutionalitate a art. 51 lit. c). Sunt multe articole neconstitutionale si care incalca legislatia internationala a muncii. Deci altceva trebuie facut si nu atacuri calomnioase si nefondate la Ionel Petrea care a respectat LEGEA.

  Raportează
 • postat de adi Sâmbătă, 28 Ianuarie 2012 09:57 Link la comentariu
  0
  0

  NUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUa spus dl IoneL Petrea cu buzunarele doldora de euroi si cu o mana pusa prieteneste pe umarul lui BORS

  Raportează
 • postat de crisri adam Vineri, 27 Ianuarie 2012 23:23 Link la comentariu
  0
  0

  Trebuie sa intelegeti ca acesti capitalisti din vest lacomi nu au venit ca sa va ofere salarii decente pentru a va intretine familia si copii la scoala si daca cititi istoria o sa vedeti ca acesti capitalisti au venit numai dupa profit si cum sa faca ei profit decat prin exploatarea noastra a muncitorilor facandu-ne sclavi si oferindu-ne doar bani ca sa supravietuim pentru a veni a doua zi la munca iar. Da, se doreste ca Romania sa nu mai aiba industrie, sa devenim o tara agrara si sa scada numarul populatiei. In locul nostru or sa vina strainii sa ocupe tara si sa preia toata economia si noi o sa fim scalvi in tara noastra si pe pamanturile noastre. Daca nu ii alungam pe acesti lideri sindicali corupti nu vom face nimic. Ne-au dezbinat, ne-au imparitit in mai multe sindicate si acum administratia face ce vrea. Ei au salarii mari si isi protejeaza aceste salarii de asta nu tin cu noi cu muncitorii care suntem si colegii lor si care am muncit pentru galatiul asta impreuna. Sa-u dat cu strainii dar ar putea lua atitudine si ei ca directori si sa spuna gata asa nu se mai poate. Romanii sunt dezbinati pt ca au reusit sa ne dezbine. Trebuie sa ne unim iar fortele si sa fim un singur sindicat si care lideri de sindicat nu va face cum spunem sa plateasca si sa fie alungat. Sa avem noi controlul nu cativa lideri sa conduca marea masa si sa fie impotriva intereselor noastre. O solutie ar fi sa va retrageti toti din sindicatele care v-au tradat si deci ei nu vor avea pe cine sa mai conduca si toti sa trecem la un sindicat nou in care liderii sa lupre pt noi nu pt administratie si sa fie corupti de acestia cu bani si alte avantaje. Amintiti-va ca si presa tine cu administratia si cei de la viata libera poate nu observa ce fel a ajuns orasul din cauza ca au fost dati afara atatia oameni din combinat. Ce vor face ei si orasul asta cand se va inchide acest combinat? Nici ziarul lor nu o sa il mai vanda. Multe firme se vor inchide. Si asa orasul este pustiu si nu mai are viata ca alta data. De ce? pentru ca toti au plecat ba in strainatate, ba la tara, iar cei care au ramas s-au apucat de furat ca sa supravietuiasca. Nu o sa vedeti voi capitalisti care sa vina sa faca bine intr-o tara straina. Ne exploateaza si atat. Ei fac profituri uriase, taie si topesc tot ce se mai poate in combinat si apoi pleaca si in urma ce va ramane? Ce va ramane? o sa constate si cei de la viata libera ce va ramane peste cativa ani! Daca cei din combinat au salarii decente si satisfacatoare si economia din oras si firmele vor merge bine pt ca isi vor cheltui bani achizitionand bunuri necesare , dar daca nu au bani decat de facturi si mancare ce sa mai cumpere. Nici copii nu ii pot educa sau sa ii trimita la scoli, nici haine, nici nimic nu vor avea. Vom fi o tara de analfabeti si someri si sclavi pt ca presa in loc sa i-a atitudine fata de ceea ce se intampla in combinat ei tac ori nu spun adevarul care trebuie spus. De ce mai stati la sindicatele care v-au tradat dragi siderurgisti? Retrageti-va si nu vor mai avea pe cine sa tradeze acesti lasi de lideri de sindicat si corupti. Sa fie facut un sindicat si atunci vom fi o forta si sa se inceteze lucrul la toate sectoarele si atunci vor fi nevoiti ca din profitul lor sa ne acorde si noua salarii decente sa ne putem creste copii, sa putem avea o viata mai buna. E o firma privata asa ce se poate. Nu suntem bugetari. Noi muncim si tinem orasul asta si datorita noua muncitorilor aveti apa in ora, electricitate, caldura... Muncitorul care efetiv face ceva nu mai e respectat si nu mai e platit. Da se doreste distrugerea Romaniei de catre fortele capitaliste lacome si treansformarea noastra in piata de desfacere si sclavi. Ei nu ne sunt prieteni si nu au venit cu ganduri bune in Romania. Cititi isoria si o sa vedeti ca niciodata nu ne-au vrut binele si toti au profitat de pe urma noastra si a tarii acestea. E timpul sa fim demni si sa avem curajul sa luptam si sa ii demascam pe toti acesti distrugatori, corupri, tradatori de neam si tara, lacomi, hoti si toti cei care ne fac rau. Sa nu ii mai toleram si sa luptam asa cum fac si alte popoare. NOI CONTRIBUIM SI MUNCIM PENTRU ACEASTA FIRMA SI EI NE TRATEAZA CU DISPRET SI NU NE OFERA SALARII DECENTE, AU VENIT PENTRU A FURA CAT MAI MULT SI A DISTRUGE SI DOAR EI SA SE IMBOGATEASCA! NOI MUCIM SI EI I-AU PROFITUL SI NOUA NU NE DAU NICI MACAR UN SALARIU DECENT SA FIM SI NOI MULTUMITI! ISI BAT JOC DE NOI SI DE FAMILIILE NOASTRE! CE PRESEDINTE E ASTA CARE IN LOC SA SE INTERESEZE DE SOARTA INDUSTRIEI SI A GALATIULUI EL NE SPUNE NOUA SA FIM LINISTITI SI SA NU CEREM SALARII CA ALTFEL COMBINATUL S-AR PUTEA INCHIDE?!! PAI EL TINE CU NOI ROMANII SAU CU STRAINII CAPITALISTI CARE SUNT PUSI PE FURAT SI CARE AU VENIT SA IA TOT PROFITUL? DRAGI SIDERURGISTI SA STITI CA O FIRMA SERIOASA TINE CU ANGAJATII EI SI ACORDA SALARII DECENTE PENTRU CEI CARE MUNCESC SI CONTRIBUIE LA BUNASTAREA PATRONULUI DAR SE VEDE CLAR CA FIRMA ARCELOR MITTAL NU E O FIRMA SERIOASA SI VA TRATEAZA CU DISPRET SI CA PE NISTE SCLAVI. CU ASA SALARII NU SE MAI POATE TRAI! VA DORESC NUMAI BINE SI LA LUPTA, SA II DEMASCAM PE CEI CARE NE FAC RAU SI SA II ALUNGAM!

  Raportează
 • postat de Sindicalist Vineri, 27 Ianuarie 2012 20:52 Link la comentariu
  0
  0

  Este greu de inteles ca ITM-ul a procedat absolut legal? Cititi mai oameni buni Legea dialogului social cu atentie, cu picioarele in apa rece, si veti constata ca sindicatele actuale nu mai au capacitatea de a negocia contracte colective de munca la nivel de unitate. Asta a vrut Boc atunci cand a trecut aceasta lege prin raspunderea guvernamentala, asta se petrece acum. Nu a dat conducerea Combinatului nimic pentru solutia adoptata de ITM. Conform LDS nu veti putea face un singur sindicat la nivel de Combinat; nu va fi inregistrat la judecatorie. Cititi bine Legea! Cat despre lideri!? Tiber e singurul profesionist care poate sa faca ceva pentru ca Legea dialogului social sa devina democratica si sindicatele sa-si revina in drepturi.

  Raportează
 • postat de andrei Vineri, 27 Ianuarie 2012 17:50 Link la comentariu
  0
  0

  DATI-VA DEMISIA TRADATORILOR DIN FSS+CEILALTI VANDUTI ca Harnagea,Costica Popa,Ilinca si tot neamul lor cel...tradator!Iar pentru membrii din aceste asa zise sindicate,haideti sa ne retragem cu totii din aceste clici ale administratiei pentru ca sper,va-ti lamurit cu totii ca aceste personaje(de-alde Bezman et.co.)nu ne pot reprezenta.
  Si chiar de-ar vrea,nu pot pentru ca majoritatea dintre ei sunt foarte slabi.
  Si daca mai sunt si vanduti,rezultatul nu poate fi altul.Cat mai putem privi nepasatori cum suntem vanduti si umiliti an de an fara sa facem nimic? Deci TREZIREA si RETRAGEREA din aceste sa le spunem sindicate si haideti sa facem un nou sindicat-AL NOSTRU al SALARIATILOR CINSTITI,NU al administratiei ca acum.Si se intelege fara aceste hiene care neau tradat an de an.Ce spuneti de aceasta idee?(care e singura noastra sansa).Astept opiniile voastre.

  Raportează
 • postat de mihai Vineri, 27 Ianuarie 2012 17:48 Link la comentariu
  0
  0

  DATI-VA DEMISIA TRADATORILOR DIN FSS+CEILALTI VANDUTI ca Harnagea,Costica Popa,Ilinca si tot neamul lor cel...tradator!Iar pentru membrii din aceste asa zise sindicate,haideti sa ne retragem cu totii din aceste clici ale administratiei pentru ca sper,va-ti lamurit cu totii ca aceste personaje(de-alde Bezman et.co.)nu ne pot reprezenta.
  Si chiar de-ar vrea,nu pot pentru ca majoritatea dintre ei sunt foarte slabi.
  Si daca mai sunt si vanduti,rezultatul nu poate fi altul.Cat mai putem privi nepasatori cum suntem vanduti si umiliti an de an fara sa facem nimic? Deci TREZIREA si RETRAGEREA din aceste sa le spunem sindicate si haideti sa facem un nou sindicat-AL NOSTRU al SALARIATILOR CINSTITI,NU al administratiei ca acum.Si se intelege fara aceste hiene care neau tradat an de an.Ce spuneti de aceasta idee?(care e singura noastra sansa).Astept opiniile voastre.

  Raportează
 • postat de misu Vineri, 27 Ianuarie 2012 12:41 Link la comentariu
  0
  0

  Oare care o fi suma platita catre ITM pt aceasta MANEVRA ordinara ?Mai mare decat a fost in 2008 cand s-a declarat :ilegala"' greva SOLIDARITATII de catre niste judecatori corupti adusi tocmai de la PLOIESTI ?Sau ca sa musamalizeze diverse accidente de prin SIDEX cum ar fi cel din 23 nov. de la otelarie cand o oala plina cu otel sa rasturnat si un om a suferit arsuri?

  Raportează
 • postat de DODO Vineri, 27 Ianuarie 2012 12:17 Link la comentariu
  0
  0

  HABAR NU VETI CE SCENARIU APOCALIPTIC VA ASTEAPTA !ANUL ASTA!

  Raportează
 • postat de mi1234 Vineri, 27 Ianuarie 2012 08:29 Link la comentariu
  0
  0

  Care sunt cei 9 care au reprezentat salariatii? Cum au fost alesi sa ne reprezinte acesti oameni? Ce salarii au ei ? Tare sunt curios….!

  Raportează
 • postat de zoso Vineri, 27 Ianuarie 2012 08:19 Link la comentariu
  0
  0

  Inca o lovitura data imperialismului.Nu vrea nimeni sa inteleaga cat de toxic este Tiber in aceasta ecuatie.A militat pentru destramarea structurii sindicale crete de dupa 1990.S-a impotrivit formarii unui singur sindicat.A creat premizele constituirii formatiunilor sindicale nereprezentative,si multe alte inconveniente,toate astea cu scopul de a face numai praf.Dar vina nu este a lui, pentru ca el e dus cu duhul,si cea mai mare vina o are OANCEA SI GUGIUMAN pentru ca ei l-au adus in miscarea sindicala.

  Raportează
 • postat de Sindicalist Vineri, 27 Ianuarie 2012 07:09 Link la comentariu
  0
  0

  Buna-rea, Legea dictaturii (pardon! Legea dialogului social) trebuie respectata. Se poate insa actiona pentru modificarea ei. Gheorghe Tiber (singurul care lupta pentru salariati) stie si el aceste lucruri dar incearca sa forteze "pe langa". Europarlamentarul PSD, Rovana Plumb, a sesizat Parlamentul European cu incalcarile legislatiei internationale a muncii din aceasta lege. Ce a mai facut?! Tace si se eschiveaza. PSD-ul este sigur ca va veni la putere iar LDS e buna si pentru ei. La fel si PNL: doarme in papusoi. P.C. e doar cu vorbele lui Ciuca pe sticla. Adica, demagogie.

  Raportează
 • postat de HEFAISTOS Vineri, 27 Ianuarie 2012 05:36 Link la comentariu
  0
  0

  Cat de mare nevoie avem de "reprezentanti ai salariatilor" , la Sidex spre exemplu !? Cei 9 semnatari sunt aceeasi stipendiati de ani de zile, de origine FSS , traditionali si responsabili cu si fata de compania sau unitatea lui Mittal de la Galati . Dubla calitate de lideri si/sau reprezentanti ai salariatilor, a fost siluita de Legea 62 /2011. Ad-tia precauta , prevazatoare si influenta , a ales din timp si a tacut , dupa ce-si facura conexiunile prin institutiile STATULUI DE RAHAT . Auziti acilea , 2 exemplare de CCM si 7 zile ptr. DELIBERARE ITM !? Dintre semnatarii initiali (19 ian , noaptea tarziu) ai Federatiilor de imagine , gen FNS Metal si FSS Metarom - cei mai ridicoli se arata alde madam Diaconu I., ing. Harnagea C., ing. Berigic I , etc. (semnatari de 7 zile) , acestia fiind FOLOSITI , INCERCATI SI APOI ARUNCATI LA COS . De fapt mai toti au belciuge in buza , in falca, etc. si tin aproape de "caruta" . Au mari dureri daca nu-si dau drumul la picioare , INSUPORTABILE ! Daca se impiedica isi pot rupe ... obrazul ! Dar de unde obraz de pilda , la "Agera de Mongolia" , momentan fosta semnatara ?

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.