Embargoul cu două capete

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Sancţiunile economice pot fi cu două tăişuri – acesta ar fi mesajul autorităţilor de la Teheran după ce Uniunea Europeană a impus Iranului un embargou pentru o serie de produse petroliere. Iranul a anunţat la rândul său că au fost sistate livrările de petrol către Marea Britanie şi Franţa, dar măsura ar putea fi extinsă în zilele următoare şi la ceilalţi parteneri europeni.

Desigur, în condiţiile în care 20 la sută din petrolul iranian ajungea în UE, vestea nu e tocmai o bucurie, mai ales în plină iarnă, dar dacă politica poate ţine de cald, atunci europenii ar trebui să-şi caute alţi furnizori, iar iranienii alte pieţe de desfacere… Acesta nu este singurul gest de forţă sau de sfidare pe care Teheranul îl face la adresa Occidentelului.

Navele militare trecute cu surle şi trâmbiţe mediatice în Marea Mediterană - cu destul zgomot încât să se audă şi până în Israel – mişcările de trupe pe sub nasul americanilor din zona Strâmtorii Ormuz, precum şi anunţurile că s-au făcut progrese în domeniul programului nuclear sunt tot atâtea elemente în sfada Iranului cu restul lumii. Parcă pentru a da cu tifla Occidentului, în timp ce pe de o parte anunţă amplificarea programului nuclear, de partea cealaltă Iranul anunţă că este dispus să reia negocierile pe tema aceloraşi programe nucleare… Să fii dornic de pace, dar să ţii arma la picior este, de altfel, un mai vechi dicton cu largă aplicabilitate inclusiv în Orientul Mijlociu.

Dar dincolo de aceste manifestări mai mult sau mai puţin agresive, adevărul este că o reuşită a programului iranian în domeniul armelor nucleare ar modifica puternic balanţa de putere în regiune. Pesimiştii vorbesc în acest caz de posibilitatea izbucnirii unui război între Israel şi Iran, optimiştii vorbesc despre declanşarea unui nou…

Război Rece cu epicentrul în Orientul Mijlociu, unul cel puţin la fel de periculos ca vechia confruntare dintre Est şi Vest. În fapt, aici nu va mai vorba numai de confruntarea dintre Israel şi Iran, ci şi de raporturile de putere între Iran şi restul ţărilor arabe. Nu toate sunt în relaţiile cele mai bune cu Teheranul, şi chiar de ar fi, o vorbă spune că, uneori, e bine să te păzeşti şi de prieteni. Dar până la război, fie el rece sau fierbinte, probabil că tensiunile internaţionale se vor simţi în preţurile carburanţilor sau a produselor petroliere derivate. Asta înseamnă evoluţie: în zorii omenirii pietrele erau baza confruntărilor, astăzi staţiile de benzină.

Citit 7421 ori Ultima modificare Duminică, 19 Februarie 2012 22:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.