S-a dat startul la solicitarea subvenţiilor pe suprafaţă pentru agricultori

S-a dat startul la solicitarea subvenţiilor pe suprafaţă pentru agricultori
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Fermierii gălăţeni pot depune din această săptămână la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) cererilor de plată pentru schemele sau măsurile de sprijin pe suprafaţă 2012. „Pentru a beneficia de sprijinul financiar pe suprafaţă, fermierii trebuie să depună la centrele APIA, până la 15 mai, o singură cerere de plată. Pentru cererile de plată depuse după 15 mai se vor aplica penalităţi de 1 la sută pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere, iar după 11 iunie solicitarea nu mai este admisă la calculul plăţii pentru anul în curs”, se precizează într-un comunicat de presă al APIA.

De măsurile de sprijin pe suprafaţă pot beneficia persoanele fizice şi firmele care exploatează terenul agricol pentru care solicită plata, în calitate de proprietari, arendaşi, concesionari sau administratori în cadrul asociaţiilor în participaţiune. Dacă proprietarul a dat terenul în arendă, l-a concesionat sau l-a închiriat, sprijinul financiar pe suprafaţa respectivă va fi acordat celui care lucrează terenul. Pentru plată sunt eligibile exploataţiile cu suprafaţa de cel puţin un hectar, formate din parcele agricole cu suprafaţa de cel puţin 0,3 hectare. În cazul viilor, livezilor, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole sau al arbuştilor fructiferi, suprafaţa minimă a parcelei trebuie să fie de 0,1 hectare. De asemenea, solicitantul trebuie să respecte Bunele Condiţii Agricole şi de Mediu şi Cerinţele Legale în Materie de Gestionare pe toată suprafaţa fermei.

La nivelul judeţului Galaţi, anul trecut un număr de aproape 24.000 de fermieri gălăţeni au depus cereri de subvenţii pentru o suprafaţă de aproape 250.000 de hectare. Schemele şi măsurile de sprijin pe suprafaţă sunt finanţate din Fondul European de Garantare Agricolă, Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală şi de la bugetul de stat, prin Ministerul Agriculturii. Pentru campania din acest an, România beneficiază la nivel naţional de o alocaţie financiară de 1,087 miliarde euro din Fondul European de Garantare Agricolă pentru plata unică pe suprafaţă.

Citit 2038 ori Ultima modificare Joi, 01 Martie 2012 17:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.