Programul „Kogălniceanu”, relansat - Credite subvenţionate pentru IMM-uri

Programul „Kogălniceanu”, relansat - Credite subvenţionate pentru IMM-uri
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Guvernul a decis pe 1 martie să aloce 1.200 de milioane de lei pentru programul „Mihail Kogălniceanu”, de sprijinire a creditelor luate de IMM-uri. Programul, legiferat în 2011 prin HG 682 şi OUG 60, este un program multianual de încurajare şi stimulare a înfiinţării şi dezvoltării IMM-urilor.

Aceşti bani vizează două direcţii. Una este subvenţionarea ratelor dobânzii creditului ce urmează a fi accesat de un IMM, în proporţie de 70 la sută, dar nu mai mult de 6,5 procente anual. Cealaltă vizează acordarea de garanţie de stat pentru acelaşi gen de credite, într-un procentaj de maxim 80, dar fără ca suma să depăşească 100.000 de lei.

Pentru a se califica, agentul economic respectiv trebuie să aibă minim doi ani de funcţionare, să nu fie în procedură de insolvenţă, să prezinte garanţii colaterale, să nu fie în dificultate conform directivelor europene, să nu fie titularul unei decizii de recuperare a ajutorului de stat, să nu se afle în litigiu cu Ministerul de Finanţe, al Economiei ori cu instituţia de credit respectivă, să nu figureze cu credite restante ori cu incidente majore cu cecuri şi bilete la ordin. Dat fiind că susţine creditul, statul va veghea ca suma împrumtată să fie utilizată doar pentru aprovizionare, producţie şi desfacere, executarea de lucrări şi prestarea de servicii, constituirea, prelucrarea şi valorificarea stocurilor, cheltuieli cu salariile, cu taxele, impozitele şi contribuţiie sau alte cheltuieli legate de acestea.

Mai mult, la program nu pot accede firme din domeniul intermedierilor financiare şi asigurărilor, tranzacţiilor imobiliare, jocurilor de noroc, al tranzacţiilor cu armament, muniţii, produselor din tutun, alcool, produselor energetice (conform Legii 571/2003) ori al celor stupefiante şi psihotrope, dar nici firmele din domeniul leasingului, investigaţiei şi protecţiei.

Înscrierea se poate face on-line, pe site-ul Agenţiei pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM-uri, www.aippimm.ro., şi se desfăşoară continuu, până la epuizarea bugetului alocat programului. Softul paginii va genera automat un mesaj cu numărul de înregistrare şi datele corespunzătoare depuse. Aplicaţia software va genera automat solicitantului un mesaj de confirmare a efectuării înregistrării, cu numărul de înregistrare obţinut şi cu datele corespunzătoare, completate de către acesta.

Citit 3879 ori Ultima modificare Marți, 06 Martie 2012 17:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.