Solarii cu suspine şi pagube de 1,2 milioane de lei
Foto: Foto: Vasile Caburgan

Solarii cu suspine şi pagube de 1,2 milioane de lei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Sute de legumicultori au depus cereri pentru evaluarea pagubelor * Pe lângă fermierii din Matca, se fac evaluări şi în comunele Umbăreşti, Barcea, Drăgăneşti, Corod * În total, peste 150 de hectare de solarii au fost afectate * Ajutoarele de minimis, principala soluţie de sprijin a fermierilor afectaţi *

Comisia de evaluare a pagubelor înregistrate la solariile din Matca în urma căderilor masive de zăpadă a primit până ieri în jur de 400 de cereri din partea legumicultorilor, dar lista rămâne în continuare deschisă! Comisia a fost instituită în urma unui ordin al ministrului Agriculturii, Stelian Fuia, iar legumicultorii speră că, sub o formă sau alta, statul va găsi o formulă prin care să-i ajute să-şi refacă solariile distruse. „Sunt cereri foarte multe, verificările se fac continuu, dar, desigur, este foarte greu de mers din gospodărie în gospodărie şi de făcut toate aceste evaluări”, ne-a explicat directoarea DADR Galaţi, Profira Onode. Aceasta a precizat că, în prima săptămână de evaluări au fost verificate 341 dintre declaraţiile date de legumicultori, corespunzătoare unei suprafeţe de 60,46 hectare de solarii. 

„Din această suprafaţă s-a constat că au fost afectate în proporţii mai mari sau mai mici solarii de pe o suprafaţă de 38 de hectare. Structura de rezistenţă a solariilor, în general din lemn, a suferit distrugeri majore, de peste 30 la sută pe o suprafaţă de aproximativ 10 hectare, pe restul suprafeţei cam o treime din structură suferind stricăciuni. În ceea ce priveşte folia de plastic, aceasta a fost distrusă în totalitate în proporţie de peste 60 la sută pe 20 de hectare, între 30 şi 60 la sută pe 12 hectare, restul fiind în proporţii mai mici. Din păcate, pierderea principală o constituie pierderea culturilor, în special salată şi răsaduri, în total în jur de 15.000 de fire”, a precizat directoarea DADR Galaţi. 

În  termeni valorici, solariile legumicultorilor din Matca au depăşit în faza primelor evaluări suma de 1,2 milioane de lei, din care 609.487 lei reprezintă stricăciunile la structura de rezistenţă, 525.000 lei valoarea foliei şi 66.250 lei valoarea seminţelor. Dar la acestea se adaugă munca legumicultorilor şi  cheltuielile pe care oamenii le-au avut de-a lungul întregii ierni cu udatul şi încălzirea solariilor.

Evaluare la preţul pieţei

O mare problemă în stabilirea valorii pagubelor a fost că, în general, legumicultorii nu au putut prezenta acte doveditoare sau chitanţe pentru cheltuielile făcute. „Am avut în comisie şi persoane care aveau la rândul  lor solarii şi care cunoşteau tipurile de materiale, preţurile lor pe piaţă şi cu ajutorul lor am stabilit cam care a fost valoarea pagubelor”, a precizat directoarea DADR Galaţi. O altă dificultate pe care trebuie să o depăşească membrii comisiei de evaluare este aria destul de largă pe care trebuie să o acopere. Aici trebuie spus că, deşi legumicultorii din Matca sunt predominanţi, mai sunt legumicultori şi din alte comune care au fost afectaţi. Astfel, comisia trebuie să verifice şi aproximativ 90 de hectare de solarii din Umbrăreşti, Barcea, Drăgăneşti, Corod şi nu numai. Pe de altă parte, unii dintre mătcaşi îşi exprimă îndoiala că evaluările făcute de comisie sunt juste şi spun că, în realitate, pagubele au fost mult mai mari şi că evaluarea merge prea încet.

„Pe undeva, unii oameni cam au îndoieli în legătură cu evaluarea. Unii dintre ei s-au apucat să-şi refacă solariile înainte să vină comisia, aşa că nu prea mai e clar cât s-a pus şi cât nu s-a pus. Sau dacă te întreabă unde-i zăpada, de unde să le-o arăţi dacă oamenii au dat-o deoparte sau s-a topit? Şi ce poţi să le spui oamenilor? Ei s-au apucat de treabă, să-şi refacă răsadurile, că noi trăim în România şi în baza comisiei s-ar putea să aşteptăm mult şi bine să ne ajute cineva”, ne-a declarat Mircea Croitoru, preşedintele Asociaţiei Legume-Fructe din Matca.

Ajutoare promise

Chiar dacă legumicultorii gălăţeni sunt în general sceptici, se pare că Ministerul Agriculturii a identificat, totuşi, unele soluţii pentru a-i ajuta. Ministrul Stelian Fuia, care a fost la Matca săptămâna trecută, a promis că le va prezenta legumicultorilor chiar în aceste zile, la modul concret, variantele pe care se poate merge. Se pare că principala soluţie avută în vedere de Minister este cea a acordării unor sume în contul ajutoarelor de minimis, ajutoare pe care statul, în baza unor regulamente convenite cu Comisia European, le poate acorda fermierilor într-o anumită perioadă de timp. „În urma unei discuţiilor cu reprezentanţii Ministerului Agriculturii, se pare că varianta cu ajutoarele de minimis este cea mai plauzibilă. Dar rămâne de stabilit mai întâi valoarea totală a pagubelor, a numărului de fermieri afectaţi, urmând ca după asta să se stabilească valoare efectivă a ajutoarelor ce pot fi oferite legumicultorilor”, a precizat directoarea DADR Galaţi, Profira Onode.

Teoretic, suma maximă ce se poate acorda pentru o fermă din ajutoarele de minimis este de maxim 7.500 de euro, dar asta nu înseamnă că toţi fermierii primesc oricum şi oricând aceeaşi sumă. În cazul legumicultorilor din Matca, aceştia au primit o parte din sumele ce li se puteau acorda în perioada 2008 – 2009. Potrivit DADR Galaţi, la acea vreme, pentru culturile de legume-fructe, s-au acordat câte 1.100 lei/ha persoanelor fizice, pentru persoanele juridice s-a mers până la 2.960/ha, iar pentru grupurile de producători până la 3.700 lei/ha.

Atunci au fost 1.540 de beneficiari cu o sumă totală de 3,7 milioane de lei. Ce schemă de ajutor se va lua acum în calcul rămâne de văzut. Cert este că, indiferent de valoarea ajutoarelor, legumicultorii gălăţeni nu-şi vor recupera decât în parte paguba. În timp ce ei încearcă să-şi refacă răsadurile sau stau prin evaluări, în piaţă se vând cu spor ridichile şi salata din Spania sau Italia. Iar când legumicultorii vor ieşi peste abia o lună cu marfa lor pe piaţă, vârful sezonului de legume extra-timpurii va fi demult „mâncat” de alţii.

Citit 3929 ori Ultima modificare Marți, 06 Martie 2012 20:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.