Solarii cu suspine şi pagube de 1,2 milioane de lei
Foto: Foto: Vasile Caburgan

Solarii cu suspine şi pagube de 1,2 milioane de lei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Sute de legumicultori au depus cereri pentru evaluarea pagubelor * Pe lângă fermierii din Matca, se fac evaluări şi în comunele Umbăreşti, Barcea, Drăgăneşti, Corod * În total, peste 150 de hectare de solarii au fost afectate * Ajutoarele de minimis, principala soluţie de sprijin a fermierilor afectaţi *

Comisia de evaluare a pagubelor înregistrate la solariile din Matca în urma căderilor masive de zăpadă a primit până ieri în jur de 400 de cereri din partea legumicultorilor, dar lista rămâne în continuare deschisă! Comisia a fost instituită în urma unui ordin al ministrului Agriculturii, Stelian Fuia, iar legumicultorii speră că, sub o formă sau alta, statul va găsi o formulă prin care să-i ajute să-şi refacă solariile distruse. „Sunt cereri foarte multe, verificările se fac continuu, dar, desigur, este foarte greu de mers din gospodărie în gospodărie şi de făcut toate aceste evaluări”, ne-a explicat directoarea DADR Galaţi, Profira Onode. Aceasta a precizat că, în prima săptămână de evaluări au fost verificate 341 dintre declaraţiile date de legumicultori, corespunzătoare unei suprafeţe de 60,46 hectare de solarii. 

„Din această suprafaţă s-a constat că au fost afectate în proporţii mai mari sau mai mici solarii de pe o suprafaţă de 38 de hectare. Structura de rezistenţă a solariilor, în general din lemn, a suferit distrugeri majore, de peste 30 la sută pe o suprafaţă de aproximativ 10 hectare, pe restul suprafeţei cam o treime din structură suferind stricăciuni. În ceea ce priveşte folia de plastic, aceasta a fost distrusă în totalitate în proporţie de peste 60 la sută pe 20 de hectare, între 30 şi 60 la sută pe 12 hectare, restul fiind în proporţii mai mici. Din păcate, pierderea principală o constituie pierderea culturilor, în special salată şi răsaduri, în total în jur de 15.000 de fire”, a precizat directoarea DADR Galaţi. 

În  termeni valorici, solariile legumicultorilor din Matca au depăşit în faza primelor evaluări suma de 1,2 milioane de lei, din care 609.487 lei reprezintă stricăciunile la structura de rezistenţă, 525.000 lei valoarea foliei şi 66.250 lei valoarea seminţelor. Dar la acestea se adaugă munca legumicultorilor şi  cheltuielile pe care oamenii le-au avut de-a lungul întregii ierni cu udatul şi încălzirea solariilor.

Evaluare la preţul pieţei
O mare problemă în stabilirea valorii pagubelor a fost că, în general, legumicultorii nu au putut prezenta acte doveditoare sau chitanţe pentru cheltuielile făcute. „Am avut în comisie şi persoane care aveau la rândul  lor solarii şi care cunoşteau tipurile de materiale, preţurile lor pe piaţă şi cu ajutorul lor am stabilit cam care a fost valoarea pagubelor”, a precizat directoarea DADR Galaţi. O altă dificultate pe care trebuie să o depăşească membrii comisiei de evaluare este aria destul de largă pe care trebuie să o acopere. Aici trebuie spus că, deşi legumicultorii din Matca sunt predominanţi, mai sunt legumicultori şi din alte comune care au fost afectaţi. Astfel, comisia trebuie să verifice şi aproximativ 90 de hectare de solarii din Umbrăreşti, Barcea, Drăgăneşti, Corod şi nu numai. Pe de altă parte, unii dintre mătcaşi îşi exprimă îndoiala că evaluările făcute de comisie sunt juste şi spun că, în realitate, pagubele au fost mult mai mari şi că evaluarea merge prea încet.

„Pe undeva, unii oameni cam au îndoieli în legătură cu evaluarea. Unii dintre ei s-au apucat să-şi refacă solariile înainte să vină comisia, aşa că nu prea mai e clar cât s-a pus şi cât nu s-a pus. Sau dacă te întreabă unde-i zăpada, de unde să le-o arăţi dacă oamenii au dat-o deoparte sau s-a topit? Şi ce poţi să le spui oamenilor? Ei s-au apucat de treabă, să-şi refacă răsadurile, că noi trăim în România şi în baza comisiei s-ar putea să aşteptăm mult şi bine să ne ajute cineva”, ne-a declarat Mircea Croitoru, preşedintele Asociaţiei Legume-Fructe din Matca.

Ajutoare promise
Chiar dacă legumicultorii gălăţeni sunt în general sceptici, se pare că Ministerul Agriculturii a identificat, totuşi, unele soluţii pentru a-i ajuta. Ministrul Stelian Fuia, care a fost la Matca săptămâna trecută, a promis că le va prezenta legumicultorilor chiar în aceste zile, la modul concret, variantele pe care se poate merge. Se pare că principala soluţie avută în vedere de Minister este cea a acordării unor sume în contul ajutoarelor de minimis, ajutoare pe care statul, în baza unor regulamente convenite cu Comisia European, le poate acorda fermierilor într-o anumită perioadă de timp. „În urma unei discuţiilor cu reprezentanţii Ministerului Agriculturii, se pare că varianta cu ajutoarele de minimis este cea mai plauzibilă. Dar rămâne de stabilit mai întâi valoarea totală a pagubelor, a numărului de fermieri afectaţi, urmând ca după asta să se stabilească valoare efectivă a ajutoarelor ce pot fi oferite legumicultorilor”, a precizat directoarea DADR Galaţi, Profira Onode.

Teoretic, suma maximă ce se poate acorda pentru o fermă din ajutoarele de minimis este de maxim 7.500 de euro, dar asta nu înseamnă că toţi fermierii primesc oricum şi oricând aceeaşi sumă. În cazul legumicultorilor din Matca, aceştia au primit o parte din sumele ce li se puteau acorda în perioada 2008 – 2009. Potrivit DADR Galaţi, la acea vreme, pentru culturile de legume-fructe, s-au acordat câte 1.100 lei/ha persoanelor fizice, pentru persoanele juridice s-a mers până la 2.960/ha, iar pentru grupurile de producători până la 3.700 lei/ha.

Atunci au fost 1.540 de beneficiari cu o sumă totală de 3,7 milioane de lei. Ce schemă de ajutor se va lua acum în calcul rămâne de văzut. Cert este că, indiferent de valoarea ajutoarelor, legumicultorii gălăţeni nu-şi vor recupera decât în parte paguba. În timp ce ei încearcă să-şi refacă răsadurile sau stau prin evaluări, în piaţă se vând cu spor ridichile şi salata din Spania sau Italia. Iar când legumicultorii vor ieşi peste abia o lună cu marfa lor pe piaţă, vârful sezonului de legume extra-timpurii va fi demult „mâncat” de alţii.

Citit 3700 ori Ultima modificare Marți, 06 Martie 2012 20:01

7 comentarii

 • postat de Eu!
  Luni, 12 Martie 2012 15:49
  @Rodica, tu ai la indemana alta metoda de a face rost de bani mult mai repede si in mod constant fara frica lui 09.04.2012. Trebuie doar sa vrei, sa o pui la treaba, ca de oferte nu ai sa duci lipsa!
  0
  0
  Raportează
 • postat de virgil
  Sâmbătă, 10 Martie 2012 17:31
  exista o vorba in popor numai femeie si masina din matca sa nu ei ,,ghici ghicituarea mea.....
  0
  0
  Raportează
 • postat de rodica
  Joi, 08 Martie 2012 09:01
  Atentie! Google castiga miliarde de
  dolari anual din reclama fara sa
  imparta nimic cu noi. Insa din 9
  aprilie 2012, noul motor de cautare
  WAZZUB va oferi 50% din profituri
  utilizatorilor!!! Pentru aceasta
  trebuie doar sa va inregistrati. Daca
  veti invita si alte persoane castigul
  dvs. va spori pe masura. Inscrierile
  se fac doar pana pe 9 aprilie 2012,
  numai pe baza de invitatii de la alte
  persoane inscrise deja. Cei interesati
  pot accesa linkul-invitatie de mai jos
  pentru
  inscriere: http://signup.wazzub.info/?lrRef=13d5a2e4

  DUPA INREGISTRARE SI ACTIVAREA
  CONTULUI , DISTRIBUITI LINK-UL DVS SI
  INFORMATIA ALTOR PERSOANE !
  0
  0
  Raportează
 • postat de CanCodru
  Joi, 08 Martie 2012 08:57
  Pentru agricultori sa faca o vizita in judetul Braila , si mai exact la Viziru iar la intersectia cu drumul catre Constanta se afla o sera in camp (si la ei a nins sa stiti) , dar este o sera construita cum trebuie nu ca cea din imagine mai exact din lemne putrezite si folie ieftina care nu e nici macar pentru solarii.
  Si mai sunt sere multe si pentru flori la fel de bine realizate !
  Raspunsul meu ar fi ca dragii nostri conationali nu ca ar vrea sa traga statul in caramida ci ca doar din Dacia 1300 vor sa se capete cu Lexus .
  Eu il subventionez pe oricare dintre ei , facem solarii ce vor ei la vara catre toamna daca in anul urmator impartim profitul , 30% el si 70% eu si urmatorul an e al lui.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Consiliu asociatiei
  Joi, 08 Martie 2012 08:43
  pt.Oreste.Apropo [sa puna mina sa munceasca]Daca sar munci in Romania ca la matca ar arata altfel Romania.Matcasii au fost ,si sunt muncitori,nu sau plins nici odata la stat,nu au stat cu mina intinsa,nu au beneficiat de subventii,dar in schimb la stat au dat destul,platim inpozite pe suprafata,si alte inpozite,si sa-ti mai spun dle Oreste ca Matca contribuie cu o suma destul de consistenta la bugetul consiliului judetean,cit nu contribuie toate celalalte comune din judet.Eu cred ca din rautate vorbesti,si sa te apuci si tu de agricultura,ca sunt destui care asteapta cu mina intinsa la stat la ajutorul social.De aceea a ajuns tara unde a ajuns,ca sunt multi ca tine care fac astfel de afirmatii.Pune mina si fa si tu o cosmelie de 2 lei,asa cum zici ca reese din poze,si dupa aceea za vezi cum se munceste ,cind vara temperaturile sunt de 40 c,si tu atunci stai la o bere.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Oreste
  Miercuri, 07 Martie 2012 18:58
  Din poza reiese ca paguba o are o cosmelie de 2 lei ciolofan ( oricum si tarani de la matca plâng toată ziua ca li sa dat gura) sa pună mana sa muncească ca o ladita de roșii si una de castraveti e cât un BMW din todeauna ei s-au plâns ca nu au bani dar-s blindati nu au dat 1 leu la stat toți lucrează la negru
  0
  0
  Raportează
 • postat de doru
  Miercuri, 07 Martie 2012 07:28
  Serele din Italia ,Spania,Olanda si intreaga Europa de unde vin ridichile si salata ,nu arata asa. Treaba facuta in pripa si neprofenionist, cu materiale de cea mai proasta calitate, care sa aduca castiguri imediate , mari si nefiscalizate , iar cand apar situatii de acest gen ,hai fuguta la stat. INTREBARE . Exista in toate aceste zone un singur hectar de sera construit autorizat, dupa standarde in vigoare cara sa poata fi si asigurata in caz de calamitati ?
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.