Statul recunoaşte că i-a ţepuit pe ţărani

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* „Banii sunt într-un cont şi vor fi alocaţi tot pentru agricultură”, a spus, după ce situaţia a fost dezvăluită de presă, ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu *

Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale a recunoscut că afirmaţiile apărute în presă (inclusiv în „Viaţa liberă”) - cu privire la faptul că statul a făcut profit din diferenţa de curs valutar la subvenţia pe hectar plătită de UE către ţărani - sunt reale.

Iată comunicatul pe care l-am primit de la amintitul minister: „Conform prevederilor Regulamentului (CE) nr.1782/2003 privind stabilirea normelor de sprijin direct în cadrul politicii agricole comune, pentru anul agricol 2007 agricultorii au beneficiat de plăţi pe suprafaţă în sumă de 97,55 euro/ha. Referitor la modalitatea de efectuare a plăţilor, Regulamentul (CE) nr.1290/2005 prevede: în cazul în care o plată directă prevăzută de Regulamentul (CE) nr. 1782/2003 se face către beneficiar în altă monedă decât euro, statele membre vor converti suma ajutorului exprimată în euro în moneda naţională pe baza celui mai recent curs de schimb stabilit de Banca Centrală Europeană înaintea datei de 1 octombrie a anului pentru care se acordă ajutorul. Cursul comunicat de Banca Centrală Europeană la data de 28 septembrie 2007 a fost de 3,441 lei/euro. Astfel, producătorii agricoli, beneficiari ai plăţilor pe suprafaţă, au încasat suma de 326,21lei/ha. Plăţile s-au efectuat de APIA către beneficiari în perioada aprilie-decembrie 2008”.

Începând cu luna iunie 2008 şi până la sfârşitul anului Comisia Europeană a rambursat României plăţile efectuate, sumele fiind încasate de Ministerul Agriculturii. În ziua următoare încasării, ministerul a schimbat valuta la cursul de schimb de la data vânzării. Un curs evident mai bun decât cel la care s-a plătit subvenţia către ţărani. „Diferenţele favorabile rezultate în urma schimbului valutar se regăsesc într-un cont deschis la Trezoreria Ministerului Finanţelor Publice, urmând ca destinaţia acestei sume să fie stabilită cu reprezentanţii Uniunii Europene”, a precizat Ministerul Agriculturii, fără a menţiona la cât se ridică aceste sume.

Inginerul Ionel Nicula, directorul executiv al APIA Galaţi, ne-a declarat că la nivel local nu s-a lucrat cu valută, ci doar cu lei. „Noi am primit lei pentru  plata pe hectar, iar viramentele către fermieri s-au făcut conform normelor transmise de la Bucureşti”, a declarat Nicula.

Citit 1228 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.