Valuri pe piaţa muncii - Pe schele, flux-reflux de angajaţi

Valuri pe piaţa muncii - Pe schele, flux-reflux de angajaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

„În cadrul Regiunii de Sud-Est, Galaţiul e pe primul loc la angajări în construcţii, dar şi pe primul loc la disponibilizări” a subliniat Carmen Hanţaţuc, directoarea Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă. Prilejul la constituit inaugurarea la Galaţi a unui centru pentru consiliere, formare şi asistenţă a şomerilor în vederea angajării în domeniul construcţiilor.

Angajatori sezonieri, judeţ fruntaş

Între cele şase judeţe ale regiunii, Galaţiul se evidenţiază pe un loc fruntaş în ceea ce priveşte procentajul de şomeri: 7,85 la sută luna trecută, faţă de 6,2 la sută la nivelul întregii regiuni şi 5,27 la sută la nivel naţional. Practic, o dată şi jumătate media de şomaj  a României.

La acest nivel se ajunge, pe de o parte, din cauza ponderii mari pe care o au angajaţii din agricultură şi din construcţii în totalul forţei de muncă: 32,3, respectiv 8,5 la sută. Deci 40 la sută din angajaţii judeţului lucrează în aceste două domenii în care vremea joacă un rol important. Pe de altă parte, din cifrele puse la dispoziţie de AJOFM, reiese că angajatorii gălăţeni din construcţii sunt, după cei din agricultură, pe locul doi la „sacrificarea” locurilor de muncă atunci când vremea nu mai este prielnică activităţilor specifice.

Sindicatele au soluţii, dar guvernul se face că plouă

Preşedintele filialei locale a Cartel Alfa, organizaţia sindicală cu cea mai mare reprezentativitate în judeţ, susţinea la sfârşitul lunii trecute că există o soluţie pentru a nu se mai ajunge la asemenea sacrificii pe spatele angajaţilor.

„Există posibilitatea emiterii unei hotărâri de guvern, pe termen limitat, care să scutească angajaţii şi angajatorii de la plata contribuţiilor pe perioada cât primii sunt trimişi în şomaj tehnic. În 2009 şi 2010 s-a aplicat o asemenea măsură şi totul a fost OK. În 2011, au aplicat-o de-abia după numeroase insistenţe şi o întârziere de un trimestru măsura asta şi şomajul a explodat. Acum nici nu mai vor să audă (guvernanţii, n.n.) de asta, deşi sunt de acord şi patronatele. Se preferă pierderea locurilor de muncă pe bandă rulantă”, a constatat cu amărăciune Romică Gârneaţă, liderul local Cartel ALFA.

Într-adevăr, la nivelul judeţului Galaţi, şomajul a fost de 10 la sută în ianuarie şi februarie 2011, iar pe primele luni din 2012 avea un trend uşor ascendent.

Citit 2141 ori Ultima modificare Luni, 19 Martie 2012 22:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.