ArcelorMittal Galaţi ar putea reporni Furnalul 3
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

ArcelorMittal Galaţi ar putea reporni Furnalul 3
Cererea de tablă va creşte în următoarele luni, iar Furnalul 5 nu va putea alimenta laminoarele de unul singur, spun sindicaliştii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Furnalul 3 din combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi, oprit din decembrie 2011, ar putea fi repornit în curând pentru a completa necesarul de materie primă pentru laminoarele care aşteaptă un volum mare de comenzi de tablă în trimestrele II şi III, susţin liderii sindicali de pe platforma industrială. Conform aceloraşi surse, laminoarele nu vor putea fi aprovizionate doar de Furnalul 5, în condiţiile în care acesta are probleme şi funcţionează cu întreruperi, deşi tocmai a fost reînzidit cu costuri de peste 80 de milioane de euro. „Se anunţă o creştere a cererii de tablă în trimestrele II şi III, fapt care explică intenţia conducerii combinatului de a repune în funcţiune Laminorul de Tablă Groasă 1, după mai bine de trei ani în care a fost oprit. Dar la Furnalul 5 sunt probleme şi, ca să se poată asigura necesarul de materie primă pentru laminoare, se pregăteşte repornirea Furnalului 3”, a declarat, marţi, preşedintele Sindicatului Solidaritatea al Metalurgiştilor, Gheorghe Tiber.

Compania confirmă problemele de la F5, dar nu spune nimic de F3

Potrivit lui Tiber, Furnalul 5 este oprit frecvent, uneori voluntar, alteori din cauza problemelor care apar la instalaţie. „Săptămâna trecută, Furnalul 5 nu a funcţionat timp de 24 de ore! Şi au mai fost astfel de opriri. Unele au fost fireşti, aşteptate în perioada rodajului, dar altele au fost generate de diverse probleme. De exemplu, clopotul a crăpat recent deoarece era prea mic. Apoi, materia primă pentru fabricarea fontei nu este dozată conform reţetei, iar instalaţiile din furnal se blochează sau se strică”, a spus liderul sindical.

Compania a recunoscut că se confruntă cu deficienţe. „În primele luni de exploatare a Furnalului nr. 5 au fost descoperite unele dificultăţi tehnice, în principal la elemente conexe ce nu au făcut parte din proiectul de modernizare. Compania are în curs de implementare soluţii tehnice definitive pentru rezolvarea acestor chestiuni”, a afirmat, marţi, purtătorul de cuvânt al combinatului, Dorian Dumitrescu. El a precizat că Furnalul 5 va fi oprit periodic şi de acum înainte, pentru întreţinere. Concret, capacitatea va fi oprită o dată pe lună pentru verificări şi schimburi de piese, conform unui sistem pe care compania îl numeşte mentenanţă proactivă.

În ceea ce priveşte repornirea Furnalului 3, Dumitrescu a refuzat să facă comentarii. De partea cealaltă, Tiber a spus că operaţiunea ar putea avea loc la începutul verii, tot atunci când ar urma să fie repus în funcţiune LTG 1. „Repornirea Furnalului 3, intens discutată în combinat în ultima perioadă, ar urma să se producă în jurul datei de 1 iunie. Grupul se gândea să-l bage în reparaţii capitale, dar acum va fi nevoit să-i facă mici cârpeli şi să-l pornească urgent”, a afirmat preşedintele Solidaritatea.

Citit 3193 ori Ultima modificare Marți, 20 Martie 2012 19:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.