După eşuarea licitaţiei pe energie, ArcelorMittal ameninţă voalat cu retragerea din România

După eşuarea licitaţiei pe energie, ArcelorMittal ameninţă voalat cu retragerea din România
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Într-o declaraţie de presă făcută publică luni dimineaţă, concernul siderurgic ArcelorMittal ameninţă voalat cu retragerea operaţiunilor din România, dacă nu are „predictibilitate şi siguranţă” în achiziţia de utilităţi.

Prin respectarea integralǎ a regulilor în toate ţările unde deţine unitǎţi de producţie, ArcelorMittal se aşteaptă să obţină predictibilitatea şi siguranţa legală privind furnizarea continuă a utilităţilor de bază, care sunt vitale pentru afacere. (...) Supoziţiile făcute împotriva companiei noastre îi afectează reputaţia şi, în final, riscă să aibă un impact negativ asupra viabilităţii acesteia în România. ArcelorMittal rămâne un investitor loial României, dar subliniază importanţa existenţei unui cadru legal puternic şi corect pentru a-şi putea desfăsura activitatea în interesul tuturor părţilor interesate, inclusiv angajaţilor, acţionarilor, clienţilor şi furnizorilor săi”, se arată în declaraţia grupului.

Această declaraţie este emisă la câteva zile după încercarea eşuată a ArcelorMittal de a cumpăra energie pentru unităţile din România, prin bursa de profil OPCOM. Compania intenţiona să cumpere 3,15 milioane MWh pentru doi ani şi era dispusă să plătească 200 lei pe MWh, cu 53 la sută mai mult faţă de preţul la care a cumpărat anul trecut de la Hidroelectrica şi aproape de preţul pieţei. Niciun furnizor nu s-a arătat, însă, interesat să-i vândă energie şi, în lipsa ofertelor, licitaţia care urma să aibă loc miercurea trecută a fost anulată.

În ultimii ani, ArcelorMittal a fost ţinta unor comentarii care încadrau compania în categoria „băieţilor deştepţi” din domeniul tranzacţiilor cu energie. Aceste comentarii s-au accentuat în ultimele trei luni, după ce contractul ArcelorMittal de achiziţie de energie de la Hidroelectrica a expirat şi compania siderurgică a fost nevoită să-şi caute din nou un furnizor de energie.

Citit 3207 ori Ultima modificare Luni, 26 Martie 2012 12:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.