Apatia autorităţilor naşte sărăcie - Autostrada Galaţiului, întoarsă ca la Ploieşti!

Apatia autorităţilor naşte sărăcie - Autostrada Galaţiului, întoarsă ca la Ploieşti!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În timp ce Ministerul Transporturilor ne face drumuri pe hârtie, „băieţii deştepţi” lasă Galaţiul rupt de restul lumii * Includerea rutei Galaţi – Brăila – Tulcea – Constanţa în reţeaua TEN-T nu aduce automat investiţii, avertizează Comisia Europeană * Ne-au lăsat cu ochii în soare: În loc să treacă prin Galaţi, Autostrada Mării Negre trece prin Focşani, Ploieşti şi Bucureşti!

Oportunităţile ce decurg din includerea rutei Galaţi – Brăila – Tulcea – Constanţa în varianta extinsă a Reţelei Transeuropene de Transport (TEN-T) nu vor putea fi valorificate fără includerea unui proiect concret în planurile de dezvoltare a infrastructurii elaborate de Guvern, au declarat pentru „Viaţa liberă” reprezentanţii Comisiei Europene la Bucureşti. După cum v-am informat în paginile ziarului nostru, după „lupte seculare care durează de câţiva ani” a apărut o rază de speranţă că Galaţiul va avea o legătură rutieră decentă măcar cu o parte a „restului lumii”. Mai exact, Consiliul pentru Transporturi al UE a aprobat la sfârşitul lunii martie amendamentele României privind extinderea TEN-T cu încă cinci rute, printre care şi cea privind Galaţiul.
„România a obţinut dublarea reţelei rutiere TEN-T pe teritoriul naţional şi impunerea unei axe est-vest de relevanţă naţională”, se laudă Ministerul Transporturilor.  Problema este că, în funcţie de priorităţile investiţionale, o rută inclusă în TEN-T ar putea avea ca termen de finalizare şi anul 2050! Cum până în prezent în materie de autostrăzi sau măcar drumuri-expres gălăţenii s-au ales doar cu praful de pe drumurile naţionale, ne-am adresat Ministerul Transporturilor pentru a ni se comunica dacă se intenţionează alocarea în perioada următoare a unor fonduri pentru modernizarea rutei Galaţi – Brăila – Tulcea – Constanţa. Până în prezent, Ministerul Transporturilor nu a dat nici un răspuns, dar tăcerea este oarecum explicabilă dacă ţinem cont că, potrivit datelor puse la dispoziţie pe site-ul instituţiei, din toate obiectivele de investiţii demarat la nivel naţional după august 2011, doar unul priveşte judeţul Galaţi, respectiv varianta de ocolire a Tecuciului, proiect în valoare de aproximativ 100 milioane de lei.
Mai multe detalii privind reţeaua TEN-T am primit din partea Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti. „Faptul că ruta Galaţi – Tulcea – Brăila – Galaţi e inclusă în reţeaua globală TEN-T înseamnă că proiectele pe care autorităţile române competente se vor decide să le implementeze sunt eligibile pentru primirea de asistenţă financiară în cadrul Fondului de Coeziune sau a fondurilor structurale. Nu înseamnă însă că se fac investiţii „în mod automat”. În practică, cade în sarcina Guvernului României să includă acest proiect de infrastructură între priorităţile sale pentru perioada 2014 – 2020. Tot autorităţile române sunt cele care decid când proiectul va fi implementat şi care sunt caracteristicile sale tehnice”, se arată în răspunsul remis redacţiei de Comisia Europeană.
Cine pune Galaţiul pe hartă?
Din nefericire, în domeniul rutier Galaţiul a avut până în prezent doar experienţe nefericite, iar acest lucru se reflectă inclusiv asupra mediului de afaceri. „Galaţiul a rămas izolat, cu o infrastructură de transport rudimentară, nu numai pe rutier, ci şi pe feroviar şi chiar naval. De la Bucureşti la Galaţi faci câteva ore pe un drum sufocant. Pentru simplu fapt că este foarte greu de ajuns la Galaţi foarte mulţi investitori au renunţat să mai vină aici, preferând alte zone „mai civilizate””, ne-a declarat reprezentantul patronatelor gălăţene, Marian Filimon.
În cazul Galaţiului se adevereşte că „un copil care nu plânge rămâne cu buricul netăiat”. Autorităţile publice gălăţene şi prin extensie şi cele brăilene au eşuat lamentabil în „a pune pe hartă” zona Galaţi – Brăila, cu toate că este cea mai mare aglomerare urbană după Bucureşti! Ultima oportunitate ratată a fost includerea acestei zone în proiectul autostrăzii inelare a Mării Negre, ce urmează a face legătură, pe un traseu de aproximativ 7.000 km, între centre din Turcia, Georgia, Rusia, Ucraina, R.Moldova, Bulgaria, iar o prelungire este prevăzută să ajungă până în Grecia. Galaţiul era în mod special interesat de acest proiect dată fiind vecinătatea cu spaţiul ex-sovietic. Din păcate, deşi la un moment dat pentru tronsonul românesc s-a vehiculat o rută care includea şi Galaţiul, până la urmă, traseul autostrăzii Mării Negre a fost întors ca la Ploieşti. Sau mai exact a fost întors pe ruta Albiţa – Focşani – Ploieşti – Bucureşti – Giurgiu. Altfel spus, Galaţiul şi Brăila au rămas pe tuşă, chit că Focşaniul şi Ploieştiul au legătură cu Marea Neagră cât cu Everestul. „Gurile rele” spun că ruta a fost schimbată pentru ca autostrada să treacă prin „curţile” unor băieţi deştepţi din Vrancea şi de la Bucureşti, prilej de ceva tunuri imobiliare, iar apatia autorităţilor din Galaţi şi Brăila nu a făcut decât să favorizeze aceste jocuri de interese.

Un an pentru mobilizare

Acum, că de bine, de rău, ar fi bine ca măcar ruta Galaţi – Brăila – Tulcea – Constanţa să nu rămână  doar pe hârtie. Dar pentru asta autorităţile locale ar trebui să se mişte şi să facă lobby pentru susţinerea intereselor Galaţiul încă de pe acum. Explicaţia este dată de Comisia Europeană: „priorităţile pentru infrastructura de transport românească în perioada 2014 – 2020 vor fi discutate şi agreate împreună cu Direcţia Generală pentru Politica Regională şi Direcţia Generală pentru Transport a CE în timpul pregătirii Programului Operaţional Sectorial de Transport pentru perioada 2014 – 2020. Acest program va fi finalizat, cel mai probabil, până la sfârşitul anului 2013. Dacă ruta Galaţi – Constanţa va fi printre priorităţi, probabil că vor deveni disponibile şi un buget indicativ şi un calendar de implementare. Volumul de asistenţă financiară UE va fi agreat mai târziu şi va lua în considerare volumul total de fonduri disponibile şi numărul de proiecte depuse” Altfel spus, dacă într-un an de zile autorităţile nu vor veni cu un plan concret pentru modernizarea rutei Galaţi – Brăila – Tulcea – Constanţa, în cel mai bun caz va trebui să aşteptăm următorul exerciţiul bugetar european, de după 2020! Până în prezent, la Galaţi, nici una dintre autorităţile publice nu a ridicat această problemă, iar în aceste condiţii nu trebuie să ne mire dacă Ministerul Transporturilor se va face, din nou, că ne uită.

 

Citit 4775 ori Ultima modificare Miercuri, 25 Aprilie 2012 10:28

20 comentarii

 • postat de roro
  Miercuri, 25 Aprilie 2012 15:40
  O SANSA REALA DE A FACE BANI INTR-UN TIMP SCURT


  Atentie! Google castiga miliarde de
  dolari anual din reclama fara sa
  imparta nimic cu noi. Insa din
  4 mai 2012, noul motor de cautare
  WAZZUB va oferi 50% din profituri
  utilizatorilor!!! Pentru aceasta
  trebuie doar sa va inregistrati. Daca
  veti invita si alte persoane castigul
  dvs. va spori pe masura. Inscrierile
  se fac doar pana pe 3 mai 2012,
  numai pe baza de invitatii de la alte
  persoane inscrise deja. Cei interesati
  pot accesa linkul-invitatie de mai jos
  pentru
  inscriere: http://signup.wazzub.info/?lrRef=13d5a2e4

  DUPA INREGISTRARE SI ACTIVAREA
  CONTULUI , DISTRIBUITI LINK-UL DVS SI
  INFORMATIA ALTOR PERSOANE ,TREBUIE SA AI CEL PUTIN 3 INSCRISI CA SA FI ELIGIBIL LA PLATA!
  0
  0
  Raportează
 • postat de alin
  Miercuri, 25 Aprilie 2012 13:56
  @FOST OPERATOR COMDATA DE PE COSBUC : in cladirea lui durbaca de pe cosbuc doar nu te asteptai sa se faca lucruri curate. :))) ai vazut cum e facuta cladirea aia? ia trimiteti un control SERIOS pe acolo sa vedeti daca e vreun extinctor in cladirea aia, sau pe holuri. sau vreun telefon fix pe vreun hol de unde un paznic sa poata anunta un eventual incendiu...mergeti undercover si bagati-va in vorba cu paznicii sa vedeti ce au sa va spuna ei. pe acolo isi fac veacul partenerii lui de afaceri, araboi, turci, toti dubiosii...vedea-i-as pe toti peste drum, un pic mai sus, vis-à-vis de anghel oil....stiti voi..
  0
  0
  Raportează
 • postat de mihai
  Miercuri, 25 Aprilie 2012 13:42
  eu cred ca si autorul articolului nu-si da seama bine ce inseamna a fi bine comunicat si cu cine, iar CJ si primaria Galati nici atat. Daca exista un proiect european ,fie el cu sorti de izbanda care va trece prin Focsani-Albita (foarte important daca va trece si prin Tecuci, mutam astfel CJ aici, pt ca alesii Galatiului dorm), va trebui sa se conecteze Galatiul cu aceasta autostrsada, pentru ca necesitatea de comunicare este cu centrul tarii si cu UE. Nu inteleg de ce se bate apa in piua insistand atat a se crea aceasta comunicare cu Constanta, care mai mult de atat face parte dintr-o perspectiva mai indepartata a unor proiecte. Eu ca galatean vreau sa am facilitati de comunicare foarte bune cu Bucurestiul si cu Ardealul, si civilizatia si relatiile economice preponderente dinspre acolo vin. In ziarul Adevarul sa publicat un articol privind drumul de centura a Galatiului, realizarea lui mi se pare foarte interesanta chiar mai interesanta decat comunicarea cu Constanta. A'cest drum de centura conectat cu autostrada Marii Negre va conecta Galatiul cu Romania si Europa. Interesul Galatiului este sa fie conectat cu lumea, o noua cale de acces catre vest ar insemna dezvoltare cu sau fara proiecte prealabile, iar noi nu ne putem vedea interesele de grija Constantei si Brailei
  0
  0
  Raportează
 • postat de LordONE
  Miercuri, 25 Aprilie 2012 13:39
  @alin "imi dadeam foc in fata ministerului sau ma aruncam in dunare. " astia stiu sa-noate stai linistit cat priveste foc, hehe !
  0
  0
  Raportează
 • postat de FOST OPERATOR COMDATA DE PE COSBUC
  Miercuri, 25 Aprilie 2012 13:18
  cine sa faca o autostrada prin Galati!doar Boldea sa faca,stie sa fure bine cu ajutorul politici romane.De furam cat a furat el ramanea toata fam.mea la mititica,nu vedeti oameni buni el este arestat dar salariul in parlament ii merge in continuare,este drept!Galatiul a juns tip Vaslui unde nu mai ai nimic de facut.De ce viata libera nu face un reportaj despre opiniile oamenilor despre situatia dinGalati.Eu am lucrat la COMDATA DE PE COSBUC o perioada dupa care mau trimis acasa spunindu-mi ca suntem prea multi si ca nu are nevoie,dar in viata libera da anunturi ca face angajari !pentru mine un singur lucru e clar COMDATA FACE SPALARI DE BANI.ITM DOARME
  0
  0
  Raportează
 • postat de Catalin
  Miercuri, 25 Aprilie 2012 12:34
  Noroc de doamna Ticau ca am fost bagati si noi inseama, dar, vad ca pentru a se si transpune ceva in realitate ar trebui sa o votam pe dumneaei si Presedinte si senator si deputat si primar si presedinte al CJ si consilier judetean si consilier local si cetatean permanent al orasului - sa o multiplicam, poate cu 230.000 de doamne Ticau se misca si luntrea asta, de sta pe uscat la tarm de Dunare.
  Rusine nesimtitilor gen Mircea Nicu Toader si Marius Gerard Necula, care, la Putere fiind, stiu doar sa voteze impotriva Galatiului si a romanilor, pupand piciorusele si "spatele" prea iubitului conducator si capuselor sale!
  De parveniti gen Paslaru nici nu are rost sa mai vorbim!
  0
  0
  Raportează
 • postat de flo
  Miercuri, 25 Aprilie 2012 12:25
  Cine sa faca lobby pentru Galati!? Parlamentarii trimisi de noi in parlament!?
  Adica aia, saghian, nica, paslaru, toader, ciuca, dobre, etc!!!!???

  CE VORBESTI!!? ! ,,Galatenii" nostri odata ce se vad in parlament, se zbat pentru Sinaia, Constanta, Bucuresti... adica orase unde vor avea ei vile si case de vacanta!
  0
  0
  Raportează
 • postat de alin
  Miercuri, 25 Aprilie 2012 11:00
  vad acolo pe harta o autostrada pe teritoriul ucrainei pâna in dreptul tulcei. de ce nu se poate ea prelungi pana la Tulcea si de acolo spre Braila-Galati-Focsani si de la Tulcea spre Constanta, daca acest segment a fost inclus in TEN-T si Europa da bani? Ia luati-i de guler pe toti borfasii si intrebati-i : "dom'le ce proiect o sa faceti daca s-a inclus in ten-t zona noastra?" "când o sa faceti un proiect?", "nu credeti ca ar fi bine sa existe idei, proiecte si discutii pana in 2014 când se deblocheaza banii, ca atunci sa dam direct drumul la treaba si sa stim ce avem de facut?"
  daca stam asa si dormim pe noi, europa ne da, dar trebuie sa stim si noi sa cerem....mosi imputiti care votati toti dinozaurii din cretacic si puscariabilii.....galatiul isi merita soarta....galatenii la fel
  0
  0
  Raportează
 • postat de alin
  Miercuri, 25 Aprilie 2012 10:41
  foarte bun articolul! eu spun asta de mult timp aici in comment-uri! Faceti si voi de la VL galagie mai mare, ridicati tonul un pic, eventual si prin alte zone, poate se aude si la bucuresti. ai nsotrii domr in papuci
  daca eram primar la galati si aflam ca autostrada nu trece pe aici si pe la braila ci pe la focsani imi dadeam foc in fata ministerului sau ma aruncam in dunare.
  Si când te gândesti ca Sibiul va avea autostrada intr-un an doi, Deva la fel ca si alte orase care nu-s nici cât jumatate din Braila....Huo! Rusine! A FOST DAN NICA MINISTRU DE INTERNE SI VICE-PEMIER: ia mergeti si luati-l la intrebari....Domnul DOBRE secretar de stat in Guvernul Tariceanu, luati-l la intrebari, presa deontoloaga!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ion
  Miercuri, 25 Aprilie 2012 09:52
  Hi, hi, hi.... Sunteti haiosi. Autostrada prin Galati... M-am stricat de ras...
  0
  0
  Raportează
 • postat de Galatean
  Miercuri, 25 Aprilie 2012 09:24
  Care politicieni galateni ?!? Care autoritati locale?!? Aaa, HOTI si JEFUITORI ? DAAAAA !!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de domnul -domn
  Miercuri, 25 Aprilie 2012 09:18
  ce tot bateti cimpii cu autostrazi ,cu poduri peste dunare si alte bazaconii=======
  0
  0
  Raportează
 • postat de hehe
  Miercuri, 25 Aprilie 2012 08:29
  nici un politician nu a facut nimic pentru Galati. Si am avut destui reprezentanti in guvern.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Vali
  Miercuri, 25 Aprilie 2012 08:29
  Galateni, eu va propun ca la vot sa nu mai votam pe nimeni care a calcat deja in Parlamentul Romaniei indiferent de la ce partid este.Toti si-au vazut numai si numai de propriul interes sau au cantat in struna vreunui alt lider de prin alte parti care a stiut sa isi puna localitatea si zona de bastina pe harta Romaniei si acum se vede cu ochiul liber ca acei romani o duc mult mai bine si au si locuri de munca mai multe si mai bine platite si au si autostrazi si aeroporturi si toate facilitatile moderne ale secolului 21.
  O lista cu toti parlamentarii, guvernantii si secretarii de stat plecati de pe liste sau uninominal din Galati vrem si sa o afisam la loc vizibil cu mesajul: NU VOTATI!
  0
  0
  Raportează
 • postat de val
  Miercuri, 25 Aprilie 2012 08:22
  Este normal ca galatenii sa se simta dati deoparte si sa fie nemultumiti de reprezentantii lor care, si in acest caz ca si in altele, se dovedesc slabi, corupti, lenesi, mediocri.. ma rog, niste impostori.
  Totusi, cei care au conceput traseul or fi avut in vedere ca Galatl si Braila au de la Dumnezeu o cale de comunicare ieftina, adica Dunarea, si s-au orientat spre zonele mai putin daruite. O alta veche intrebare este de ce calea apei este aproape nefolosita?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Marius
  Miercuri, 25 Aprilie 2012 08:15
  Nici nu ne asteptam la mai mult din povestea asta cu autostrazile indiferent de traseul lor. Din experienta noastra de romani, tronsonul ce va trece prin tara noastra va fi finalizat cel mai tarziu, asa ca de ce sa ne facem griji? Cat despre Galati....din pacate pentru el este intr-un con de umbra prelungita de vreo 7-8 ani atat datorita puterii portocalii cat si datorita incompetentei CRASE a puterii locale. Daca s-ar putea ca acest oras sa dispara deodata, nimeni n-ar vedea si nu s-ar intreba nimic. Pare ilogic dar asa e.........
  0
  0
  Raportează
 • postat de nobody
  Miercuri, 25 Aprilie 2012 07:36
  Galatiul e oricum rupt de realitate, fie ea economica sau culturala, e un oras MORT datorita iubitilor conducatori ai urbei
  0
  0
  Raportează
 • postat de roma 1
  Miercuri, 25 Aprilie 2012 01:47
  autostrada moldovei nu se poate?Galati-Vaslui-Iasi-Suceava-Botosani
  0
  0
  Raportează
 • postat de Danutz_Srl
  Miercuri, 25 Aprilie 2012 00:50
  per total Romania e o rusine pe fatza Europei la capitolul drumuri. Au trecut mai bine de 20 de ani de democratie si nu se vede nimic. Oare cat sa se mai fure? Cat de josnic se pot comporta cei care conduc aceasta tara? Raspuns: cat mai josnic posibil.
  Se pare ca in Romania nu exista nationalism... exista doar stamogel umplut la maxim!
  0
  0
  Raportează
 • postat de vlad tepes
  Miercuri, 25 Aprilie 2012 00:35
  mai votati-o pe adriana ticau :)) vicepresedintele comisiei europene de transport....
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.