Încă 756 de şomeri în februarie şi martie, la Galaţi

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Rata şomajului a crescut într-o lună cu un procent, dar, din fericire, firmele de construcţii au început reangajărille a declarat Carmen Tofan, directorul executiv al Agenţiei Judeţene de Ocupare şi Formare Profesională. Problematica şomajului, precum şi programele de ocupare a forţei de muncă şi de formare profesionala derulate de AJOFM Galati au fost discutate ieri la şedinţa Comisiei de Dialog Social.

Potrivit datelor prezentate de AJOFM, 25 de firme vor disponibiliza în lunile februarie-martie 756 de salariaţi. Numai în martie, 204 persoane de la 11 firme vor fi nevoite să plece în căutarea altei slujbe. Cei mai mulţi disponibilizaţi vor fi de la SC Nedicom SRL - 65. Zahărul Lieşti a anunţat că în martie va trimite în şomaj 28 de salariaţi.

Se „dezgheaţă” construcţiile

„Fapt îmbucurător este că aceleaşi firme care au făcut disponibilizări masive în lunile de iarnă - şi cu precădere aceste firme sunt în zona construcţiilor - vin pentru reangajarea personalului pe care l-au disponibilizat. Din totalul de 3.255 de persoane care trebuia să fie disponibilizate conform anunţului pe care l-am făcut în luna decembrie, au fost disponibilizate 1.400”, a declarat Carmen Tofan.

Măsuri anticriză

Carmen Tofan a atras atenţia angajatorilor că există buget pentru cursuri de formare profesională, şi chiar îi încurajează pe agenţii să organizeze cursuri de formare profesională inclusiv pentru personalul propriu. Problema cea mare o reprezintă mediul rural: „Sperăm să venim cu măsuri de contracarare a crizei, mai ales în mediul rural, unde problemele sunt mari. Din 16.500 de persoane aflate în evidenţă în acest momement,  80 la sută trăiesc în mediul rural, iar locurile de muncă sunt cu precădere în mediul urban”.

Opt proiecte derulate de AJOFM

Agenţia are în diverse stadii de realizare opt proiecte dintre care, şase sunt pe fonduri structurale, două au primit acceptul şi intră în perioada de contractare. Potrivit lui Carmen Tofan, AJOFM pregăteşte un megaproiect, un Centru de Formare Regional pe care speră să-l organizeze împreună cu Consiliul Local Galaţi. Un alt proiect pe care îl are în vedere AJOFM este unul care să ajute la comunicarea interinstituţională.

Citit 1380 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.