Bancherii cer păsuire pentru rău-platnici

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Asociaţia Română a Băncilor (ARB) a făcut mai multe propuneri băncii centrale, printre care prelungirea perioadei de graţie sau susţinerea băncii centrale pentru rescadenţarea creditelor. Totodată, bancherii au cerut să poată lua în calcul „măcar o parte din garanţii” la calculul provizioanelor, când restanţa la credit depăşeşte 90 de zile.

„Trebuie să fim atenţi la aceste provizioane reduse şi este nevoie de discernământ. Am discutat pe această temă, însă a rămas să analizăm cu toată atenţia”, a spus Radu Gheţea, preşedintele ARB.

Băncile mai vor ca, la calculul rezervelor minime obligatorii, BNR să permită excluderea liniilor de finanţare acordate de instituţii precum BEI, BERD sau FMI. „Vrem să revenim la această normă mai veche, pentru ca băncile să poată utiliza intens liniile de finanţare”, a explicat Gheţea.

Bancherii vor ca banca centrală să modifice modul în care sunt evaluate, la finalul anului, operaţiunile de tip swap şi titlurile de stat, fără ca acestea să-şi piardă din valoare odată cu trecerea timpului. „Suntem în discuţii cu BNR şi aşteptăm decizia comitetului Basel, care lucrează la schimbarea metodologiei”, a mai spus preşedintele ARB.

Citit 1060 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.