Lipsa de lichidităţi de pe piaţa financiară a determinat băncile să-şi schimbe strategiile în relaţiile cu clienţii. Pe de o parte, prin creşterea dobânzilor la creditare, a fost restricţionat accesul la împrumuturi. În acelaşi timp, pentru a-şi atrage resurse, băncile au început să stimuleze economisirea. O veste bună este şi aceea că, de la 1 ianuarie, veniturile obţinute de clienţi din dobânzile la depozite nu se mai impozitează. Instituţiile financiare se întrec în oferte promoţionale în care ingredientele principale sunt dobânzile mai atractive, cu eliminarea unor comisioane, bonusuri şi chiar premii în excursii.
Leu cu leu se face zmeu
Fiecare bancă şi-a axat strategia bazându-se şi profilul general al clienţilor care le accesează. De exemplu, CEC Bank admite pentru deschiderea unui depozit la termen cu rată variabilă a dobânzii şi sume pornind de la 50 lei sau 100 euro. În funcţie de perioada de constituire a depozitului - de la o lună la un an - banca oferă dobânzi de 6,5-7,75 la sută pe an la lei şi de 2,75-3,5 la sută la euro. O facilitate ar fi că un depozit ar putea fi constituit şi pe termen de o săptămână, există însă condiţia ca economiile să însumeze 3.000 lei sau 1.000 euro, dobânzile fiind de 6 la sută şi, respectiv, 2 la sută pe an.
Nu sunt neglijate nici conturile curente, unele bănci ridicând şi pentru acestea ştacheta dobânzilor acordate. De exemplu, Alpha Bank, prin produsul Alpha Premier, oferă dobânzi la contul curent apropiate de dobânzile depozitelor la termen (12,25 la sută pe an la lei, 4,5 la sută pe an la euro), fără ca asta să restricţioneze accesul la fonduri. În plus, banca a iniţiat şi un sistem de certificate de depozit cu cupoane valorice.
Astfel, clientul poate să-şi dozeze economiile pe mai multe certificate, dobânzile fiind de 14-15 la sută pe an la lei şi 5,5-7 la sută pe an la euro, în funcţie de valorile nominale ale certificatelor. În cazul în care are nevoie de bani, clientul poate preschimba un număr de certificate, fără a „strica” un întreg depozit.
Depozite fără frontiere
O tactică frecvent folosită este şi aceea de atragere de economii pe termen scurt. Astfel, UniCredit Ţiriac Bank propune constituirea de depozite de termen de două luni, având însă plafoane minime de 1.000 lei sau de 1.000 euro. Depozitele sunt concepute pe patru tranşe valorice, în funcţie de acestea fiind acordate dobânzi crescătoare de până la 14 la sută an la depozitele în lei şi de 7 la sută la depozitele în euro.
Pe o strategie asemănătoare, mizând însă pe un interval de trei luni, merge şi Raiffeisen Bank, cu produsul „Depozite cu dobândă de TOP 3”, asta însemnând că se garantează una dintre cele mai mari trei dobânzi la depozite practicate pe piaţă. Pentru un plus de atractivitate, clienţii băncii pot câştiga zilnic 100 euro prin tragere la sorţi sau lunar o excursie la Viena, cu toate serviciile incluse.
Prieteni cu bani
Pe linia găselniţelor promoţionale ţine aproape şi Banca Transilvania. Depozitul Garantat pe 77 zile oferă o dobândă de 7,5 la sută pe an la depozitele în euro, minimul sumei depuse fiind de 250 euro. Iar în cazul în care depozitul este lichidat înainte de termen se acordă, totuşi, o dobândă la vedere pe perioada în care s-au făcut economisirile.
O inovaţie a băncii este sistemul „Vino cu un prieten!”, prin care, pentru fiecare depozit constituit la recomandarea unui client, respectivul primeşte, la scadenţă, o dobândă de 0,5 la sută pe an din suma depusă. Ce-i drept, suma pentru o astfel de recomandare este de minim 5.000 euro, pentru persoanele fizice, şi de 10.000 euro pentru persoanele juridice. Pentru cine preferă leii, banca oferă un sistem asemănător - „Depozitul 111 zile”, unde suma minimă depusă este de 100 lei, iar dobânda pe an este fixă, de 13,75 la sută.
Dobândă instant
Pe spiritul de prevenţie al clienţilor mizează BCR. Astfel, prin pachetul Succes Asigurat BCR, se poate constitui un depozit pe 12 luni, perioadă în care clientul va beneficia de asigurare de viaţă cu o valoare de despăgubire de trei ori cât valoarea depozitului. În plus, se oferă suplimentar un card de debit şi un sistem flexibil pentru forma de constituire a depozitului.
Astfel, depozitele în lei pot avea dobândă variabilă sau fixă, cu plata lunară sau la scadenţă. În funcţie de aceste opţiuni şi suma depusă, dobânda este cuprinsă între 7,5 la sută şi 11,5 la sută pe an. În ceea ce priveşte depozitele în euro, dobânda este fixă, însă în funcţie de ceilalţi parametri, dobânda este cuprinsă între 3,9 şi 4,5 la sută pe an.
Cei care vor să se bucure de dobândă înainte de data propriu-zisă a scadenţei pot apela la oferta Piraeus Bank. La „Depozitul cu Dobânda Instant”, clientul primeşte dobânda chiar din momentul depunerii banilor. Sumele depuse trebuie însă să fie de peste 2.000 lei sau peste 1.000 euro. În ce priveşte dobânzile, de exemplu, pentru depozitele la trei luni se acordă 11,9 la sută pe an la economiile în lei şi 5,25 la sută pe an, la euro. Pentru un depozit pe 12 luni procentele acordate sunt de 12,25 la sută şi, respectiv, 5,65 la sută.
După cum se vede, cine are bani de economisit dispune acum şi de o gamă interesantă de instrumente bancare. Care este formula care se potriveşte cel mai bine planurilor financiare personale, e o chestiune asupra căreia trebuie să decidă fiecare.