Potrivit datelor publicate de Statistică, în cursul anului 2008, cele mai „săltăreţe” preţuri le-au avut uleiul şi brânza, care s-au scumpit cu mult peste media celorlalte produse alimentare. Dar să le luăm pe îndelete.
În cursul anului 2008, alimentele s-au scumpit în medie (potrivit Institutului Naţional de Statistică) cu 6,02 la sută. Însă există diferenţe mari între diferitele alimente: în vreme ce unele s-au scumpit foarte mult, altele (e drept foarte puţine) s-au ieftinit.
În topul scumpirilor stau lactatele. Astfel, brânza de vaci s-a scumpit cu 21,77 la sută, brânza de oi - cu 20,27 la sută, iar laptele de vacă - cu 19,29 la sută. Foarte mult s-a scumpit şi uleiul de floarea soarelui: 18,10 la sută. Alte creşteri de preţ peste medie: fasole boabe +15,99 la sută, carne de porc +9,96 la sută, carne de bovine +8,2 la sută, miere de albine +8,71 la sută.
De celalaltă parte a baricadei, la capitolul ieftiniri, se cuvine să amintim în primul rând cartofii, care în cursul lui 2008 au scăzut la preţ cu 5,34 la sută. O mică ieftinire (1,7 procente) a fost consemnată şi la conservele din legume. În rest, doar creşteri.
Singurul produs care se vindea la sfârşitul anului cu fix acelaşi preţ ca la începutul lui este, potrivit statisticilor, mălaiul de porumb.
Explicaţie foto: Brânza s-a dovedit la mare preţ...