Gazaţi la portofele

Gazaţi la portofele
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În cursul anului 2008, gazele naturale s-au scumpit cu 23,5 la sută, dar efectele s-au simţit la buzunar de-abia în această iarnă * În ianuarie, facturile la gaze au crescut şi cu 80 la sută faţă de aceeaşi lună a anului trecut * Gerul a scumpit gazele mai mult decât furnizorul * De la 1 aprilie am putea asista la o nouă creştere a tarifelor *

În ultima vreme, numeroşi gălăţeni ne-au sunat la redacţie pentru a ne întreba dacă nu cumva s-au scumpit din nou gazele. Oamenii spun că, faţă de ianuarie 2008, factura din ianuarie 2009 este cu 50-80 la sută mai mare, în condiţiile în care scumpirile anunţate oficial sunt de-abia pe la 20 la sută. Plecând de la aceste sesizări, am făcut o analiză privind evoluţia preţului gazelor.

Reţetă de umblat la buzunar

Pe luna ianuarie, gălăţenii au plătit metrul cub de gaze cu 1,334 lei. Comparativ, în ianuarie 2008 preţul era de 1,08 lei, ceea ce înseamnă că în acest interval gazele s-au scumpit cu 23,5 la sută.

Prima scumpire a anului a avut loc la 1 februarie (8,5 la sută), iar a doua la 1 iulie (12,5 la sută). Total = 21 la sută. Însă, după cum arătam un pic mai înainte, gălăţenii plătesc acum 23,5 la sută mai mult pe metru cub. De unde diferenţa de 2,5 la sută?! Din convertirea gazului din metri cubi în kWh. Pentru că, din vară, gazul se măsoară la metri cubi, dar se facturează la puterea calorică.

Din păcate, noi, gălăţenii, am avut - cum zic fotbaliştii - ghinion la tragerea la sorţi. Din motive care ne scapă (că nu a prezentat nimeni de la compania de gaze documente justificative) la Galaţi se plăteşte cel mai scump gaz din ţară: la o putere calorică de 10,710-10,975 kWh pe metrul cub. De ce? Cică primim gaz de o calitate superioară, deşi - cum spuneam - nu a demonstrat nimeni acest lucru.

Menţionăm că, potrivit normelor convenţionale, puterea calorică medie a gazului livrat populaţiei este între 10,3 şi 10,5 kW pe mc. De asemenea, gazul rusesc are între 9,8 şi 10,4 kW/mc, iar cel din producţia internă este între 8,9 (gazul de sondă livrat de Petrom) şi 10,2. De unde le-a ieşit 10,975 celor de la compania de gaze, e greu de spus. Şi mai ales greu de dovedit.

Diferenţa nu este foarte mare, dar ea există şi este în defavoarea consumatorilor. În medie, o familie de gălăţeni plăteşte anual circa 500 de lei pe gaze. Prin operaţiunea „facturare la calitate”, circa 12,5 lei de familie sunt - în opinia noastră - plătiţi fără justificare. Cum în judeţ sunt peste 100.000 de familii cu racord la gaze, rezultă un „mizilic” de 1,25 milioane de lei noi.

Deci cam 12,5 miliarde de lei vechi care se mută din buzunarele noastre în cele ale furnizorului doar pentru că el ne spune că ne dă gaz mai bun decât de obicei.

Care e preţul corect?

Pentru luna aprilie a acestui an se estimează o nouă scumpire a gazelor. Distribuitorii vorbesc deja de 10 procente. Dar este corectă o astfel de scumpire?! Dacă este să luăm de bune afirmaţiile furnizorilor - „gazele au ajuns la 550 de dolari pe mia de metri cubi” - scumpirea pare inevitabilă. Nu de alta, dar actualul tarif format pentru consumatorii casnici este pe un preţ de 410 dolari pe mia de metri cubi (la cursul de 3,334 lei pe dolar).

Singura problemă este aceea că distribuitorii (fie că vorbim de E.ON, GDF SUEZ sau, dacă vreţi, Distrigaz) nu cumpără la preţul declarat.

Potrivit ANRE, „mixtura” de gaze care ajunge la populaţie este 50 la sută de la intern şi 50 la sută din import. Cum gazul de la intern este 215 dolari pe mia de metri cubi, iar cel de la ruşi se ia cu fix 460 de dolari, rezultă o medie de 337 de dolari pe mia de metri cubi, respectiv 1,1123 lei pe metrul cub. Adică mult mai puţin decât plătim actuamente pe gaz (1,334 lei). Ceruta scumpire nu se poate deci demonstra pe calcule economice.

Interesant este că în ianuarie metrul cub de gaze a fost mai ieftin decât în octombrie (1,368 lei pe metrul cub), deoarece gazul furnizat în prima lună a lui 2009 a fost facturat pe o putere calorică de 10,710, faţă de 10,975 în octombrie.

Gerilă a mărit factura

Din toate calculele prezentate mai înainte rezultă cât se poate de clar că o factură de 80 la sută mai mare decât în urmă cu un an are „în cârcă” şi altceva decât scumpirea gazelor. În prumul rând este vorba de un consum mai mare.

Dacă sunteţi într-o astfel de situaţie, este bine să ştiţi că temperaturile scăzute au mărit consumul de gaze al centralelor de apartament. Astfel, cele minus 15 grade din decembrie-ianuarie au crescut consumul cu 25-30 la sută faţă de situaţia în care afară ar fi fost zero grade. Carevasăzică, Moş... Gerilă a umflat factura.

În acelaşi timp, este recomandat ca din când în când să verificaţi dacă nu aveţi pierderi la instalaţie şi să apelaţi la un specialist pentru setarea centralei. Astfel, veţi avea un control precis al consumului şi nu veţi trăi senzaţia (uneori falsă) că vă fură cei de la gaze.

Explicaţie foto:  Uite aşa ne ardem banii...

Citit 1327 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.