Braga de Galaţi, cea mai tare din ţară!

Braga de Galaţi, cea mai tare din ţară!

Evaluaţi acest articol
(5 voturi)
16 comentarii

La concurenţă cu sucurile „moderne”, vechile reţete ale ultimilor bragagii gălăţeni mai rezistă încă pe piaţă * De la nenea Iacu Caragiale la Gheorghiu Dej şi o degustare în centrul istoric al Brăilei * Reţele din carte, nimic fără secretele fabricanţilor turci de altă dată


Cine doreşte să-şi mai aducă aminte de vremurile de altădată - cu zaharicale orientale şi răcoritoare în doniţe la gheaţă - încă mai poate gusta din braga ce făcea furori din bulevardul Domnesc până în ultima mahala din Galaţi. În arşiţa verii era băutura preferată şi de domnii cei cu pretenţii, dar şi de cei care, punând un covrig alături, spuneau „gata, uite s-a făcut şi masa săracului!” Vorba aia cu „Ieftin ca braga!” de aici venea. Drept e că de pe vremea lui nenea Iancu Caragiale, care zice-se nu se abătea prin Galaţi fără să se răcorească în vreun foişor cu o bragă turcească, s-a mai schimbat socoteala.
Afacere de familie

Din breasla bragagiilor de altădată, astăzi au rămas în branşă, la Galaţi, doar nea Gheoghe Zmeu, cu vreo cinci decenii de meserie la activ, şi Gabriel Pauliuc, ce a preluat ştafeta din familie, de la „doamna Vali”. Cei doi sunt parteneri la SC Comalina, iar braga făcută de ei după vechile reţete - braga „Alina” - este, de altfel, înregistrată în mod oficial ca produs tradiţional la Ministerul Agriculturii. Şi pe bună dreptate! „Aşa, pe scurt, braga se face din mălai, făină intermediară, făină de hamei, zahăr şi miere de albine. Reţeta se găseşte în orice carte, dar braga adevărată are secrete care nu sunt în cărţi. Braga, dacă nu o fierbi ca lumea, nu o faci ca lumea, nu-ţi iese, se borşeşte! Că şi aici e muncă, nu-i uşor, iar eu am învăţat meserie de la un evreu, Bal Solomon îl chema, iar el, la rândul lui, a învăţat-o de la fabricanţii turci”, ne-a mărturisit nea Gheorghe Zmeu. Tehnica folosită a rămas şi ea tot aia tradiţională, doar cuva de lemn a fost înlocuită cu una de inox. La asta se adaugă… licenţele, controalele, standardele europene etc.
Braga şi furnalul
Mai aproape de timpurile noastre, braga a cunoscut şi ea din plin „Epoca de Aur”. Se zice că Gheorghiu Dej trimitea avionul la Galaţi să-i aducă bragă, dar greul vânzării se făcea în Combinatul siderurgic. Când ieşea omul de la furnal, o bragă mergea… ca focul! Necazul este că, dacă pe timpuri, braga nu avea altă concurenţă pe piaţă decât în limonada vândută şi ea, la gheaţă, în prăvălii, din anii '90 ochii clienţilor au fost atraşi de sucurile „moderne”, chit că, în opinia bragagiilor, astea nu sunt decât "chimicale". „Asta-i rău, copiii din ziua de azi nu prea mai ştiu ce e aia bragă. Abia acum a mai început lumea să-şi dea seama, de când se vorbeşte mai mult de E-uri, din ce se face cola, de toate chimicalele care sunt în astfel de sucuri. Aşa a început lumea care ţine la un trai sănătos să aprecieze din nou braga! Că, de, braga ţine şi de foame, şi de sete!”, ne zice, la rândul său, Gabriel Pauliuc.
Dacă în urmă cu câteva decenii la laboratorul de bragă din Galaţi se produceau mii de litri pe zi, astăzi se ajunge undeva la 500 - 900 litri pe zi, în funcţie de cum merge vânzarea. Sezonul ţine cam din aprilie până prin octombrie, dar ca să meargă braga nu trebuie să fie nici vreme ploioasă, că nu mai stă lumea la poveşti, dar nici caniculă de să nu mai iasă omul pe stradă. Una peste alta, la cei vreo cinci angajaţi câţi are prăvălia bragagiilor, profitul e cam de 26.000 de lei pe an. „Asta ştim, asta facem! E afacere de familie. Lucrăm eu, soţia, nea Zmeu, pregătim şi generaţia viitoare de nepoţi, dacă or vrea să se ţină de meseria asta”, ne zice Gabriel Pauliuc.
Răcoritoare „piratate”
Când vine vorba de desfacere, bragagii gălăţeni văd şi partea goală a paharului. „Pe timpuri, braga era băutura săracului, acum trebuie să ai câţiva lei în buzunar. Oricât am încercat, cu TVA-ul acesta mărit n-am putut anul acesta să lăsam mai jos de patru lei pe litru la vânzare. Dar pe piaţă - că asta pe undeva ne doare - ajunge să se vândă şi cu opt lei la litru şi chiar mai mult. Le mai zic la unii: mai lăsaţi, fraţilor, din preţ, să vină lumea! Dar noi, vorbim, noi auzim…”, zic cu oarecare năduf bragagii gălăţeni. Acum, lumea vine la laboratorul de bragă, ia marfa în bidoane şi o desface fiecare la taraba sau magazinul lui prin dozatoare cu răcitor. „Înainte se punea braga în nişte bidoane de aluminiu cu canea şi cu gheaţă de jur împrejur. Acum e musai să ai dozator, sunt alte reguli”, ni se explică.
Parcă pentru a se adeveri vorba aia care spune că „nimeni nu-i profet în ţara lui”, cea mai mare vânzare de bragă din ultimii ani nu a fost la Galaţi, ci la Bucureşti. A venit prin toiul unei campanii electorale Florin Călinescu şi a cumpărat vreo 3.000 de litri de bragă, să ajungă la mulţime de popor! Dar, până la Bucureşti, mai statornici muşterii şi-a găsit braga de Galaţi la Crama veche şi zona istorică din Brăila. Că, de, şi vecinii noştri ştiu ce-i aia bragă şi, din câte se vede, uneori o apreciază chiar mai mult decât gălăţenii. Ba unde mai pui că „braga de Galaţi” a ajuns aşa vestită că deja au început unii „s-o pirateze”. „Mi-a zis cineva că a văzut şi tocmai la Braşov „bragă de Galaţi”, chit că acolo nu am vândut la nimeni. Că uite aşa mai intră unii „la negru” şi strică piaţa. Te trezeşti că-ţi vinde unul „borş” de nu-ţi mai trebuie bragă după aia. Şi e păcat! De ce e bun nu mai ştie nimeni, unde mai pui că la noi toţi vin la controale, la taxe, dar pe cei care se ţin de prostii nu-i vede nimeni…”, mai zice domnul Pauliuc. Dar nici el, nici domul Zmeu nu se lasă: „Asta ştim să facem, asta facem câte zile vom avea!” Şi uite aşa încă mai curge la Galaţi braga rece şi îmbietoare ca o poveste dintr-o altă vreme.

Citit 17621 ori Ultima modificare Miercuri, 25 Iulie 2012 00:02

16 comentarii

 • postat de giggione Sâmbătă, 11 Mai 2013 00:18 Link la comentariu
  4
  1

  Cea mai bună bragă se face la Slatina! Amețiților!

  Raportează
 • postat de dizy Joi, 26 Iulie 2012 17:30 Link la comentariu
  0
  2

  Cea mai buna braga este pe Balcescu , la covrigaria de vizavi de Pestera...mie acolo mi-a placut cel mai mult..:)

  Raportează
 • postat de Era odată un turc,prin anii 70, ce făcea bragă cu 50 de bani halba Miercuri, 25 Iulie 2012 16:17 Link la comentariu
  0
  2

  În copilărie,prin anii '70 beam o bragă bună ținută la gheață tocmai la Parcul CFR.Mergeam cu bicicleta la ferestra turcului,era turc de la ,,mama lui'' în vârstă, și-mi dădea pe 50 de bani o halbă de bragă ce numai în Turcia o mai găsești.Păcat că s-a dus rețeta odată cu dispariția turcului.Îi duc dorul și acum.

  Raportează
 • postat de eva Miercuri, 25 Iulie 2012 15:00 Link la comentariu
  0
  1

  In Mazepa , in fata la magazinul alimentar (fosta brutarie Trei Star ) se vinde inghetata , suc inghetat si braga ! Este bunicica si rezonabila ca pret!

  Raportează
 • postat de Orasul de la Dunare Miercuri, 25 Iulie 2012 12:21 Link la comentariu
  0
  1

  In Tiglina II langa Marelbo, in intersectia de la tribunal si mai era langa piata din Tiglina I

  Raportează
 • postat de Muis Labarius Miercuri, 25 Iulie 2012 12:18 Link la comentariu
  1
  0

  Vai, mi-au dat lacrimile de nostalgie... Unde naiba ati baut voi braga adevarata in Galati? Am baut in Tiglina langa piata, terci indulcit, unde mai pui ca e si foarte scumpa, un pahar de plastic de 100 costa 2 lei!!!
  Vrajeala de sezon...

  Raportează
 • postat de Anda Miercuri, 25 Iulie 2012 10:34 Link la comentariu
  0
  0

  Unde o fi braga asta buna? Ce am mai cumparat din Galati era oribil, o chestie excesiv de dulce, fara nicio aroma.

  Raportează
 • postat de SoniQ Miercuri, 25 Iulie 2012 09:51 Link la comentariu
  1
  1

  COMALINA S.R.L

  STR. ŞTEFĂNESCU MELCHISEDEC,EP. NR. 26 GALAŢI
  GPS : 45.425720 , 28.031044
  Telefon : 0236 472 886
  Fax : 0236418179

  Desc : Unitate de productie: Galati, str. Traian Vuia, nr. 21. SC Comalina SRL din Galati este acum singurul producator de braga din Romania cu licenta de fabricatie si contract de analiza cu Facultatea de Industrii Alimentare.

  Raportează
 • postat de expert aviatiei Miercuri, 25 Iulie 2012 09:49 Link la comentariu
  0
  0

  Foarte buna si ieftina (2 lei/250 ml si 3 lei/400 ml) se poate gasi pe faleza, intre chiscul Zodiar si cel de gogosi americane. E acolo o toneta cu sucuri tinuta de doi soti pensionari. Si, de doi ani de cand tot "alimentez" acolo zilnic, doar o data avea gust de "ziua precedenta" sau caldura prea mare (era nitel acrisoara braga). In rest e proaspata mereu, recomand. Cine mai stie locuri in oras sa spuna, si cu pret pe cantitate daca se poate. Oricum, nea Zmeu e un mare escroc, a avut noroc ca i-a construit partidul cosmelia din Aviatiei, altminteri era de mult prn santuri, dar asta e alta poveste... Pacat! Daca era si el ca "doamna Vali", afacerea aia mergea de cinci-sase ori mai bine ca acum. El sta toata ziua si pufaie Kenturi, habar n-are cu ce se fierbe braga. Ar trebui cineva sa studieze reteta si tehnologia, sa deschida un laborator ca lumea si sa faca ceva pe masura ingeniozitatii bauturii asteia. Altminteri se va pierde traditia. Zmeu e chitit sa faca prajituri si torturi de nunta gretoase la preturi de fite, sa vanda mici si bere in spate, la terasa dinspre Piata 38, si se va duce naibii productia de braga, cata mai e...Daca era dupa el, de mult nu se mai producea braga in spate la J2.

  Raportează
 • postat de Gabi Miercuri, 25 Iulie 2012 09:37 Link la comentariu
  0
  0

  Stie cineva unde anume se gaseste braga lor? Cea originala, adica, nu una contrafacuta.

  Raportează
 • postat de stanculea nina Miercuri, 25 Iulie 2012 09:36 Link la comentariu
  0
  0

  Repet si eu intrebarea :Unde putem bea braga de Galati... in Galati???

  Raportează
 • postat de Eu! Miercuri, 25 Iulie 2012 09:15 Link la comentariu
  0
  1

  Si pana la urma unde se poate gasi braga in Galati?

  Raportează
 • postat de felicia katz Miercuri, 25 Iulie 2012 05:34 Link la comentariu
  0
  0

  Chiar mi-e pofta de braga.Aici in Israel cred ca ar merge de minune.Nu cred ca o pot face in casa si nici nu cred ca e pentru noi avantajos(suntem doar 2 persoane)Este o bautura racoritoare naturala,hranitoare si foarte gustoasa.

  Raportează
 • postat de Buruiana Miercuri, 25 Iulie 2012 04:27 Link la comentariu
  0
  0

  un articol care mi- a placut intr-un ziar cu articole de obicei mediocre,

  Raportează
 • postat de noul galati Miercuri, 25 Iulie 2012 00:33 Link la comentariu
  1
  1

  ma bucur ca cea mai buna braga se face in galati!
  iata ca degustarea a fost in braila.
  sunt posturi de televiziune la care pe harta de la meteo nici nu e trecut galatiul!
  bravo brailenilor!

  Raportează
 • postat de mare consumator de braga Miercuri, 25 Iulie 2012 00:20 Link la comentariu
  0
  1

  bravo lor !!!!!
  tineti-o tot asa !
  eu, pe unde am umblat, nu am gasit pe nicaieri braga
  unii chiar m-au intrebat " ce e aia braga"
  nici pe litoral nu gasesti asa ceva, cu toate ca sunt destui "ciocolatii" de prin partile Bosforului

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.