În pieţe, legume de patru ori mai scumpe
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

În pieţe, legume de patru ori mai scumpe
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

După ce am trecut prin mai multe pieţe de gros de prin judeţ şi pe drumurile la care oamenii îşi expun legumele şi fructele cultivate lângă casă, chiar ne e greu să înţelegem de ce mare parte din această marfă ajunge pe mesele gălăţenilor la preţuri şi de patru ori mai mari. Aşa cum vă informăm în ediţia de joi a ziarului nostru, în piaţa de gros de la Cosmeşti roşiile se dădeau şi la 1 leu kilogramul, mai ales pentru cumpărătorii care plăteau cu banii jos câteva zeci de kilograme. Ieri, în Piaţa Centrală, „roşiile de câmp”, cum le-au numit comercianţii, se vindeau ieri la prânz cu 4 lei kilogramul. Mai ieftine sunt roşiile mici, dar încă bune de salată, pe care le mai puteţi cumpăra şi la 2 lei, deşi de pe tot mai puţine tarabe. Castraveţii se vând uneori şi la preţ dublu faţă de pieţele de gros. În cantităţi mari îi luaţi la 1 leu kilogramul, iar de pe tarabă preţul ajunge şi la 3 lei. Dar dacă aveţi suficientă răbdare să căutaţi, o să daţi şi peste comercianţii care vând castraveţi cu 2,5 lei. Şi la vinete diferenţa de preţ e similară. La en-gros se dau cu 1 leu sau 1,2 lei kilogramul, iar pe tarabe preţul urcă până la doi lei. La ardei mai aveţi o şansă. Kapia se vând din camion sau din căruţă cu 3,5 lei şi pe alocuri mai sunt şi comercianţi cu tarabe închiriate în pieţe care practică aproximativ acelaşi preţ. Evident sunt şi cei care cer 5 lei pe kilogram sau chiar 5,5 lei. Usturoiul se vinde, deocamdată, cam la aceiaşi bani peste tot. E drept că producătorii îl dau cu 8 lei, dar numai la sac. Pe un kilogram veţi plăti cam 10 lei într-o piaţă de gros şi cu un leu mai mult, dacă îl luaţi de la tarabele din oraş.
Din păcate, preţul îl fac intermediarii şi, cum cei mai mulţi dintre noi nu pot cumpăra sute de kilograme de fructe şi legume o dată, nu prea avem ce face. Respectăm preţul şi ascultăm vântul care ne suflă prin buzunare.

Citit 3231 ori Ultima modificare Vineri, 24 August 2012 18:51

7 comentarii

 • postat de costi
  Luni, 27 August 2012 15:42
  cine nu va lasa sa luati de la producatori? bietii tarani n-au cum sa ajunga in cele mai importante piete, dar daca stii sa-i cauti, faci economii importante. Eu nu cumpar legume turcesti sau vandute de intermediari "colorati", nici daca mi se ofera gratis.
  0
  0
  Raportează
 • postat de luca
  Luni, 27 August 2012 15:31
  pe vremea lui ceausescu se facea puscarie pentru bisnita, ...acum se fac ...bani!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Andei
  Duminică, 26 August 2012 14:03
  Adevaratii producatori sunt producatori si nu comercianti. Marx si Engels vorbeau de diviziunea sociala a muncii. E ciudat cum in mintea galatenilor termenul economic de business a fost inlocuit de slangul "bisnita".Preturile la piata sunt dictate de cerere si oferta nu de golani (comercianti). Fratilor daca nu va schimbati mentalitatea si filozofia vietii o sa va afundati si mai mult si dupa cum se vede asta e directia spre care mergeti.
  0
  0
  Raportează
 • postat de dan
  Duminică, 26 August 2012 09:02
  Vaaaaiiii...ce sa spun, ecnomia de piata in Romania? Mai plimbati ursul cei ce sustineti ca pe meleagurile mioritice este o adevara economie de piata. Cand consumatorul este la bunul plac al unor retele de golani care in numele asazisei economii de piata fac legea in piete, cand la noi de sarbatori este pe invers ca in celelalte tari, adica preturile se dubleaza in loc sa scada, cand marii evazionisti fiscali sunt mana in mana cu autoritatile statului platite din bani publici sa vegheze la respectarea legilor, sau cand adevaratii producatori sunt obstructionati sa isi vanda ei direct marfa in piete si exemplele pot continua cu sutele, mai aveti tupeul sa sustineti ca regulile jocului sunt respectare ca in afara?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Buruiana
  Duminică, 26 August 2012 06:35
  Una din dou a ori ai descendenta comunista ,ori nu ai nici cele mai mici cunostinte despre cum functioneaza economia de piata.
  Articolul este submediocru si nu are drept scop decat a invrajbi populatia.
  0
  0
  Raportează
 • postat de un agricultor umilit
  Sâmbătă, 25 August 2012 22:39
  Sa se faca posibil acesul producatorilor in piata!Cei care vand cu 4 lei tomatele, nu sunt producatori!Sunt simpli bisnitari!Si ar trebui ca acestora sa li se verifice certificatele de producator , cine le-a eliberat si daca sunt reale sau au fost date pt. ca se cunosteau cu cei de la Registru agricol din primarie.Ar mai fi necesar ca acestora, bisnitarilor, sa li se puna si aparate de marcat la tarabe ca sa plateasca un impozit real pe ce vand, pt. ca ei se imbogatesc pe seama amaratilor care le cumpara marfa.Daca vor bani multi, sa mearga sa munceasca pamantul asa cum fac si amaratii de tarani de la care cumpara ei marfa.
  0
  0
  Raportează
 • postat de marcu
  Sâmbătă, 25 August 2012 08:26
  In piata de gos de pe calea Prutului am vazut multi umparatori individuali, care cumpara pentru consumul lor propriu, deci se pot evita intermediarii care in goana lor dupa bani umfla perturile artificial. Apoi, in alta ordine de idei, nu cred ca organele abilitate nu pot pune ordine in sleahta asta de colorati si asazisi patroni, intermediari care cumpara rosiile cu un leu si le vand apoi cu 4. Astia platesc vreun leu la fisc pentru supraprofiturile ce le ralizeaza in acest mod? Cat din volumul de marfa rulata astfel este fiscalizata? Evident nu ma refer aici ca la cumpararea de la tarabele din piata sa se dea bon fiscal, dar intreg circuitul acesta la nivel macro al acestor speculanti poate fi cat de cat controlat daca se doreste.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.