INCREDIBIL În „meciul” afacerilor de top, Ciorogârla – Galaţi, scor 4–1!

INCREDIBIL În „meciul” afacerilor de top, Ciorogârla – Galaţi, scor 4–1!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Incredibil, dar adevărat, mediul de afaceri gălăţean a decăzut ca performanţe sub nivelul comunei ilfovene * În timp ce sectorul productiv gălăţean a ieşit din Topul Naţional al Firmelor, avem poziţii fruntaşe la… comerţul cu fier vechi * O singură companie gălăţeană pe podium, condusă de un cetăţean turc şi cu sediul într-un apartament de bloc


Festivitatea de premiere a celor mai performante firme din ţară, manifestare desfăşurată la sfârşitul lunii trecute la Palatul Parlamentului, sub organizarea CNIPMMR, poate fi privită şi ca un… semnal de alarmă pentru mediul de afaceri gălăţean. Dacă în anii trecuţi, chiar şi câte trei, patru companii ajungeau pe podiumul naţional al performanţei economice, anul acesta gălăţenii au lipsit aproape cu desăvârşire. Asta chiar şi în condiţiile în care, dincolo de clasamentele clasice după cifră de afacere, profit şi dimensiune, topul a fost introdus un top în funcţie de productivitate şi un top având la bază un indicator complex, IPGA – Indicator de Performanţă Globală în Afaceri, calculat ca medie ponderată a locurilor ocupate de o firmă pe baza principalelor rezultate economice. Din păcate, pe podium, în primii trei la nivel naţional, gălăţenii nu au ajuns decât la topul productivităţii microîntreprinderilor, prin SC HAK 2010 SRL, care a ocupat locul doi în clasament. Culmea, dacă gălăţenii au ajuns doar o singură dată pe podium sau la premiile speciale, mediul de afaceri din… Ciorogârla (Ilfov) a obţinut patru premii! Ironia sorţii, compania gălăţeană premiată, HAK 2010 SRL, nu este a vreunui om de afaceri local, ci aparţine unui cetăţean turc. De fapt, potrivit datelor Ministerului Finanţelor, firma are doar… un singur salariat şi are ca domeniu de activitate „comerţul cu ridicata al metalelor şi minereurilor metalice”, adică, în termeni mai puţin pretenţioşi, comerţul cu fier vechi. Chiar şi aşa, HAK 2010 SRL a reuşit să intre în plutonul fruntaş pe ţară, pe locul 52, în materie de cifră de afaceri, cu 8,1 milioane de lei. Pe de altă parte, profitul brut raportat de firmă este doar cu puţin peste 226.000 lei.

Consolare la „categoria grea”

Singura consolare a mediului de afaceri gălăţean ar fi aceea, că, într-un top extins la primele 80 de companii pe ţară, încă se mai regăsesc şi firme din Galaţi. Astfel, la „categoria grea”, a marilor întreprinderi, Arabesque SRL s-a clasat pe locul 29 ca performanţă globală, rezultat obţinut la o cifră de afaceri de 1,7 miliarde de lei (locul 33 pe ţară) şi un profit brut de 46,1 milioane de lei (locul 77 pe ţară). Următoarea companie ca forţă economică este Mairon Galaţi SA, locul 41 ca performanţă globală, cu o cifră de afaceri de 883 milioane de lei şi un profit brut de 34,9 milioane de lei. În topul firmelor cu greutate s-a mai remarcat printr-un loc 47 în materie de productivitate compania Agrium-Agroport SA, ce a obţinut acest rezultat în condiţiile unei cifre de afaceri de 339 milioane de lei şi un profit brut de 3,7 milioane de lei.

Linia de mijloc

În eşalonul întreprinderilor mijlocii, singura companie cu rezonanţă este firma de construcţii Tancrad, care a reuşit să claseze pe locul 12 la această categorie în materie de rezultate globale. Ca cifră de afaceri, cu 157 milioane de lei, Tancrad, a ocupat locul 79 pe ţară, dar profitul de 15,4 milioane de lei, a plasat-o sub profitul de 21,5 milioane de lei obţinut de Phoenix Slag Services SRL. Pentru aceasta din urmă, exploatarea haldei de zgură i-a adus, la 111 angajaţi, o cifră de afaceri de 77,5 milioane de lei şi un loc 73 în clasamentul naţional al performanţelor globale. Tot comerţul cu metale, minereuri metalice sau fier vechi este baza şi celorlalte rezultate notabile obţinute de firmele gălăţene la nivel naţional. Sunt însă şi o serie de elemente care le diferenţiază. Astfel, Baurom Construct SRL a prins cu 176 milioane de lei un loc 45 în clasamentul cifrei de afaceri. Firma a avut anul trecut 131 de angajaţi şi un profit brut de3,79 milioane de lei. Sunt însă două firme gălăţene care, în acelaşi domeniu, au făcut minuni de productivitate. Azur Laminate SRL s-a clasat pe locul 20 la nivel de ţară ca productivitate. La o cifră de afaceri de 43,7 milioane de lei, firma a avut anul trecut doar doi angajaţi şi un profit brut de 238.348 lei. Cam pe acelaşi şablon este şi Estrom Consulting, locul 29 ca productivitate obţinută de doi angajaţi, în baza unei cifre de afaceri de 62,5 milioane de lei şi un profit brut de 1,2 milioane de lei.

În top cu un singur angajat

La microîntreprinderi, în afară de HAK 2010 SRL, în topul naţional, în clasamentul pe profit brut se regăseşte cu 6,99 milioane de lei (la o cifră de afaceri de 8,99 milioane de lei) şi Ropamial SRL, ce activează în domeniul industriei extractive. Un onorabil loc 42 în materie de performanţe globale îl ocupă şi Locacombine SRL, societate cu profil agricol din Piscu, ce a reuşit cu şase angajaţi să ajungă la o cifră de afaceri de 5,6 milioane de lei şi un profit brut de 1,5 milioane de lei. În rest, microîntreprinderile gălăţene se remarcă în topurile pe cifra de afaceri şi productivitate. Est-Cargo, şase angajaţi, a ajuns în comerţul cu combustibil la o cifră de afaceri de 8 milioane de lei (locul 69 pe ţară), dar a avut un profit de doar 135.000 lei. Abaris SRL, a avut, tot din comerţul cu combustibili o cifră de afaceri de 6,7 milioane de lei. În ciuda unui profit modest, de doar 37.442 lei, având doar… un singur angajat a fost propulsată pe locul 39 ca productivitate în topul naţional. Pe aproape este şi Adroli Distributie. În comerţul cu băuturi, a ajuns la o cifră de afaceri de 5,7 milioane de lei şi chiar dacă a obţinut un profit de doar 92.000 lei, având doar un singur angajat a intrat în topul productivităţii pe locul 69. Prin urmare, cu rare excepţii, sectorul productiv al Galaţiul lipseşte din plutonul fruntaş. La putere sunt firmele de fier vechi, comerţ de combustibil şi băuturi. O fi şi acesta un semn.

 

Citit 3528 ori Ultima modificare Luni, 05 Noiembrie 2012 11:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.