Tranzacţia anului pe piaţa de retail: Auchan se pregăteşte să preia hipermarketul Real din Galaţi
Foto: Foto: surse on-line

Tranzacţia anului pe piaţa de retail: Auchan se pregăteşte să preia hipermarketul Real din Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Cumpărăturile de sărbători, tot sub sigla Real, Auchan urmând să se instaleze cu arme şi bagaje anul viitor, după perfectarea formalităţilor de preluare * Nu este exclus ca retailerul francez să mărească numărul de angajaţi de la magazinul din Galaţi * Prin noua achiziţie, Auchan urcă pe locul doi în topul lanţurilor de hipermarketuri din România


Recenta achiziţie a hipermarketurilor Real din România şi din alte trei ţări central şi est-europene de către francezii de la Auchan la preţul de 1,1 miliarde de euro - tranzacţia anului de pe piaţa de retail - a trezit interesul nu doar al competitorilor, ci şi al publicului. Câte dintre magazinele Real vor continua să funcţioneze după preluare, ce schimbări va aduce transformarea lor în unităţi Auchan şi ce va se întâmpla cu angajaţii sunt câteva dintre întrebările - legitime, de altfel - pe care şi le-au pus atât clienţii, cât şi salariaţii Real în ultimele săptămâni. La unele dintre ele s-a răspuns deja, pe căi oficiale sau neoficiale. La altele, însă, răspunsurile sunt blocate de complicata procedură juridică pe care o tranzacţie de o asemenea anvergură o presupune. Totuşi, unele informaţii continuă să se scurgă către public. Aflăm, astfel, că hipermarketul Real din Galaţi va continua să funcţioneze sub actuala siglă şi de sărbători, urmând să adopte noua identitatea anul viitor.

Pregătiri pentru schimbarea la faţă

Magazinul Real din Galaţi a trecut de filtrele celor de la Auchan şi va continua să funcţioneze, sub noua identitate, şi după perfectarea tranzacţiei, a comunicat Biroul de Presă din cadrul Real România.

Însă nu toate cele 24 de unităţi Real operaţionale în ţara noastră au fost norocoase. Patru dintre ele, din Arad, Constanţa, Oradea şi Suceava, au fost refuzate de Auchan deoarece nu corespundeau cerinţelor francezilor. "În unele cazuri a fost vorba despre o proximitate prea mare între magazinele Real şi cele ale Auchan, iar în alte cazuri potenţialul de cifră de afaceri al magazinelor Real nu corespundea modelului Auchan", au declarat reprezentanţii Auchan, citaţi de presa centrală.

Adăugând cele 20 de hipermarketuri Real selectate de francezi celor 11 unităţi proprii, Auchan ajunge la 31 de magazine în România. Când vor arăta, însă, toate la fel? Auchan nu a avansat un termen, dar surse din interiorul hipermarketului Real de la Galaţi au dezvăluit că schimbarea se va produce la anul. "Sărbătorile le vom face în formula actuală. Pregătim deja stocurile pentru Crăciun şi Revelion, punem la punct programul de lucru. Transformarea din unitate Real în unitate Auchan va avea loc anul viitor", au afirmat sursele citate. Informaţia a fost confirmată şi de cei de la Bucureşti. "Vânzarea trebuie întâi să fie aprobată de către autorităţile de reglementare competente şi se aşteaptă să fie finalizată în 2013. Pe întreaga perioadă a acestui proces, compania îşi va continua activitatea, magazinele Real vor funcţiona în program normal", a precizat Biroul de Presă de la Real România.

Auchan ar putea face angajări

Angajaţii hipermaketurilor Real nu trebuie să se teamă că vor fi daţi afară in corpore de noul patron doar ca să fie înlocuiţi cu alţi oameni, căci niciun angajator nu este nebun să nu profite de resursa umană experimentată. Îndemnul vine chiar de la Auchan, care şi-a anunţat intenţia de a se "baza de pe vasta experienţă" a angajaţilor Real.

Nu numai că francezii nu vor opera concedieri colective, dar ar putea face şi angajări, au sugerat cei de la Real România. "În medie, magazinele Real operează cu un efectiv de aproximativ 250 de angajaţi. Numărul acestora variază în funcţie de locaţie şi de program. În general, magazinele Auchan operează cu mai mult personal decât magazinele Real. Cu siguranţă, dorinţa oricărui retailer este să răspundă cât mai bine tuturor solicitărilor venite din partea clienţilor şi să ofere produse, servicii şi preţuri competitive", a afirmat Biroul de Presă al companiei care se pregăteşte să părăsească România, dar şi Polonia, Rusia şi Ucraina.

Real, parte a grupului METRO, se retrage de pe aceste pieţe ca să se concentreze pe operaţiunile din Germania. Reţeaua de hipermarketuri din Europa Centrală şi de Vest pe care le-a vândut-o francezilor de la Auchan îi ajută pe aceştia din urmă să urce pe podiumul retailerilor, alături de Kaufland şi de Carrefour, companii cu un rulaj anual de peste un miliard de euro. În România, de exemplu, Auchan urcă de pe locul patru pe doi în topul lanţurilor de hipermarketuri după preluarea unităţilor Real, fiind devansat doar de Kaufland şi urmat de Carrefour.

 

Citit 5692 ori Ultima modificare Joi, 06 Decembrie 2012 18:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.