Vrei să cumperi sau vrei să vinzi? Iată cât mai costă apartamentele la Galaţi

Vrei să cumperi sau vrei să vinzi? Iată cât mai costă apartamentele la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În prezent, preţul mediu al apartamentelor vechi este de 668 euro/mp, în timp ce locuinţele noi se vând cam cu 748 euro/mp, relevă studiile realizate de consultanţii imobiliari * “Prima Casă” devine “Noua Casă” şi influenţează trendul preţurilor pe piaţă * Chiria spaţiilor pentru birouri şi preţurile terenurilor a rămas în ultimul an aproape neschimbată


Preţul apartamentelor vechi de pe piaţa imobiliară gălăţeană va avea în perioada următoare tendinţa de scădere, iar al apartamentelor noi de creştere, ca efect al înlocuirii Programului “Prima Casă” cu Programul “Noua Casă”, relevă studiul “Analiza pieţei imobiliare”, realizat la nivel naţional de compania de consultanţă şi evaluare Darian. Multe din apartamentele achiziţionate cu garanţii guvernamentale prin Programul “Prima Casă” au fost din vechiul fond locativ, în timp ce formula Programului “Noua Casă” este menită să faciliteze vânzarea apartamentelor noi, pe o piaţă în care s-a resimţit din plin scăderea cererii.

Preţuri sub media pe ţară

După cinci ani de criză economică în care preţurile pe piaţa imobiliară au fost în picaj, piaţa imobiliară din Galaţi a ajuns la un relativ echilibru, iar preţul mediu de tranzacţionare a rămas constant în ultimele şase luni, se arată în studiul imobiliar întocmit de compania Darian. Mai mult, în ceea ce priveşte apartamentele vechi, la nivelul Galaţiului preţul mediu de tranzacţionare, de 668 euro/mp, s-a păstrat neschimbat de un an de zile. Dacă este să comparăm anul 2012 cu primul an de criză – 2008 – preţurile de vânzare au cunoscut o scădere de 40 la sută!

Desigur, există fluctuaţii de preţ în funcţie de zonă. De exemplu, în Piaţa Centrală, apartamentele vechi cu două camere s-au vândut în ultima perioadă cu preţuri cuprinse între 700 şi 800 euro/mp, în timp ce pentru acelaşi tip de apartamente din zone mai slab cotate, cum ar fi Micro 38-39-40, preţurile au fost cuprinse între 500 şi 630 euro/mp, se arată în studiul întocmit de compania Darian. Spre comparaţie, la nivel naţional, în semestrul doi din 2012, preţul mediu de tranzacţionare la nivel naţional a fost de aproximativ 696 euro/mp, cele mai scumpe locuinţe fiind în Bucureşti, unde se înregistra un preţ mediu de 961 euro/mp.

În ceea ce priveşte apartamentelor noi, după ce perioada de criză a adus o scădere a preţurilor de aproximativ 35 la sută, pe parcursul anului 2012 preţurile pe piaţa gălăţeană s-au stabilizat în jurul unui preţ mediu de 748 euro/mp. Pe de altă parte, consultanţii imobiliari se aşteaptă în perioada următoare la o schimbare a trendului preţurilor. “Cum programul <Prima Casă>, care a susţinut industria imobiliară în ultimii ani, este practic finalizat, iar planurile guvernamentale prevăd un nou proiect <Noua Casă>, s-ar putea să asistăm la o scădere mai accentuată a preţurilor apartamentelor vechi şi o menţinere sau chiar o creştere uşoară a celor noi, în special a celor bine dimensionate şi amplasate în zone cu infrastructură bună”, a declarat Adrian Crivii, preşedintele companiei de evaluare Darian.

Oferta face chiria

Studiul „Analiza pieţei imobiliare” pune în evidenţă şi faptul că, în ceea ce priveşte terenurile din Galaţi, preţurile acestora au înregistrat de-a lungul crizei imobiliare o reducere de aproximativ 42 la sută, dar în ultimele 12 luni fiind scăderea a fost de doar aproximativ unu la sută. Studiul analizează şi nivelul chiriilor spaţiilor de birouri, şi aici fiind înregistrată în ultimele luni o stabilizare. “În funcţie de zonă, finisaje şi dotări, chiriile se situează pe intervalul mediu de 5 – 9 eur/mp. Zonele centrale sunt caracterizate de o chirie medie de 7-9 eur/mp/lună, iar pentru cele semicentrale, preţul de închiriere se situează în intervalul 6-8 eur/mp/lună”, a declarat Mihaela Dobrin, expert evaluator Darian. În opinia consultanţilor imobiliari, chiriile pentru spaţiile de birouri vor stagna sau chiar vor scădea pe fondul creşterii ofertei.

Citit 7242 ori Ultima modificare Joi, 07 Februarie 2013 09:35

10 comentarii

 • postat de eu
  Duminică, 10 Februarie 2013 21:06
  salut la toata lumea
  Eu am cumparat cu 26000 euro casa cu 500 mp te reren in SV Germaniei,la granita cu Franta .Casa are o suprafata de 180 mp locuibili continand subsol, (magazie)parter cu living si bucatarie si mansarda camere de dormit.plus de asta o spendida curte cu gazon si floricele.cei drept trebuie isi colo renovat dar se poate locui in ea.dar este GERMANIA nu galati orasul curvelor perverse si pline de jeg
  1
  0
  Raportează
 • postat de Zap
  Duminică, 10 Februarie 2013 00:15
  Dobanda pt "noua casa" este un afront bunului simt.
  Platesti aproape TRIPLU suma care o imprumuti - asta intr-o perioada in care tinerii abia tin cu dintii de locul de munca d-apoi isi mai si intemeiaza un camin sau o familie.
  0
  1
  Raportează
 • postat de octavian
  Vineri, 08 Februarie 2013 20:25
  Combinatul in poza e alb-negru , iar orasul e color si are si o dara de fum albastra!!! Invata-ti naibii sa folositi programele de editare video!!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Vrajeala cu V mare
  Vineri, 08 Februarie 2013 14:54
  Articol publicitar. Va e teama ca va pierdeti de clienti agentiile imomobiliare? Cum se poate ca acei consultanti imobiliari sa spuna ca pretul mediu la ap vechi sunt de 668 E/mp cand apartamente care sunt scoase la licitatie de catre fisc si de catre banci nu-si gasesc cumparatori nici la 500 E/mp. Ap. 2 cam., decomandat, 45 mp, et 4, bl. LC 7, Mazepa 2 (buricul targului) a stat la licitatia din vara "pret de pornire 90.000 ron fara TVA" si nu a licitat nimeni. Acum in ianuarie 2013 acelasi apart. a fost scos la licitatie cu 65.000 ron fara TVA ( faceti voi calculele cat ajunge cu TVA si cati E/mp). Am aflat si ca in noiembrie s-a vandut ap 2 cam 43 mp semidec Tig 2 cu 21.000 Euro , si preturile sunt in scadere baieti. Lasati vrajelile cu pretul mediu pe anul trecut, ca fac o foame acesti consultanti imobiliari, de ce nu i-ati intrebat daca au vandut vreo locuinta tot anul trecut. Sau, poate una-doua acolo, din schimburi sau vreo familie cu venit mai mare. Ce pret mediu? La momentul actual si 400 de euro/mp daca cere cineva, nu stiu daca mai are cineva bani sa cumpere. Nu mai are lumea bani, bai !!!.....Si nici nu a avut!! Toate apartamentele cumparate in ultimii ani au fost cumparate de banci in baza creditelor ipotecare... E plin tribunalul de dosare in curs de executare a creditelor neperformante, le iau oamenilor casele pentru care au platit 3,4,5 ani de rate grele. Si cine se mai incurca acum sa mai ia credit la ce conditii pun astia? Treziti-va mai...desteptilor. Daca voiati sa faceti un articol documentat, nu scriati doar din spusele consultantilor care au tot interesul sa spuna preturi mai mari fiindca iau comisioane mai mari, verificati si voi la Finante preturile de achizitie, notariate, si preturi de pornire ale licitatiilor la care nu se prezinta nici un cumparator. Un apartament dintr-un oras din sudul Germaniei cu 2 cam de 70 mp pretul de strigare este 57000 euro NEGOCIABIL. Oras din zona bogata a Germaniei cu spatiu de parcare inclus, pista de biciclete, tramvai, infrastructura, cu complex cu piata gen Tiglina 1. banci , etc... Pretul real de vanzare a unui ap de genul asta nu-l cunosc dar, e cam pe langa cei 668 E/mp, nu-i asa? te pomenesti ca Galatiul e Germania , aa? Smecherilor care fac specula si au ramas cu apartamentele le doresc cadere liberaaaa.... Eu astept. Pana nu revine la nivelul anilor 2000- 2001 cand un ap 2 cam conf 1 era 9.000-10.000 nici nu cumpar. Si va fi . O sa vedeti.
  0
  0
  Raportează
 • postat de ina
  Vineri, 08 Februarie 2013 07:38
  ma mir ca se mai vinde ceva in orasula asta ruinat si dezolant
  0
  0
  Raportează
 • postat de Johnescu
  Joi, 07 Februarie 2013 23:06
  Poza cu siguranta e foarte veche. De cand combinatul a fost macelarit, Galatiul chiar are un aer foarte curat. Legat de preturile apartamentelor, sunt oricum mult prea mari pt puterea de cumparare a localnicului. Mult prea mari pt costul real de constructie. Si proiectul Noua casa e o jignire adusa tinerilor, sau celor ce doresc sa-si cumpere un apartament.
  0
  0
  Raportează
 • postat de DC
  Joi, 07 Februarie 2013 11:03
  Vedeti in poză cum planeaza asupra orasului un nor alb- gri de fum..ce ziceti..?? Cum vi se pare calitaea aerului in orasul nostru??? Este ea oare una .....EXELENTA asa cum zi de zi ne informeaza cei de la Protectia Mediului, ??
  0
  0
  Raportează
 • postat de Johnny Bravo
  Joi, 07 Februarie 2013 09:46
  Din ce an e poza? Vad prea multe constructii in picioare in Sidex :)))
  0
  0
  Raportează
 • postat de prea ne credem miezul dunarii
  Joi, 07 Februarie 2013 06:20
  Focsani, 52 mp, 2 camere total decomandate plus lodgie (camara cu fereastra), etaj 3 din 3 dar cu pod si acoperis inclinat din constructie, 26 de ani vechime, ultracentra (in spatele Teatrului si Primariei) ultralinistit (zona rezidentiala fara macar o consignatie la un parter de bloc), termopane, gresie, faianta, parchet obisnuite dar fara centrala, scara fara datorii, vandut cu greu cu 25 de mii de euro. Deci se mai poate cobori, nu fiti sceptici :)
  0
  0
  Raportează
 • postat de viata la bloc
  Joi, 07 Februarie 2013 00:49
  Preturile apartamentelor din Galati sunt mult umflate. Sa dai 700 de euro pe mp intr-un apartament simplu mi se pare exagerat. La pretul asta gasesti si in Bucuresti, iar Galatiul e un oras in care de mult nu se mai misca mai nimic incat sa bagi atatia bani si sa traiesti la bloc.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.