Vrei să cumperi sau vrei să vinzi? Iată cât mai costă apartamentele la Galaţi

Vrei să cumperi sau vrei să vinzi? Iată cât mai costă apartamentele la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În prezent, preţul mediu al apartamentelor vechi este de 668 euro/mp, în timp ce locuinţele noi se vând cam cu 748 euro/mp, relevă studiile realizate de consultanţii imobiliari * “Prima Casă” devine “Noua Casă” şi influenţează trendul preţurilor pe piaţă * Chiria spaţiilor pentru birouri şi preţurile terenurilor a rămas în ultimul an aproape neschimbată


Preţul apartamentelor vechi de pe piaţa imobiliară gălăţeană va avea în perioada următoare tendinţa de scădere, iar al apartamentelor noi de creştere, ca efect al înlocuirii Programului “Prima Casă” cu Programul “Noua Casă”, relevă studiul “Analiza pieţei imobiliare”, realizat la nivel naţional de compania de consultanţă şi evaluare Darian. Multe din apartamentele achiziţionate cu garanţii guvernamentale prin Programul “Prima Casă” au fost din vechiul fond locativ, în timp ce formula Programului “Noua Casă” este menită să faciliteze vânzarea apartamentelor noi, pe o piaţă în care s-a resimţit din plin scăderea cererii.

Preţuri sub media pe ţară

După cinci ani de criză economică în care preţurile pe piaţa imobiliară au fost în picaj, piaţa imobiliară din Galaţi a ajuns la un relativ echilibru, iar preţul mediu de tranzacţionare a rămas constant în ultimele şase luni, se arată în studiul imobiliar întocmit de compania Darian. Mai mult, în ceea ce priveşte apartamentele vechi, la nivelul Galaţiului preţul mediu de tranzacţionare, de 668 euro/mp, s-a păstrat neschimbat de un an de zile. Dacă este să comparăm anul 2012 cu primul an de criză – 2008 – preţurile de vânzare au cunoscut o scădere de 40 la sută!

Desigur, există fluctuaţii de preţ în funcţie de zonă. De exemplu, în Piaţa Centrală, apartamentele vechi cu două camere s-au vândut în ultima perioadă cu preţuri cuprinse între 700 şi 800 euro/mp, în timp ce pentru acelaşi tip de apartamente din zone mai slab cotate, cum ar fi Micro 38-39-40, preţurile au fost cuprinse între 500 şi 630 euro/mp, se arată în studiul întocmit de compania Darian. Spre comparaţie, la nivel naţional, în semestrul doi din 2012, preţul mediu de tranzacţionare la nivel naţional a fost de aproximativ 696 euro/mp, cele mai scumpe locuinţe fiind în Bucureşti, unde se înregistra un preţ mediu de 961 euro/mp.

În ceea ce priveşte apartamentelor noi, după ce perioada de criză a adus o scădere a preţurilor de aproximativ 35 la sută, pe parcursul anului 2012 preţurile pe piaţa gălăţeană s-au stabilizat în jurul unui preţ mediu de 748 euro/mp. Pe de altă parte, consultanţii imobiliari se aşteaptă în perioada următoare la o schimbare a trendului preţurilor. “Cum programul <Prima Casă>, care a susţinut industria imobiliară în ultimii ani, este practic finalizat, iar planurile guvernamentale prevăd un nou proiect <Noua Casă>, s-ar putea să asistăm la o scădere mai accentuată a preţurilor apartamentelor vechi şi o menţinere sau chiar o creştere uşoară a celor noi, în special a celor bine dimensionate şi amplasate în zone cu infrastructură bună”, a declarat Adrian Crivii, preşedintele companiei de evaluare Darian.

Oferta face chiria

Studiul „Analiza pieţei imobiliare” pune în evidenţă şi faptul că, în ceea ce priveşte terenurile din Galaţi, preţurile acestora au înregistrat de-a lungul crizei imobiliare o reducere de aproximativ 42 la sută, dar în ultimele 12 luni fiind scăderea a fost de doar aproximativ unu la sută. Studiul analizează şi nivelul chiriilor spaţiilor de birouri, şi aici fiind înregistrată în ultimele luni o stabilizare. “În funcţie de zonă, finisaje şi dotări, chiriile se situează pe intervalul mediu de 5 – 9 eur/mp. Zonele centrale sunt caracterizate de o chirie medie de 7-9 eur/mp/lună, iar pentru cele semicentrale, preţul de închiriere se situează în intervalul 6-8 eur/mp/lună”, a declarat Mihaela Dobrin, expert evaluator Darian. În opinia consultanţilor imobiliari, chiriile pentru spaţiile de birouri vor stagna sau chiar vor scădea pe fondul creşterii ofertei.

Citit 7419 ori Ultima modificare Joi, 07 Februarie 2013 09:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.