La ArcelorMittal Galaţi, lupta pe salarii continuă încă amiabil

La ArcelorMittal Galaţi, lupta pe salarii continuă încă amiabil
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Au încheiat negocierea contractului colectiv de muncă în divergenţă, dar nu au declanşat conflictul de muncă şi sunt gata să poarte noi discuţii, ca să pună punct tratativelor în cel mai scurt timp


Sindicaliştii de la ArcelorMittal Galaţi se întâlnesc cu patronatul vineri, la o săptămână de la eşuarea negocierilor anuale demarate în noiembrie, şi speră să semneze noul contract colectiv de muncă, în condiţiile în care cel vechi a expirat pe 20 ianuarie.

Purtătorul de cuvânt al companiei, Dorian Dumitrescu, a confirmat întâlnirea.

Ea are loc la iniţiativa reprezentanţilor salariaţilor. „Luni i-am trimis o adresă directorului general, cerându-i o nouă întâlnire, ca o ultimă încercare de a căuta împreună soluţii pentru a avea contract”, a declarat purtătorul de cuvânt al reprezentanţilor salariaţilor, Vasile Crişan.

Colegii din comisia de negociere, liderii Federaţiei Solidaritatea Metal, au formulat o solicitare similară ieri. „Suntem dispuşi să mai avem o discuţie cu administraţia pe marginea contractului în timpul cel mai scurt. Salariaţii au nevoie de un contract”, a spus Ilinca Diaconu.

Ea nu are încotro. Participantă la negocierile salariale cu împuternicire de la federaţia la care e afiliat micul sindicat pe care îl conduce, Ilinca Diaconu nu poate declanşa conflictul de muncă, dreptul fiindu-le rezervat, potrivit legii, doar sindicatului reprezentativ din unitate (la startul tratativelor, nu exista) şi, în lipsa acestuia, reprezentanţilor salariaţilor. Dar reprezentanţii salariaţilor nu se grăbesc să declanşeze procedurile domoale ale conflictului de muncă şi vor să continue discuţiile amiabil, în speranţa că astfel vor semna mai repede noul contract.

În timpul negocierilor, ArcelorMittal Galaţi a spus că nu poate mări salariile nici în 2013, pentru a patra oară în ultimii cinci ani. Ultima sa ofertă constă în trei bonusuri: 2 la sută din venitul anual în ianuarie, 2 la sută în iulie, ambele necondiţionate, şi 1,5 la sută în decembrie, condiţionat de profit. Federaţia Solidaritatea Metal e aproape de oferta patronatului, ultimele ei revendicări incluzând cele două bonusuri de 2 la sută necondiţionate şi un al treilea bonus, condiţionat de profit, de 1 la sută în decembrie, cu majorarea obligatorie a primei de Crăciun la 280 de lei. Pretenţii mai mari au reprezentanţii salariaţilor, care cer indexarea salariilor cu 7 la sută şi creşterea primelor anuale la 200 de lei şi a primei de vacanţă la 500 de lei. Menţinerea salariului minim din combinat cu 50 de lei peste salariul minim pe economie e o revendicare comună.

Citit 3339 ori Ultima modificare Marți, 05 Februarie 2013 16:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.