Atribuire de contract la AFDJ Galaţi: Consultanţă de 400.000 euro pentru modelul matematic al Dunării

Atribuire de contract la AFDJ Galaţi: Consultanţă de 400.000 euro pentru modelul matematic al Dunării
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Un contract privind participarea la proiectul IRIS (Implementation of River Information Sistem) Europe III, derulat de Administraţia Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) Galaţi, a fost atribuit, la sfârşitul lunii trecute, societăţii Knowledge Design Unit SRL. Obiectul contractului, în valoare de 1,71 milioane de lei (aproape 400.000 euro), sună în „bruxelleză” la modul următor: „Servicii de analiză a stadiului curent al mediului de sprijin şi elaborarea conceptelor de dezvoltare a sistemelor primare ataşate acestuia în contextul serviciilor de navigaţie pe Dunăre”. În „traducere”, proiectul reprezintă o componentă a IRIS III, finanţat prin programul TENT-T, şi are ca obiectiv realizarea unui model matematic al curgerii Dunării.

„Proiectul are în vedere sectorul româno-bulgar al Dunării, acolo unde, în caz de ape mici, apar cele mai multe puncte critice. Ideea este de a folosi informaţiile colectate prin măsurători şi stocate în bazele noastre de date pentru realizarea acestui model matematic. CE finanţează aceste studii - la care este nevoie de experţi în geodezie, geologie, arhitectura sistemelor informatice, IT şi modelare matematică - în ideea ca ele să devină date publice şi să poată fi folosite în diverse aplicaţii”, ne declara la momentul lansării licitaţiei, în decembrie 2012, directorul general al AFDJ Galaţi, Mircea Răzvan Cristea.

Pentru atribuirea contractului pus la bătaie de AFDJ Galaţi s-au înscris doar două firme. Potrivit datelor Ministerului Finanţelor, SC Knowledge Design Unit SRL este înregistrată la Grădişte (Ilfov) şi în 2011, anul ultimelor raportări financiare disponibile, a avut un număr mediu de trei angajaţi, o cifră de afaceri de 599.351 lei şi un profit net de 37.000 lei. Firma are ca domeniu principal de activitate „Consultanţa pentru afaceri şi management”, fiind deţinută de Marius Ionuţ Gamen şi Robert Iordan Lazăr. Firma şi-a mai adjudecat în 2010, tot pe un program cu finanţare europeană, un contract în valoare de 256.000 euro.

Potrivit datelor furnizate de AFDJ Galaţi, realizarea unui model al curgerii Dunării ar fi, de exemplu, util în proiectarea lucrărilor hidrotehnice (întăriri de maluri, epiuri pentru regularizarea cursului apei, praguri de fund pentru reglarea debitelor etc). În prezent, unele lucrări se fac prin încercare, precum dimensionarea unor praguri de fund, dar un model matematic ar permite o proiectare mult mai exactă a lucrărilor. În plus, de loc de neglijat este că modelul matematic ar putea fi folosit în optimizarea soluţiilor de diminuare a impactului lucrărilor hidrotehnice asupra mediului. Studii similare precum cel avut în vedere de AFDJ Galaţi se vor face şi alte puncte de pe parcursul Dunării, în proiectul IRIS Europe III fiind implicate 14 ţări.

Citit 3638 ori Ultima modificare Marți, 07 Mai 2013 15:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.