Paradox de Galaţi: Industria moare, oraşul se umple de supermarketuri

Paradox de Galaţi: Industria moare, oraşul se umple de supermarketuri
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În Galaţi există în acest moment 22 de mari magazine, iar dezvoltarea reţelelor comerciale continuă * Strategiile diferă, dar toţi retailerii vor să ne scoată banii din buzunar


La aproximativ zece ani de la deschiderea primului magazin de retail, Galaţiul a ajuns unul dintre cele mai bine "acoperite" oraşe din ţară la capitolul supermarketuri. În ciuda faptului că industria locală se duce de râpă. Cu 22 de puncte comerciale deja deschise (am numărat aici de la magazinele de tip cash&carry până la marketurile de cartier) şi cu alte câteva în plan, Galaţiul tinde să devină suprasaturat din acest punct de vedere. Iar asta se poate vedea cel mai bine înainte de sărbători. Dacă, în urmă cu câţiva ani, înainte de Paşti sau de Crăciun era bătaie de cărucioare, în 2013 o zi de cumpărături de sărbători poate fi uşor confundată cu o zi de vineri sau sâmbătă. Practic, un calcul simplu ne arată că dacă toţi gălăţenii s-ar aşeza la câte o casă de marcat dintr-un centru comercial din oraş, cozile nu ar număra mai mult de 3.000 de oameni.

Supermarketurile, de două ori mai multe decât pieţele

În acest moment, cele 22 centre comerciale din Galaţi surclasează net cele zece pieţe tradiţionale din Galaţi. Asta doar în ce priveşte numărul, pentru că din punctul de vedere al vânzărilor şi al numărului de cumpărători nu există statistici. Se poate, totuşi, specula pe tema împărţirii clienţilor. Astfel, se pare că pensionarii preferă în continuare pieţele tradiţionale, în timp ce gălăţenii din celelalte categorii frecventează mai degrabă supermarketurile. "Cele mai mari vânzări le avem în perioada în care se dau pensiile. Este evident că noi ne bazăm mai mult pe clienţii mai în vârstă, care preferă să îşi facă cumpărăturile aşa cum au făcut-o dintotdeauna", ne-a spus Matei C., care are o tarabă în Piaţa Centrală. În orice caz, împărţeala de mai sus nu este una bătută în cuie, existând mai multe criterii pe baza cărora gălăţenii aleg unde să îşi facă cumpărăturile. Dintre acestea cele mai importante sunt proximitatea faţă de casă şi preţurile practicate de comercianţi la diverse produse.

Între două şi patru unităţi de retailer

Din fericire, piaţa Galaţiului nu este una monocoloră în ce priveşte retailerii prezenţi. E chiar una dintre cele mai diversificate. Billa are în acest moment un supermarket şi două marketuri de cartier, Kaufland a ajuns la trei supermarketuri odată cu deschiderea celui de la Ultimul Leu, Penny are două supermarketuri (la care se adaugă un XXL, care până nu demult aparţinea Billa, şi încă o unitate în plan pe strada Crizantemelor), iar Lidl, unul dintre cei mai recenţi actori de pe piaţa gălăţeană, a ajuns deja la două supermarketuri şi îl construieşte pe al treilea. Profi deţine trei marketuri de cartier, însă interesantă este strategia celor de la Carrefour. După cea a deschis două hipermarketuri la Brăila, dintre care la unul a şi renunţat, Carrefour a ales pentru piaţa din Galaţi strategia magazinelor mici, de cartier. A ajuns la patru astfel de unităţi, două dintre ele fiind extrem de apropiate una de cealaltă, în Micro 19. Singurul hipermarket din Galaţi încă funcţionează sub sigla Real, însă este o chestiune de timp până când la gura de vărsare a Siretului în Dunăre va funcţiona un hipermarket Auchan. De altfel, se pare că retailerul francez pregăteşte o intrare abruptă în Galaţi, urmând să fie pilonul central al noului centru comercial pregătit de dezvoltatorul de mall-uri NEPI Nine Investment Development SRL. Acesta a achiziţionat deja aproape 13 hectare pe bulevardul Coşbuc şi foarte curând va începe construcţia a ceea ce ar putea fi primul mall din Galaţi în adevăratul sens al cuvântului.

Mall-uri? Doar rateuri şi promisiuni

Şi dacă tot suntem la capitolul mall-uri, ar mai trebui amintit eşecul mall-ului din Valea Oraşului, construit şi lăsat "în conservare" din cauza crizei, dar şi promisiunea primarului Marius Stan, care şi-a propus "un nou centru comercial" la Galaţi. Nu ştim dacă se referea la cel de pe strada Coşbuc sau dacă "noul stadion" ar urma să facă parte din acelaşi complex cu "noul centru comercial". Cert e că, până la o nouă tăiere de panglică rămânem cu Winmarkt şi cu Dunărea Mall, dar şi cu amintirea primului centru care a revendicat statutul de mall, "Manoil Mall".


Dedeman se deschide curând

Pe lângă supermarketuri, mai găsim în Galaţi şi două magazine de tip cash&carry, Metro şi Selgros, precum şi două unităţi specializate pe materiale de construcţii şi amenajări interioare: Praktiker şi Arabesque. Este însă doar o chestiune de zile până când îl vom putea enumera şi pe al treilea, Dedeman, care are un "frate" la Brăila încă din 2005.


Ce cred gălăţenii: "O să ajungem să cumpărăm unii de la alţii"

Gheorghe N., 66 de ani: "Mă aprovizionez şi dintr-o parte şi dintr-alta, în funcţie de nevoi, de preţuri, în funcţie de cât e de aproape piaţa sau supermarketul. Având în vedere că stau destul de aproape de o piaţă, prefer să merg acolo pentru cumpărăturile zilnice, însă o dată la două săptămâni merg şi în supermarket. Supermarketuri avem destule, dar nouă ne lipseşte un mall adevărat, aşa cum e la Brăila. Începuseră unul în Valea Oraşului, dar nu ştiu de ce nu l-au terminat. Ar fi bine să se facă, ar mai fi ceva locuri de muncă şi am avea şi un comerţ civilizat".

Frosinica Neagu, 56 de ani: "Legumele, zarzavaturile le iau în general din piaţă pentru că sunt mai proaspete, sunt produse româneşti şi sunt mai ieftine. Mai sunt şi produse pe care le cumpăr din supermarket, că au preţuri mai bune la făină, zahăr, ulei. În general, cumpăr produsele în funcţie de preţ".

Cezar Rogoz, 52 de ani: "Sunt foarte multe supermarketuri, însă cele mai multe cumpărături eu tot din piaţă le fac. Stau foarte aproape de piaţă, aşa că de acolo îmi fac cumpărăturile în mod curent. Sigur, o dată la două săptămâni sau în cel mai rău caz o dată pe lună mergem în supermarket. Ne lipseşte un mall. Cred că măcar şi din mândrie ar trebui să avem unul pentru că uitaţi-vă la Brăila, un oraş mai mic decât Galaţiul, ce dezvoltată e din acest punct de vedere. Pe de altă parte, eu sunt de părere că nouă nu supermarketurile ne lipsesc, ci unităţile productive. Mi se pare că ne ducem naibii dacă dărâmăm fabrici şi construim în loc supermarketuri. În scurt timp nu o să mai producem nimic şi o să ajungem să cumpărăm unii de la alţii. Nu avem unde să muncim, dar bine că avem unde să ne facem cumpărăturile".

Spiru Sîrbi, 55 de ani: "Personal, prefer pieţele pentru că nu suport aglomeraţia din supermarketuri. Nu caut preţurile mai mici, caut doar să fie mai multă linişte. Supermarketuri nu ne lipsesc, dar ne lipseşte un mall. E ruşinos că brăilenii au de mai mulţi ani, iar la noi nu s-a găsit nimeni să facă aşa ceva. Am ajuns cel mai urât oraş din Sud-Estul Europei. Nu din România, din Europa".

Citit 6645 ori Ultima modificare Miercuri, 08 Mai 2013 09:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.