Din programul pentru IMM-uri s-a ales praful

Din programul pentru IMM-uri s-a ales praful
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Criza a lovit cu forţă şi în programele de finanţare pentru întreprinderile mici şi mijlocii. Bugetul alocat celor 11 programe naţionale ale Ministerului pentru IMM-uri s-a diminuat serios faţă de 2008, ajungând la numai 22 de milioane de lei, în condiţiile în care anul trecut reprezentanţii guvernamentali promiteau că vor pune la dispoziţia IMM-urilor un buget de 100 de milioane de lei.

Cel mai mult a avut de suferit programul de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă, care, deşi se bucura de cel mai mare interes din partea întreprinzătorilor, a primit pentru 2009 un buget de numai 7,3 milioane de lei.

De un buget pauper dispune şi programul START, dedicat tinerilor manageri, căruia i-au fost alocate cinci milioane de lei. Tot în acest an, programul pentru „Creşterea competitivităţii prin inovare” a primit 1,45 milioane de lei, cel de sprijinire a meşteşugurilor şi artizanatului - 1,2 milioane de lei, în timp ce pentru sprijinirea femeilor manager statul român a alocat doar 450.000 de lei.

Criza financiară a afectat şi bugetul programului pentru profitul reinvestit, pentru care au fost alocate doar 3,2 milioane de lei, dar şi programul care prevede susţinerea incubatoarelor de afaceri (două milioane de lei). În acelaşi timp, pentru consultanţă în cazul microîntreprinderilor au fost alocate 1,2 milioane de lei, iar pentru transferul afacerilor - doar 200.000 de lei. În plus, schemele de finanţare prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală a IMM-urilor, din domenii precum panificaţia, dulciurile şi industria lemnului nu mai sunt aplicabile în 2009.

„Ne aşteptam la aşa ceva”, declară Marian Filimon (foto), preşedintele Patronatului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (PIMM) Galaţi. „Din păcate, statul ne sacrifică tocmai pe noi, adică pe cei pe care trebuie să-i ajute cu prioritate pentru a face faţă crizei”, a mai spus acesta.

Citit 1008 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.