Europarlamentara Adriana Ţicău cere sprijin european pentru angajaţii ArcelorMittal Galaţi

Europarlamentara Adriana Ţicău cere sprijin european pentru angajaţii ArcelorMittal Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

"Într-o perioadă de criză economică, întreprinderile se confruntă cu mari dificultăţi, dar nota de plată pentru criză nu trebuie trecută în contul angajaţilor. De aceea am solicitat Comisiei Europene să mobilizeze cele două fonduri, pentru a veni în sprijinul angajaţilor  pe durata crizei", a declarat europarlamentara PSD Adriana Ţicău, care a intervenit pe lângă forurile europene în privinţa situaţiei de la combinatul siderurgic gălăţean, unde angajaţii sunt trimişi în şomaj tehnic.

Astfel, Adriana Ţicău a solicitat joi Comisiei Europene să analizeze situaţia în care se află angajaţii combinatului Arcelor Mittal din Galaţi. Alături de gălăţeancă, care este vicepreşedintă a Comisiei de transport şi turism a Parlamentului European, au reacţionat doi europarlamentari socialişti, Jean Louis Cottigny, vicepreşedintele Comisiei de muncă şi afaceri sociale (EMPL) şi Stephen Hughes, coordonatorul socialiştilor europeni din EMPL.

Cei trei deputaţi europeni au cerut executivului comunitar să-i susţină, prin Fondul Social European (FSE) şi prin Fondul European de Globalizare (FEG), pe angajaţii grav afectaţi de criza economică globală.

Parlamentarii europeni au trimis o scrisoare preşedintelui Comisiei Europene, José Manuel Barroso şi comisarului pentru muncă, afaceri sociale şi egalitate de şanse, Vladimir Špidla, solicitându-le să acţioneze rapid şi cu fermitate în interesul muncitorilor afectaţi de criza economică.

Jean Louis Cottigny, europarlamentar socialist francez, a afirmat: „Cerem ca aceasta să reacţioneze la timp pentru a ajuta lucrătorii în dificultate şi a demonstra solidaritate faţă de europenii în nevoie". 

De asemenea, europarlamentarul laburist britanic Stephen Hughes a declarat că "nivelul de protecţie şi de compensare pentru lucrătorii afectaţi de şomaj parţial diferă în statele membre ale Uniunii Europene şi de aceea solicităm Comisiei să stabilească norme minime pentru a garanta un nivel echitabil al alocaţiei. Recomandăm insistent Comisiei să ia în considerare elaborarea unei decizii a Consiliului pentru a revizui criteriile de acces la Fondul Social European. Acesta ar trebui să se facă la nivel de ramură si de întreprindere şi nu doar la nivel regional şi local, pentru ca fondurile să fie mobilizate rapid pentru a ajuta lucrătorii afectaţi de criză, inclusiv prin cursuri de formare pentru şomeri".

Fondul Social European (FSE) ajută oamenii să îşi îmbunătăţească abilităţile şi, prin programe de training, să găsească soluţii alternative pentru viitor.

Începând cu 1 ianuarie 2007, Fondul European de Globalizare (FEG) asigura finanţarea politicilor de susţinere a pieţei muncii, focalizându-se pe sprijinirea lucrătorilor afectaţi de concedieri cauzate de globalizare, a explicat Adriana Ţicău.

Citit 1221 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.