Ajutor neaşteptat pentru ArcelorMittal

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Fie că vrea sau nu, Combinatul de la Galaţi va primi ajutor de la Guvern. Nu este vorba despre acele ajutoare de stat, ci despre faptul că guvernul va suporta contribuţiile la asigurările sociale (inclusiv cele ale angajaţilor) pentru societăţile care recurg la şomaj tehnic.

Atâta vreme cât la Combinat măsura şomajului tehnic e una fără echivoc, este evident că ArcelorMittal va beneficia de o pomană neaşteptată şi extrem de consistentă. Acest lucru se întâmplă pentru că, în urmă cu două zile, Guvernul Boc a aprobat o ordonanţă menită să vină în sprijinul companiilor care se văd nevoite să recurgă la şomaj tehnic.

Opinii şi nuanţe

În condiţiile în care această măsură a fost deja aprobată şi trebuie pusă în aplicare, opiniile sindicale de pe platforma siderurgică sunt împărţite: pe de-o parte, sindicaliştii de la Solidaritatea spun că, dacă lucrurile stau aşa, nu văd de ce administraţia Combinatului n-ar plăti întreg salariul şi nu doar 75 la sută angajaţilor trimişi în şomaj tehnic.

„Dacă se aplică această măsură, atunci nu văd care sunt motivele pentru care administraţia nu ar plăti 100 la sută salariile pe perioada şomajului tehnic, în felul acesta neavând nimic de pierdut”, a susţinut Tiber.

Pe de altă parte, reprezentanţii FSS Metarom speră că aceasta este o variantă prin intermediul căreia salariaţii ar putea suporta mai uşor perioada în care vor fi trimişi în şomaj tehnic. Opiniile au fost emise ieri de către şefii celor două structuri sindicale, pe de-o parte Gheorghe Tiber, liderul Solidarităţii, iar pe de alta Mircea Scântei, preşedintele FSS Metarom.

Proteste, petiţii sau vorbe goale?

Dincolo de întrebările legate de faptul că se va aplica sau nu această ordonanţă de guvern şi la nivelul ArcelorMittal, rămâne de văzut care va fi reacţia sindicatelor din Combinat în momentul în care muncitorii vor fi trimişi în şomaj tehnic. Spunem asta pentru că vorbim din nou despre atitudini diferite şi despre declaraţii cu nuanţe contrastante.

„Este clar că salariaţii de la ArcelorMittal nu îşi doresc să fie trimişi în şomaj tehnic. Câtă vreme salariaţii refuză acest lucru, datoria noastră este să luăm deciziile potrivite şi să ne manifestăm dezaprobarea faţă de măsura şomajului tehnic. În momentul de faţă este o lipsă totală de încredere în companie şi în conducătorii acesteia, iar acest lucru este determinat şi de faptul că salariaţii nu au fost motivaţi absolut deloc în ultimii ani, iar compania nu a împărţit în nici un fel bunăstarea realizată prin profit cu salariaţii, măcar într-o mică parte. Mai mult, ei propun ca tot răul care se petrece acum în perioada crizei să fie dislocat şi suportat doar de către salariaţi”, a declarat Mircea Scântei, liderul FSS Metarom.

De cealaltă parte, reprezentanţii Solidarităţii, prin Ilinca Diaconu, susţin că trimiterea în şomaj tehnic este o măsură abuzivă luată de către cei de la Combinat, atâta vreme cât în actualul Contract Colectiv de Muncă există o prevedere care arată că acest lucru nu se poate face unilateral, de către conducere, fără acordul sindicatelor. De fapt, în numele acestui sindicat au fost depuse sesizări privind neregula semnalată mai sus atât la Inspectoratul Teritorial de Muncă, dar şi la Prefectura Judeţului Galaţi.

Citit 1443 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.