Vlad Micu, Director Executiv Bancpost. Cum să-ți finanțezi afacerea din agricultură?

Vlad Micu, Director Executiv Bancpost. Cum să-ți finanțezi afacerea din agricultură?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Sectorul agricol, inclusiv cel al procesării materiilor prime agricole, este unul dintre cele mai sensibile la problema lichidității din cauza necesarului mare de investiții inițiale, coroborat cu intervalul relativ lung până la încasarea beneficiilor rezultate din vânzarea produselor finite. Agricultura în general necesită un volum mare de capital de lucru pentru asigurarea continuității și, deci, a succesului activității. Necesarul de capital este și mai mare atunci când se pune problema extinderii unei afaceri.

Mulți antreprenori din agricultură și din domeniul procesării materiilor prime agricole fie nu sunt la curent cu existența unor produse bancare dedicate acestui sector, fie nu au disponibilitatea de a se îndatora garantand cu activele detinute, fie au avut în trecut experiențe nefericite privind contractarea unor credite și preferă să evite astfel de soluții.

Însă fără finanțarea investițiilor si a capitalului de lucru se limiteaza semnificativ potentialul de dezvoltare al afacerii.

Exista solutii

Este ceea ce a inteles, de exemplu, o companie locală de procesare de cereale, care întâmpina dificultăți în a-și asigura capitalul necesar pentru achiziționarea materiei prime, în cazul de față, porumb. Până să ajungă la Bancpost, antreprenorul considera că singura soluție de obținere a unui împrumut era ipotecarea unor proprietăți și gajul pe active. La Bancpost insa, compania a avut parte de o abordare diferita, constatand că banca îi înțelege business-ul și e dispusă să își asume riscuri alaturi de client în condițiile unei bune analize prudențiale bazate pe comunicarea transparenta cu clientul.

Practic, echipa Agribusiness din Bancpost a analizat în detaliu istoricul și activitățile companiei, identificând-i atât punctele forte, cât și aspectele care necesita imbunatatiri, inclusiv nevoile de dezvoltare. Specialistii din Bancpost au constatat astfel că firma are contracte cu parteneri interni și externi, ca se poate baza pe cereri de livrări repetate, ca a derulat investitii importante pentru a avea capacitatea de a constitui si depozita stocuri semnificative de cereale , evitand astfel fluctuațiile defavorabile de preț ulterioare recoltei, o parte din materia primă necesară fiind obtinuta chiar de catre companie prin cultivarea directa a terenului.

Pe baza acestei analize, specialistii Bancpost au decis că respectiva companie are o activitate suficient de solidă pentru a i se putea acorda un împrumut care să nu necesite ipoteci pe active fixe. În consecință, echipa Agribusiness a propus firmei un pachet de produse de creditare compus din:

-          capital de lucru pentru finanțarea a până la 80% din costul de achiziție a materiei prime (porumb), garantat cu stocuri de cereale si certificatele de depozit aferente;

-          capital de lucru pentru finanțarea costurilor de producție pe baza unui mix de garantii care sa includa, intre altele, atat cesiunea creantelor din contractele de livrare cat si stocuri de produs finit ;

-          factoring de export pentru finanțarea contractelor externe.

Avantaje

Compania a optat si a obținut astfel de la Bancpost un pachet de finanțare pe 12 luni, cu avantajul că pachetul de garanții aferente solicitat de bancă a fost unul simplu, flexibil și, mai ales, corelat cu fluxul de activitate al firmei. Aceste garantii constau în gajul pe stocul de porumb constituit în baza certificatelor de depozit (incluzand cesiunea către Bancpost a polițelor de asigurare aferente acestui stoc) precum și in cesiunea creantelor derivand din contractele de vânzare ale produselor finite, cu acoperire de 120%.

Rambursarea creditelor se face din încasările aferente contractelor cesionate. Acest pachet de creditare permite companiei debitoare să își maximizeze profitul prin eficientizarea costului de producție ca urmare a asigurarii resurselor necesare pentru achiziția materiei prime in vederea realizarii producției.

Alte produse pentru agricultură

Bancpost are în portofoliu și alte produse bancare destinate companiilor implicate in agricultură, incluzand solutii financiare integrate pentru proiecte de investitii adresate celor care intenționează să accese fonduri europene în acest domeniu. Aceștia pot beneficia de scrisori de confort, de credite-punte de prefinanțare a fondurilor nerambursabile, de scrisori de garanție bancară pentru restituire avans, de credite la termen pentru cofinanțarea proiectelor de investiții, inclusiv de credite pentru finanțarea TVA-ului aferent acestor proiecte de investiții.

Pe lângă creditele pentru investiții și capital de lucru, clienții Bancpost activand în agricultură sau domeniile conexe mai pot beneficia de finanțări pentru achiziționarea de echipamente, utilaje agricole și capacități de depozitare in leasing. Prin această metodă se finanțează până la 80% din valoarea achiziției, pe o perioadă de până la 5 ani pentru echipamente și de până la 7 ani pentru silozuri. Garanțiile solicitate constau chiar în bunurile finanțate, în cazul silozurilor fiind necesara si ipoteca pe terenurile unde sunt amplasate acestea.

Citit 6443 ori Ultima modificare Joi, 23 Mai 2013 10:09