GALERIE FOTO / Comerţ la cota de avarie: Micile magazine mor sufocate de chirii, impozite şi birocraţie

GALERIE FOTO / Comerţ la cota de avarie: Micile magazine mor sufocate de chirii, impozite şi birocraţie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Zeci de spaţii comerciale din Galaţi au rămas pustii * Principalele artere ale oraşului sunt înţesate cu anunţuri în căutarea potenţialilor chiriaşi * Singurele care prosperă sunt marile lanţuri de supermarketuri, cazinourile şi casele de pariuri


Unele dintre zonele care altădată dădeau tonul în materie de comerţ în Galaţi seamănă astăzi mai degrabă cu nişte zone moarte, lăsate în părăsire. Zeci de spaţii comerciale din oraş stau cu lunile prăfuite, doar cu un anunţ „De închiriat” sau „De vânzare” atârnat în geam. Unii spun că devină ar fi criza, alţii că marile supermarketuri i-au „ucis” pe micii comercianţi, alţii dau vina pe chirii, taxe sau pe puterea de cumpărare a gălăţenilor. Poate că în această „reţetă a eşecului” încape câte puţin din fiecare.

Unde e Domneasca de altădată?

Pe timpuri, strada Domnească era un furnicar de comercianţi, lume bună ieşită la cumpărături sau la promenadă, terase şi grădini în care onorata clientelă dezbătea chestiunile zilei. Din păcate, doar în fotografiile de epocă se mai păstrează această atmosferă. Astăzi, până şi Primăria pare a fi singură în mijlocul unei zone, acum, aproape pustii. În stânga, la parterului unui bloc, altfel destul de luxos, a mai rămas să-şi tragă sufletul o agenţie de asigurări. Alături, cineva a încercat să facă un fast-food, dar afacerea nu a ţinut decât câteva luni. În dreapta, lumea abia dacă îşi mai aduce aminte de plăcintăria şi restaurantul de la „Magnus”. S-a mai încercat un centru pentru mobilă, sală de fitness şi chiar un anticariat. Niciuna nu mai există. Puţin mai încolo, clădirea de patrimoniu ce făcea parte din vechiul centru comercial al oraşului este ciuruită, ciuntită, ruginită. Vizavi de Primărie, la parterul clădirii doar vreo trei prăvălii au rămas stinghere, într-un colţ. Intrăm în una dintre ele, florăria „Amarilia”.
„Da, a rămas cam pustiu în jur… Şi din păcate, au dispărut lucruri pe care nu prea le mai găseşti în oraş. De exemplu, până nu demult, alături era un magazin pentru cadouri - porţelanuri, ceaiuri, mici obiecte „cu suflet”. Nu a mers, domnul respectiv am înţeles că s-a mutat la Bucureşti şi că a luat-o acolo de la capăt… S-a mai încercat o cofetărie, dulciuri, a mai fost ceva şi cu confecţii. Nu ştiu, poate că sunt lucruri care ţin de nivelul de trai, de nivelul de cultură, pentru că se poate vorbi şi de o cultură a florilor, a cadourilor, a dulciurilor, a lucrului bine făcut, personalizat”, ne spune Roxana Necula, de la florăria „Amarilia”.
Desigur, în zonă, chiriile pentru spaţii sunt „destul de mari”. Nu ni se spune cât, „dar sunt luni în care abia de rămânem cât să plătim chiria”. Dar, poate, nu asta e problema. „Cred că, dacă nu se schimbă ceva, centrul oraşului este pierdut. Trebuie, cumva, reînviată zona istorică a oraşului, readusă cumva într-un circuit pietonal, de promenadă, ceea ce ar însemna, desigur, un impuls şi pentru comerţ”, ne spune doamna Roxana. Dar schimbările din ultima perioadă n-au fost de bun augur. La Universitate au rămas doar birourile administrative, adio studenţi, Starea Civilă nu mai este nici ea la Parcul Eminescu, adio flori şi cadouri pentru miri, acum e vorba să se mute şi Primăria.

La concurenţă cu supermarketurile

Un „mall” rămas gol precum cel de la „Casa Roşie”, un complex comercial de cartier precum cel din Micro 39 - rămas părăsit, cu geamurile sparte şi grilaje metalice în loc de firme de comerţ şi chiar clădiri noi, dar fără chiriaşi fac parte din peisajul gălăţean. În unele, precum spaţiile scoase spre închiriere la BR-uri, unde a funcţionat Agenţia CFR, pe str.Brăilei, s-a încercat realizarea unui CE Market, un concept de magazin de cartier iniţiat de Asil Group. Din păcate, deşi compania are 11 magazine de acest fel în oraş, cel de la BR-uri nu a rezistat.
„Acolo am văzut un mare bazin pentru clienţi, cu toate că, din studiul pe care-l făcusem nu prea a mers nimic acolo - magazin de panificaţie, carmangerie. Am mizat şi pe faptul că era staţia de autobuz şi un flux mare de persoane. Socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg şi pentru că, după ce am deschis noi, au apărut în zonă un Carrefour, la Potcoava, un Profi, la Ancora. În plus, se pare că în zonă stau categorii de clienţi care, în general, au maşină şi preferă să-şi facă cumpărăturile la supermarketurile mari din oraş. Nu am reuşit aici, dar am reuşit în alte locuri. Pe lângă celelalte CE Market din Galaţi, le avem pe cele din Brăila şi Buzău, prin urmare nu vom renunţa la acest concept al magazinului de cartier, dar vom încerca să-l îmbunătăţim, să-l diversificăm ca ofertă”, ne-a explicat Cornel Oancea, general manager al Asil Group. Acesta a precizat însă că, într-adevăr, scăderea puterii de cumpărare a clienţilor, dar şi lipsa de lichidităţi la nivelul furnizorilor sau distribuitorilor sunt piedici în calea unui potenţial comerciant.
Dacă la asta se adaugă întreaga birocraţie ce ţine de avizarea unui spaţiu comercial, de taxele şi impozitele ce trebuie plătite, de chiriile ce ajung pe piaţa Galaţiului la 10-15 şi în unele locuri chiar la 20 euro pe metru pătrat, de investiţiile pentru amenajarea spaţiului, atunci deschiderea unui magazin pare a fi o misiune mai grea decât pare la prima vedere.

Dispar emblemele Galaţiului

Un semnal îngrijorător este şi acela că încep să dispară şi magazinele care erau veritabile branduri la nivelul Galaţiului şi nu numai. Nu cu multă vreme în urmă s-a închis magazinul „Alb şi Negru”, ce ţintea spre o categorie de clienţi destul de exclusivistă şi cu venituri mai puţin sensibile la criza economică. La doar câţiva paşi, şi pe magazinul „Silva” a apărut mare anunţul „Lichidare de stoc”, iar alături un anunţ cu „Spaţiu de închiriat”. După cum ne-a explicat doamna Luminiţa Pătraşcanu, magazinul va mai fi deschis doar până la sfârşitul acestei luni. „De ce? Sincer, vreau să iau o pauză după aceşti ultimi 22 ani… În fapt, sunt aproape de vârsta la care trebuie să mă retrag. Singura mea dorinţă ar fi fost ca, după mine, să rămână numele şi magazinul „Silva”, care să reuşească, în vremurile astea, măcar să se menţină pe piaţă. Din păcate, de la an la an, a devenit tot mai greu pentru noi. Am început în 2008 cu pierdere mică - am fost prinşi atunci şi cu un credit bancar, tocmai investiserăm în redecorarea magazinului, manechine noi, faţada... Nu vreau să dau vina pe criza economică, dar simt deja că problemele sunt din ce în ce mai mari. Dar, dincolo de asta, vă întreb: Statul nu m-a ajutat niciodată nici cu măcar un leu; şi ce poţi simţi când dai 100 de milioane de lei (vechi) impozit pentru spaţiu sau să te duci cu „cărămida” de bani - 170 milioane de lei (vechi), TVA şi impozite pe primul trimestru - dar cu toate astea să te întrebi cu ce o să plăteşti salariile oamenilor sau marfa primită de la furnizori? Unde am ajuns, ce s-a ales din tot în mod acesta? A fost o decizie grea, dar n-am de ales, pentru că simt că dacă am continua am intra în probleme şi mai mari…”, ne-a mărturisit doamna Luminiţa Pătrăşcanu.
Situaţii precum cea de mai sus pot fi multiplicate de nenumărate ori la nivelul Galaţiului. Micii comercianţi îşi susţin din ce în ce mai greu afacerile, dar asta nu înseamnă că povara fiscală sau birocratică devine mai mică. Ba, se pare, ea a devenit şi mai apăsătoare. Ce rămâne în urmă? Spaţii „for rent”, pentru un comerţ fantomă.

Spaţii comerciale prohibitive

Multe dintre spaţiile comerciale din oraş sunt deţinute de societăţi ce nici măcar nu mai au vreo legătură cu Galaţiul. Potrivit comercianţilor, aşa se ajunge ca pe unele spaţii să se ceară chirii „incredibile”, bazate pe evaluări ce nu ţin cont, de exemplu, de lipsa unor facilităţi pentru comerţ, acces, parcare etc. În aceste condiţii, poate doar cazinourile, casele de pariuri sau marile lanţuri de marketuri îşi permit să mai închirieze, uneori, un spaţiu. Dincolo de asta, mai există riscul ca, după ce ai închiriat un spaţiu pe un an de zile şi ai investit în amenajarea lui, să ai surpriza că ţi se măreşte chiria şi eşti nevoit să părăseşti spaţiul. A cumpăra un spaţiu este arareori o soluţie. În Galaţi, tot pe baza unor evaluări aproximative, se ajunge ca pentru un spaţiu relativ modest să se ceară sume de ordinul sutelor de mii de euro!

Citit 5434 ori Ultima modificare Luni, 27 Mai 2013 10:12

18 comentarii

 • postat de Radu de Galati
  Vineri, 31 Mai 2013 23:05
  Daca orasul asta nu ar fi plin de jeguri bolsevice obisnuiti sa mearga cu sacosa in buzunar doar doar vor gasi un chilipir, bine ar mai fi in Galati. Adevarul este ca avem o populatie infecta care nu merita mai bine si de aceea pleaca si tinerii destepti cu sutele si locul lor este luat de strofocati mintal.
  Asa-ii la noi Neculae, am fost blestemati de Iticman si Struliman sa murim cu mancarea pe masa ar zice un marlan cu vechime la CSG.
  Desfiintarea micilor comercianti face parte din globalizare si cand vor dispare acesti mici comercianti atunci sa va vad cu sacosa pe la gunoaie insa din nefericire cei vinovati vor fi la coca cola, la catusa sau la intrare pe stanga in Eternitatea.
  0
  0
  Raportează
 • postat de SALVATI CAPRA VECINULUI !
  Joi, 30 Mai 2013 17:18
  Haideti se ne unim si sa ajutam comertul local! Sa cumparam pe cat posibil de la piata si magazinele de cartier! Sa incercam sa ajutam comerciantii locali, daca tot cheltuim! Ni s-a dus buhul ca mancam ca pelicanii si au venit smecherii occidentali sa ne umple de supermarketuri cu chinezarii si chimicale la oferta. Si inca mai vin! Si incapabilii din administratie ii primesc ca niste sarantoci ranjiti si onorati ! Dar, daca tot suntem adeptii cosului pe roti, macar sa cumparam produse romanesti, ideal produse in Galati! Chiar, poate aflam si ce producatori autohtoni n-au murit inca (gen Contec, Cooky's, Avicola ori care or fi).
  SA FIM SOLIDARI! SA OCOLIM SUPERMARKETURILE SI SA INTRAM LA MAGAZINUL VECINULUI!!! SA NU II LASAM CAPRA SA MOARA!
  0
  0
  Raportează
 • postat de fanicrap
  Marți, 28 Mai 2013 18:26
  Cine face comert si nu numai, trebuie sa invete sa si munceasca.Daca va permiteti sa schimbati salariatii precum
  sosetele va inselati.Daca ii platiti in asa fel incat sa invete sa nu mai manance ,sau uitati macar sa le dati macar bani sa ajunga la locul de munca, inseamna sau credeti ca afacerea d-voastra va fi mai prospera.Va inselati!!!Ceea ce nu ati inteles voi mici comercianti, mici afaceristi ,...cel mare capital e resursa umana.
  Uitativa in statele democratice cu traditii.Micul patron munceste cot la cot cu angajati si uneori nu poti tine ritmul cu el.
  E vorba de mentalitate si respect ptr. resursa umana.Nu generalizez dar cam acesta e adevarul.Va spun sigur inca mai este loc de de a prosti. E multa incultura .Romanul nu are are cunostinte de drepturile care ii sunt consfitite si nici curajul sa-si le ceara. Plangeti-va in continuare ca nu va merg afacerile..
  .Ne vom scufunda in saracie si mizerie odata cu voi.
  0
  0
  Raportează
 • postat de elena
  Marți, 28 Mai 2013 17:58
  NU MAI SUNT BANI! TOTI AU FUGIT IN AFARA DE HOTII ASTIA SI DE CORUPTII ASTIA DIN PRIMARIE! CUM ITI DESCHIZI O FIRMA TI-AO INCHID TOT EI DACA NU DAI SPAGA SI MARII PATRONI AU RELATII CU CEI DIN PRIMARIE SI ORGANELE DE CONTROL SI LE DAU SPAGA SA INCHIDE PE CONCURENTI SI SA VANDA DOAR EI! CE STII TU ROMANE? CORUPTIA SI MAFIA E MARE! ARASTEAZA-I BASESCULE PE TOTI!
  0
  0
  Raportează
 • postat de jon
  Luni, 27 Mai 2013 16:35
  Bai vali dupa ce autoritatile de TOT FELUL au vandut spatii -scoli, gradinite, iar prin comasare, s-a infaptuit privatizarea,??? pai cati copii au fost pe vremea IMPUSCATULUI, unde au disparut, scolile, aaaa s-au privatizat, acum Tu vrei, noi sa le cumparam din nou??? alti bani, alta distractie,„amice esti idiot ? „ unii vand altii le RECUMPARA, nu construiesc, cumpara harburi vandute de altii, si noi platim cu drag!!!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de grilli
  Luni, 27 Mai 2013 16:28
  Situatia asta e in toata europa,totusi in Galati ar fi o gramada de motive de a inchide orice afacere si de a fugi cat vezi cu ochii.motivele ar fi:orice prapadit de gardian public facut la norma si luat dintre cei ce nu au facut nimic toata viata are dreptul sa te contoleze la documentele firmei si sa te faca sai dai "dreptul" ,orice angajat al primariei iti masoara zilnic spatiul sa vada daca a mai crescut si sa te oboseasca pana ii dai "dreptul"orice angajat de la sanepid te controleaza si invoca niste chestii prostesti de cazi pe spate la cata prostie zace in ei da trebuie sa le dai "dreptul,garda financiara iti zice din prima sa-ti cauti singur o buba sa nu caute ei si normal ca trebuie sa le dai "dreptul"cei de la urbanism au o lege parca ar fi a patra putere in stat,le dai "dreptul"treci cu dosarul complect de nu atunci la revedere cu initiativa ta si fara sati dea nici o motivatie,nuti da si gata.Daca un prost de comerciant il deranjeaza vecinul si cunoaste pe cineva in primarie si da "dreptul"pai acel vecin e ca si mort,cei de la primarie nu gandesc ca de la doua magazine primesc la buget mai multe taxe decat la unul,nu,ei demoleaza vecinul pentr ca "dreptul"conteaza ,mai punem taxele foarte multe si mari,putera de cumparare si o sa vedeti ca viata unui intreprinzator e mult mai gre decat a unui angajat care stie ca trebuie sa ia salariul o data pe luna .Toate acestea vi le spune o persoana care a trecut timp indelungat si care la un moment dat nu a mai suportat si a plecat sa plateasca taxe la alte state europene in beneficiul lor.
  0
  0
  Raportează
 • postat de cir
  Luni, 27 Mai 2013 14:00
  Multe din magazine nu au spatiu de parcare, nu sunt bine amenajate ori decorate, iar in multe magazine curatenia lasa de dorit. De ce sa ne ascundem dupa deget ? Rareori am vazut magazin mic bine amenajat, curat si cu loc de parcare. Au venit strainii cu capital si cu "know how" sa ne arate cum se facea comert civilizat in secolul XX. Secolul XXI apartine internetului.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Vali
  Luni, 27 Mai 2013 12:54
  multe din spatiile astea in paragina ar putea fi cumparate de primarie si sa faca acolo gradinite! (nu cu personalitate juridica dar ca prelungire a unei gradinite mari si neincapatoare din vecinatate)
  0
  0
  Raportează
 • postat de nouatigaraelectronica
  Luni, 27 Mai 2013 11:38
  casele de pariuri s-au inmultit ceva de speriat in ultimii ani pe tot teritoriul Romaniei...
  0
  0
  Raportează
 • postat de salariat
  Luni, 27 Mai 2013 11:35
  eu zic sa va duceti toti sa va angajati la supermarket,ca acolo lasati si banii cand luati salariile!Eu personal nu am sa intru,pur si simplu nu vreau sa le dau banii nemtilor!Pretul "bun"de la supermarket ,este tot din buzunarul vostru,voi primiti salarii mici ca sa poata vinde firma catre ei cu pretul mic,impus de ei,iar "ei "sa puna adaosul cat mai mare!v-am vazut oameni buni ,cumparand pana si un buchet de flori de la supermarket,de ce ?daca cumparai de la batranelele care au vandut toata primavara lalele,narcise,lacramioare,in fata pietelor sau la colt de strada,mureai ?CAND VA TREZITI GALATENILOR?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Bogdan
  Luni, 27 Mai 2013 10:22
  Felicitari autorului. Trebuia pus punctul pe i odata si odata. Din pacate nu aude si nu face nimeni nimic. Galatiul este o zona defavorizata in acest moment dar toata lumea se face ca nu vede
  0
  0
  Raportează
 • postat de Leapșa
  Luni, 27 Mai 2013 10:03
  Cum o iei și nu o iei, supermarketurile sunt un factor de comerț civilizat, de calitate, măcar ca aspect și este bine că le avem. Magazinele de cartier s-au distrus singure prin prețul ridicat aplicat, de tip monopol și prin împiedicarea țăranilor din apropierea orașului. să deschidă magazine de tip Aprozar sau Băcănie cu prețuri mult mai scăzute. Văd că au succes magazinele de tip ,,38 000 lei'' cu marfă diversificată și ieftină. Totul se învârte în jurul prețului scăzut și al puteri de cumpărare din ce în ce mai scăzute. De ce nu se închiriază magazinele și impozitate funcție de volumul de marfă vândut? Așa-i în Italia, vânzare zero, impozit zero, dar cu controalele aferente pentru a nu se declara profit zero în mod repetat. Sunt soluții dacă se vrea, dacă nu aleluia, avem de unde cumpăra.
  0
  1
  Raportează
 • postat de regula pietii
  Luni, 27 Mai 2013 10:03
  Mai e si alta problema: micii comercianti care inca merg, acele constructii aparute intre blocuri si formate din doua trei spatii alaturate,ale aceluiasi patron, in care gasesti alimente proaspete si bacanie intr-unul, aprozar in altul si eventual birotica si materiale de constructii usoare in al treilea (cum sunt in 40 vizavi de "Motoc", in IC Frimu si Siderurgistilor Vest pe la diferite intersectii mai importante, pe Otelarilor, pe Domneasca inspre parcul CFR)nici ei nu vor sa lase de la ei. Desi rar gasesti unul sa-ti dea bon de casa, le merge sau cel putin le-a mers bine, ba chiar bine de tot fiindca majoritatea si-au dezvoltat constructiile de au apartamente construite deasupra magazinului. Iar la pret n-ar lasa unul, tot ce gasesti e mai scump si eventual si mai prost ca la supermarket, atata ca dau si "la caiet".
  Concluzia: mai prost ca la SM dar daca sunt multi comozi/varstinici si intarziati cu banii, bacania de cartier n-o sa moara
  Pe de alta parte, comerciantii care s-au specializat si stiu sa faca profitul din rulaj, nu din jecmaneala, aia vor avea mereu viitor. Pe cati i-ati vazut cumparand peste, oua, parfumerie si cosmetice pretentioase, piese sau cnsumabile auto si flori de la SM?
  Iar la spatiile comerciale din zonele de la strada nu se ia impozit ca lumea, se fac tot felul de aranjamente intre proprietari si autoritati, se uita colectarea concesiunilor si chiriilor cu anii (aici parca scria ce nu s-au colectat vreo 43 de milioane de euo in ultimii zece ani, nu?). Ca daca s-ar strange darile cum trebuie de la toata lumea, sa vezi cum ar scadea chirile ca sa apara si chiriasii...
  0
  0
  Raportează
 • postat de Vali
  Luni, 27 Mai 2013 09:50
  Umbla o statistica acum cativa ani care spunea ca Galatiul e pe locul 1 pe tara la numarul de magazine/cap de locuitori, ori asta in raport cu locul codas pe care il ocupam la puterea de cumparare, cu locul fruntas la nr. de someri, cu locul si mai fruntas la numarul de galateni care au parasit orasul e normal sa duca la astfel de cazuri. Acum, eu stau si ma minunez zi de zi cum de sunt atatea si atatea masini de fite pe strada in conditiile in care orasul moare in fiecare zi cae putin iar luminita de la capatul tunelului e de fapt un far al trenului care vine peste noi.
  0
  0
  Raportează
 • postat de gifi
  Luni, 27 Mai 2013 09:31
  Spuneti desteptilor de ce a ajuns orasul sarac>?Pe cine ati ales 12 ani la conducerea orasului?Un bou senil ca si voi ,cei care va plingeti.Ce ati ales asta ati cules adica saracie.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Marius Stanica
  Luni, 27 Mai 2013 08:33
  pai in primul rand aceste spatii comerciale nu au parcare.. .si atunci la revedere foarte multe tipuri de comert
  apoi lacomia...

  Galati este doar un sat cu blocuri, atata tot
  0
  0
  Raportează
 • postat de .
  Luni, 27 Mai 2013 01:40
  Totul se reduce,ca in toata Romania dealtfel,LA LACOMIE!! A propietarilor spatiilor,a ,,patronilor''chiriasi,a autoritatilor locale a statului! Ceea ce nu intelege nimeni in saraca Romanie e ca, daca populatia nu are bani,din cauza salariilor de mizerie,nu cumpara nimeni !Cum si productia e pe butuci,nici de salarii din export nu poate fi vorba.......!Economia e simpla produci ai economie ,nu produci te imprumuti cat o mai merge! Cand treceti prin Germania priviti fabricile ,si o sa intelegeti de ce nemtii sunt ,,motorul'' Europei!
  Am ajuns o tara de bisnitari care cumpara turcisme si chinezarii de la Bucuresti si le revand la preturi de multe ori aproape triple.....!
  0
  0
  Raportează
 • postat de were
  Luni, 27 Mai 2013 01:16
  Trebuie să fii sinucigaş să te apuci de comerţ în Galaţi. Nu mai merge. E sărăcie mare, doar supermarketurile mai rezistă. Acum cu Lidl, Carrefour Market şi alte Kauflanduri la tot pasul, se bat ultimele cuie în sicriul comercianţilor gălăţeni.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.