Galaţiul, distrus de aleşi. Află de ce nivelul de trai al gălăţenilor este cu 55% mai mic decât al clujenilor

Galaţiul, distrus de aleşi. Află de ce nivelul de trai al gălăţenilor este cu 55% mai mic decât al clujenilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În timp ce Parcul Industrial de la Galaţi a fost timp de zece ani doar o fabrică de tocat bani publici, la Cluj s-au realizat trei parcuri industriale şi se pregăteşte al patrulea * Noi am cheltuit 16,3 milioane de lei - bani publici - pe lucrări controversate, iar parcurile Tetarom au atras investiţii private de aproape 400 milioane de euro * Cluj - 220.000 de salariaţi, Galaţi - doar 109.000. Peste 31 la sută dintre clujeni au loc de muncă, în timp ce la Galaţi numai 21 la sută


În urmă cu zece ani, la Galaţi se înfiinţa, sub umbrela CL Galaţi, SC Industrial Parc SRL, adică societatea ce ar fi trebuit să devină un fel de „buric al târgului” în materie de dezvoltare economică. Cam în aceeaşi perioadă, în capătul celălalt al ţării, la Cluj-Napoca, sub auspiciile CJ Cluj, lua naştere Tetarom SA. Scopul celor două societăţi era identic: să atragă investitori, dacă se poate în noile tehnologii, să susţină dezvoltarea economică, să stimuleze crearea de locuri de muncă.

Din păcate (pentru noi), destinele celor două societăţi au fost diametral opuse. Parcul Industrial de la Galaţi s-a transformat într-o fabrică de tocat bani publici - 16,3 milioane de lei este nota de plată pentru o serie de lucrări mai mult decât controversate şi cu destule „mistere” ce ar trebui dezlegate de DNA. Cât despre investitori: zero! La Cluj, în schimb, s-a ajuns la realizarea nu a unul, ci a trei parcuri industriale - 198 ha, cu totul, ce au asigurat front de lucru pentru aproape 60 de companii - de la cele mai mici la firme de renume mondial, în jur de 5.000 de locuri de muncă şi investiţii de peste 380 milioane de euro! Şi asta nu este tot. Următorii paşi s-au stabilit deja: Tetarom I se va extinde printr-o investiţie în infrastructură de 15,7 milioane de euro şi se va înfiinţa şi un Tetarom IV, cu 12,5 milioane de euro, ca bază pentru stabilirea a noi investitori!

Afaceri în folosul comunităţii

Dacă este să punem în balanţă resursele umane ale Galaţiului şi cele ale Clujului, lucrurile ar fi - din punct de vedere statistic, cel puţin - destul de echilibrate. Judeţul Galaţi are 507.000 locuitori, iar Galaţiul, singur - 231.000 locuitori. Judeţul Cluj are o populaţie ceva mai mare - 659.000 locuitori, din care 309.000 în Cluj-Napoca.

Pe partea economică, însă, diferenţa a făcut-o modul de relaţionare între autorităţile publice, mediul de afaceri şi mediul universitar. „Acum, ca peste tot, şi la Cluj sunt orgolii, se mai plătesc poliţe prin politică sau prin administraţie. Dar când a fost vorba de interesul în ansamblu al comunităţii s-au lăsat orgoliile la o parte. Şi nu s-a negat ce s-a făcut bun înainte, de altcineva, ci s-a continuat. Nu s-a dărâmat ce-au făcut alţii - poate acesta a fost, pe undeva, secretul reuşitei”, ne-a declarat Augustin Feneşan, preşedintele Asociaţiei Patronilor şi Meseriaşilor (APM) Cluj.

Tetarom I, dezvoltat la Cluj-Napoca, a fost, mai degrabă un experiment ce miza pe dezvoltarea unei zone industriale în afara zonei urbane. Din 2004 s-au investit 11 milioane de euro, cea mai mare parte bani europeni, pentru punerea la punct a infrastructurii - drumuri, o hală multifuncţională, spaţii de birouri, energie electrică, gaze, alimentare cu apă, telecomunicaţii şi internet. Pe această structură s-au dezvoltat în jur de 50 de companii, acestea aducând investiţii de peste 60 milioane de euro. O paralelă care s-ar putea face la Galaţi, apropo de Tetarom I, este legată şi de ideea de realizare a unui incubator de afaceri. În Tetarom funcţionează unul, dedicat dezvoltării start-up-urilor şi atragerii, mai ales a tinerilor, în mediul de afaceri. La Galaţi, Centrul de Afaceri, de lângă Prefectură, a rămas la stadiu de ruină, iar, mai nou, urmează să fie „reciclat” pe post de sediu pentru Primărie.

Investitori de calibru greu

La Tetarom I, cererea a fost atât de mare, încât, în 2005, s-a decis iniţierea Tetarom II. De această dată, se dorea un investitor strategic, unul cu greutate. Dar lăcomia consilierilor judeţeni - care solicitau o sumă prea mare pentru un teren de 12 hectare (8 euro în loc de 2 euro/mp, cum se negociase iniţial între părţi) a dus pentru un „mezelic” de nici un milion de euro la ratarea unei investiţii de 120 milioane euro a companiei franceze Montupet, specializată în echipamente pentru autoturisme! A fost o lecţie usturătoare pentru autorităţile publice, ce nu a fost uită nici până în ziua de azi.

Din fericire, în 2006, mandataţi la noi negocieri, preşedintele CJ Cluj de la acea dată, Marius Nicoară, şi directorul Parcului Industrial Tetarom, Vasile Gavrea, au reuşit să identifice un nou investitor de calibru greu: grupul american Emerson, lider mondial în producţia de motoare electrice. Care a fost „atuul”? Iată ce declara, cât se poate de franc, George Varmuza, directorul pentru Europa Centrală şi de Est al Grupului Emerson: „Am urmărit mai multă vreme piaţa din România şi am ales în cele din urmă Clujul, datorită existenţei Universităţii Tehnice, care reprezintă o sursă calificată pentru mâna de lucru de care noi avem nevoie.” Aici s-ar cuveni să amintim că şi Galaţiul este centru universitar, cu specializări tehnice foarte puternice, precum cele din domeniul metalurgiei şi mecanicii, navelor, IT-ului sau chimiei alimentare, domenii care însă prea puţin au găsit la Galaţi, cel puţin în ultimii ani, mediul catalizator care să le ajute să se dezvolte în economia reală.

La Cluj, Emerson a investit la Tetarom II mai bine de 120 milioane de euro în linii de producere a unor echipamente complexe, precum generatoarele pentru centrale eoliene, regulatoare industriale sau echipamente pentru energia fotovoltaică şi a creat 1.500 de locuri de muncă. „Cireaşa de pe tort” e centrul de cercetare la care lucrează 800 de angajaţi cu studii superioare! Cât despre teren, Emerson l-a cumpărat în cele din urmă cu 2 euro pe mp, iar consilierii clujeni au fost, de această dată, mai mult decât mulţumiţi.

Proiecte între agonie şi extaz

Povestea care a avut, însă, cea mai mare notorietate a fost cea a Tetarom III - dezvoltat la Jucu, la 20 km de Cluj-Napoca, unde, în 2008, au venit finlandezii de la Nokia! Proiectul de investiţii iniţial era uriaş, dar criza economică a transformat visul într-un coşmar când, în 2011, Nokia a anunţat că este nevoită să închidă fabrica de la Jucu. Din fericire, şi de această dată, managerii proiectului au reuşit să salveze situaţia şi să atragă doi investitori de renume: nemţii de la Bosch şi italienii de la DeLonghi. Au mai venit şi alte firme mari - peste 200 milioane de euro au fost investiţi, iar în prezent, 90 la sută din suprafaţa de 154 ha de care dispune Tetarom III este ocupată!

Pe de altă parte, ar fi o naivitate să credem că investitorii vin pur şi simplu. Ei trebuie căutaţi şi convinşi că, urmând un anumit plan, pot face o afacere bună. Ce-ar trebuie să facă o autoritate locală, precum cea de la Galaţi, pentru a repeta succesul de la Cluj? "În primul rând ar trebuie să identifice un teren. Apoi să se facă un program coerent de dezvoltare a zonei - drumuri, apă, canal, aeroport dacă se poate. Trebuie să aibă proiectul şi să-l mediatizeze. Dacă stă cu mâinile în sân şi aşteaptă investitori, va aştepta toată viaţa", declara Marius Nicoară.

Dacă am merge pe această reţetă, Galaţiul nu ar duce lipsă de terenuri: fie în Parcul Industrial, fie în Zona Liberă, fie în comunele limitrofe, ca să nu mai spunem de parteneriatul care s-ar putea face cu brăilenii vizavi de zona dintre cele două oraşe. Din păcate, în timp ce la Galaţi lucrurile par mai degrabă a bate pasul pe loc - Primăria se chinuieşte să resusciteze Parcul Industrial, iar la CJ Galaţi nimeni nu-şi bate capul cu vreun proiect de relansare economică - la Cluj lucrurile merg înainte. Prin proiecte cu fonduri europene se va extinde Tetarom I şi se va pune bazele Tetarom IV, la Feleacu, la 9 km de Cluj, un parc ce va avea o destinaţie multiplă: parc fotovoltaic, logistic şi industrial.

Cifrele ne dau de gol

Efectul unor investiţii precum cele amintite mai sus au o putere multiplicatoare. „Aceste parcuri industriale sunt ca nişte furnicare în jurul cărora gravitează foarte multe firme. Indirect, fiecare milion de euro investit a mai atras două, trei în economia pe orizontală”, ne mai spune Augustin Feneşan, preşedintele patronatelor din Cluj.

De partea aceasta a baricadei, patronatele gălăţene nu prea au motive de bucurie. „De ani de zile, aşteptăm o coerenţă, o viziune clară privind dezvoltarea mediului de afaceri gălăţean. Din păcate, în timp ce alţii se mişcă, noi suntem prinşi, parcă, într-un dialog al surzilor, iar singura regulă pare a fi „scapă cine poate””, ne-a declarat preşedintele Patronatului IMM-urilor Galaţi, Marian Filimon.

În aceste condiţii, nu-i de mirare că discrepanţele dintre Galaţi şi Cluj la nivelul indicatorilor economici este frapantă. Cine munceşte? La începutul anului, la Galaţi erau 108.000 salariaţi, iar la Cluj, aproape dublu: 202.000 salariaţi! 31 la sută dintre clujeni au loc de muncă, în timp ce la Galaţi 21 la sută. În schimb, la şomaj balanţa se inversează. În prezent, Clujul are 12.053 de şomeri (3,58 la sută rata şomajului), în timp ce Galaţiul a ajuns la 18.817 şomeri (8,51 la sută rata şomajului). Mai grav, la Galaţi, 13.521 de şomeri sunt neidemnizaţi, în timp ce la Cluj sunt doar 6.321 de persoane în această situaţie. E clar că banii se duc la ei, iar sărăcia la noi. Oare se mişcă ei prea repede sau batem noi pasul pe loc?

Clujenii, de două ori mai productivi decât gălăţenii

În timp ce Galaţiul pare că se afundă economic din ce în ce mai mult, Clujul a înregistrat creştere economică chiar şi în perioada de criză. Astfel, pentru anul 2013, se prognozează că economia gălăţeană va scădea la un PIB pe cap de locuitor de 4.582 de euro, faţă de 4.659 de euro în 2008 (-1,7 la sută). Clujul va ajunge în acest an la un PIB de 8.222 euro pe cap de locuitor, faţă de 8.005 euro în 2008 (+2,7 la sută).
Salarii mai mari pentru angajaţii calificaţi
Investiţiile din parcurile industriale favorizează păstrarea forţei de muncă înalt calificate, iar acest lucru se reflectă inclusiv în creşterea salariilor la nivelul comunităţii. Astfel, în timp ce la Galaţi salariul mediu net era, la nivelul lunii februarie, de 1.371 lei, la Cluj salariul mediu net era de 1.618 lei. Acest nivel de salarizare favorizează în special companiile ale căror produse înglobează o valoare adăugată peste medie.
Municipii, după buget
Bugetul general consolidat de care va beneficia Galaţiul în 2013 nu este cu mult sub cel al municipiului Cluj-Napoca, deşi forţa economică a celor două oraşe este în acest moment favorabilă ardelenilor. Potrivit datelor disponibile pe site-ul administraţiei locale, municipalitatea clujeană va dispune, în 2013, de un buget de aproape 961 de milioane de lei, din care 592 de milioane de lei vor fi destinate funcţionării, iar 369 de milioane de lei vor fi destinate planurilor de investiţii. La noi, la Galaţi, municipalitatea va avea în 2013 un buget general de aproape 845 milioane de lei, din care 443 milioane de lei vor fi destinate funcţionării, iar 402 milioane de lei pentru dezvoltare. La Galaţi, saltul este unul consistent, dacă ţinem cont de faptul că, în 2012, municipiul a avut un buget de 540 milioane de lei. Creşterea este în principal generată de creditul de aproape 226 milioane de lei pe care municipalitatea gălăţeană doreşte să-l acceseze în vederea susţinerii proiectelor de dezvoltare.
Mai bine gălăţean decât clujean
Dacă ar fi să facem un calcul al bugetului ce revine pe cap de locuitor, în 2013, la nivelul celor două municipii, Galaţi şi Cluj-Napoca, am avea surpriza să constatăm că unui gălăţean i-ar reveni mai mult decât unui clujean. Mai exact, dacă bugetul la Galaţi este de 3.653 de lei pe cap de locuitor, la Cluj-Napoca bugetul pe cap de locuitor este 3.108 lei. Prin urmare, un gălăţean ar beneficia, în medie, de un buget cu 545 lei mai mare. Rămâne de văzut cum vor fi folosiţi, la modul concret, aceşti bani şi dacă noua administraţie gălăţeană va mai reuşi să acopere ceva din disparităţile de dezvoltare care ne desparte de ardeleni.
Salarii mai mici, gigacalorie mai scumpă
Chiar dacă salariile gălăţenilor sunt, în medie, considerabil mai mici decât ale clujenilor, când vine vorba de nota de plată pentru utilităţii, gălăţenii sunt cei care plătesc mai mult. Diferenţa cea mai consistentă se simte mai ales iarna, la preţul gigacaloriei practicat în cele două oraşe. Astfel, în timp ce la Galaţi gigacaloria a fost în iarna 2012-2013 de 247,73 lei şi ni s-a dat de înţeles că ni s-a făcut un favor păstrându-se acest nivel, la Cluj gigacaloria plătită de cetăţeni a fost de 165 lei, mai bine de jumătate din costurile de încălzire fiind subvenţionate de la bugetul local.
Preţuri mai mari la utilităţi
Nici la utilităţile de zi cu zi gălăţenii nu stau mai bine în comparaţie cu clujenii. Pentru apa rece, gălăţenii achită în prezent 3,93 lei pe metrul cub, în timp ce clujenii scot din portofel doar 2,41 lei pe metru cub, potrivit datelor Apă Canal, respectiv SC Compania de Apă Someş SA. Singura compensaţie ar fi că, la serviciile de canalizare, gălăţenii plătesc 1,85 lei pe metru cub, cu… 0,35 de bani mai puţin decât clujenii. În fine, în balanţă s-ar mai putea pune şi serviciile de salubritate. Pentru aceste servicii, gălăţenii achită o taxă de habitat de 55 lei pe an. Clujenii plătesc 5 lei de persoană pe lună, ceea ce înseamnă că, pe an, se ajunge la 60 lei.

Citit 5405 ori Ultima modificare Miercuri, 12 Iunie 2013 12:05

37 comentarii

 • postat de Johnescu
  Joi, 13 Iunie 2013 09:53
  Cand vad trimiteri la mostenirea austriaca aproape ca ma bufneste rasul. Galatiul ce mostenirea avea cand era varf economic pe tara? Clar, noi, romanii suntem incapabili de orice, si orice lucru bun facut de un roman, e clar invatat de la un strain. Asta daca nu e furat.
  Galatiul a pierdut enorm prin industrializarea masiva de dupa WW2, si va fi nevoie de inca ceva timp pt ca lucrurile sa se schimbe. E nevoie de investitii, de oportunitati, de atras galatenii decenti plecati prin lume. Galateni care trebuie sa aduca o gandire normala.
  De ce nu merge Galatiul? Pt ca suntem un oras populat de un numar mari de tarani, cu mentalitate de curte. Iar mizeriile care ne-au reprezentat pana acum au gadit scurt, sa-si umple buzunarele pe loc, ca doar isi trimit copiii la scoli in Elvetia. Clujul are multe in carca, dar macar hotii lor au gandit cat de cat si pe termen lung.
  0
  0
  Raportează
 • postat de andrei
  Joi, 13 Iunie 2013 08:48
  Atita minte au avut bosorogii si mirlanii din CSG care au ales un alienat mintal 12 ani la conducerea orasului.Nu mai putin si o foarte majoritate a tinerilor si bugetarilor care au ales la fel.Nu va mai plingeti soarta acum,ca orasul se zbate in saracie,mizerie si nu exista investitori care sa absoarba somajul din oras,atit ati gindit ,atit de bine ve-ti trai.
  0
  0
  Raportează
 • postat de cetatean
  Joi, 13 Iunie 2013 08:30
  Galatiul a avut cei mai multi parlamentari si senatori si cu un ministru Dan Nica.Ce au facut???? Bravo lui Boc,ca a stiut sa lupte pentru urbea sa. Cine i/a impiedicat pe cei din Galati sa faca acelasi lucru???? Lacomia, nesimtirea si incultura. Cu Nica in frunte, toti si/au batut joc de orasul in care traim.Unul nu a luptat impotriva desfiintarii societatilor si a cresterii somajului in oras, care nu este asa cum se posteaza de reporterii de la viata libera in scadere ci este in crestere. Nu este nevoie sa fii dintr-un partid anume ca sa nu-ti dai seama ce jaf au facut alesii galatiului. Cel mai mare adevar este lipsa de cunostinte, incultura, ptr. ca majoritatea merg la vot fara sa aiba cunostinta de evolutia economica si culturala pentru fiecare zi de guvernare, fara sa cunoasca bine cine si ce a facut, fenomenul de turma fiind in orasul acesta la el acasa. Trebuie sa ne detasam de inclinatiile politice pe care le transformam in chestiuni personale, trebuie sa cantarim fiecare activitate a alesilor in parte ca sa putem ajunge la un rezultat mai bun. Nici unul din cei alesi nu -si merita locul, din pacate asta este parerea mea, si ca sa nu aducem mai mult rau, ori nu ne dam votul, ori incercam sa cautam persoane capabile sa ne reprezinte. Sigur ca, daca clasa politica incompetenta nu ar fi sustinuta, macar nu am avea pe constiinta faptul ca in tot dezastrul acesta am participat si noi. Sigur avem printre noi oameni capabili, chiar daca nu suntem ardeleni, dar pentru ca au bun simt nu ies in fata precum cei care stapanesc orasul de ani de zile numai pentru interesul lor. La primarie si consiliu atunci cand este numit cineva, in loc ca proiectele si hotararile sa fie duse la bun sfarsit, asa cum s-a intamlat la Cluj,se face curatenie in personal ,fiecare selectand alt personal , daca se poate rude sau cunostinte, care habar nu au de administratia publica(vezi schimbarile de la primarie la spatiul locativ, unde a plecat relatia fostului primar si a fost numita o persoana care a lucrat pe timpul lui Durbaca )
  0
  0
  Raportează
 • postat de kiki, partea 1
  Miercuri, 12 Iunie 2013 22:53
  articolul este putin tendentios iar diferentele dintre cele doua orase sunt multiple si pot fi cautate usor in timp. dar mai urat mi se pare felul in care multi comentatori vorbesc urat despre orasul lor si idealizeaza tot ce este in Cluj.
  Haideti sa mai vedem cateva diferente dintre cele doua orase:
  1) La cluj s-au dat primele doua mari tunuri financiare de dupa Revolutie: Caritas si Banca Dacia Felix. S-au strans bani din toata tara, multi romani au ramas faliti, mai putin cativa norocosi din Cluj. Au facut puscarie vreo 5 ghinionisti dar s-au imbogatit mii de clujeni.
  2) Nu a existat niciodata, dupa Revolutie, guvern in care sa nu fi fost cel putin un ministru din Cluj, uneori chiar si cate 4-5 ministri concomitent. Noi am avut cel mult 2 ministri concomitent (Dobre-Nica) si cativa razlet: Pacuraru, si unul pe la mediu parca. Clujul a fost judetul/orasul cu cei mai multi ministri din tara.
  3) Pana la WW2 la Galati erau 7 consulate plus Comisia Dunarii; sub comunisti le-am pierdut. Acum Clujul are cele mai multe consulate straine.
  0
  0
  Raportează
 • postat de @pentru toţi
  Miercuri, 12 Iunie 2013 20:23
  Cuuuum? Micul Boc peste gigantul Nica?
  Peste gigagigantul Necula?
  Peste poate...
  Băi p'licilor, Babeş-Bolyai nu-i şatra lu' Puşcă . Acolo nu-s chişcuri pe uliţe, ardeleanul pune banul şi la ciorap nu doar la birt. Care cunoşteţi Clujul dintre cei care v-aţi dat cu părerea?
  Oraşul Roşu n-a fost distrus de oamenii politici , a fost distrus de voi, nenorociţilor, de voi, alegătorii lui Durbacă, Nicolae, Pâslaru , Necula, s.a. Aţi avut ce-aţi votat.
  Diferenţa o face educaţia cu rădăcini habsburgice, seriozitatea , cuvântul dat, muncă şi consumul de săpun pe cap de locuitor. Sunteţi conştienţi câte secole am pierdut sub primarii neocomunişti?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Alegatorul mintit
  Miercuri, 12 Iunie 2013 19:45
  Conversatie strict autentică, astazi, 12.06.2013, pe la orele 12şi un sfert. Trecând cu nepoţica de 5 ani şi jumătate prin zona de peste bulevard de la Patinoar. (Eu în dialog cu nepoata - N)
  N: Ce a fost aici? (ruinele fostului Laborator de Cofetarie)
  Eu: O fabrică de prăjituri.
  N: De ce nu mai este?
  După vreo 20 m:
  N: Dar aici ce a fost? (munţii de moluz rezultaţi din Fabrica de Bauturi Răcoritoare)
  Eu: O fabrică de sucuri.
  N: De ce nu mai este?
  Răspunsul meu: Oamenii răi şi hoţi au distrus totul şi în acest oraş.
  0
  0
  Raportează
 • postat de donose
  Miercuri, 12 Iunie 2013 18:16
  Nea LordSecond!Papagalul mustacios Nicaa fost ministru de interne mandate!Ce a facut?A eradicat coruptia si golaneala din Galati?Nu, s-a imbogatit,cocalare!
  0
  0
  Raportează
 • postat de gicu
  Miercuri, 12 Iunie 2013 18:09
  Un articol bun-bravo!Avem un sistem corupt foarte bine sudat in orasul oamenilor cu carnete rosii!Aceeasi indivizi conduc orasul de 20de ani votati fiind de lenesi si pomanagii.Avem 588 de parlamentari,mai multi decat au tari gen SUA si Germania (acolo se munceste si se traieste bine) caresi legifereaza legi in interesul lor.Nu credeti ca avem foarte multi paraziti in parlament si consiliile locale care pentru noi nu fac nimic?Tineri mergeti si datile in cap cu votul,nu-i lasati pe puturosi,prosti si paraziti sa va hotarasca viitorul cu voturile vandute pe un kg de faina!
  0
  0
  Raportează
 • postat de LordONE
  Miercuri, 12 Iunie 2013 17:52
  ma uit la comentariile astea si parca nu am trait toti in aceiasi tara!!!
  FRATILOR va mai amintit de BOC ??? sau aveti amnezie ? cautati pe google daca nu mai aveti memorie " boc-a-adus-un-miliard-de-euro-la-cluj" .
  Cat timp a fost premier la ba trista ala a facut CLuj Arena, autostrada natiei ma-sii, a dus bani acolo cat timp noi astia de aici o su geam la oglinda.
  COMPARATIA NU POATE FI FACUTA din simplul considerent ca nu sunt aceiasi bani la mijloc.
  0
  0
  Raportează
 • postat de ss
  Miercuri, 12 Iunie 2013 17:38
  Ei cu Boc noi cu Lae Nicolae......e de mirare ca am ramas si la 55% din nivelul clujenilor, oricum doar economic am fost peste ei in rest am avut mereu de recuperat, alta civilizatie!
  0
  0
  Raportează
 • postat de mircea
  Miercuri, 12 Iunie 2013 17:32
  diferenta e de civilizatie, bun simt, responsabilitate, istorie. alesii cetatenilor, votantii, patronii, angajatii fac parte din comunitati diferite d.p.d.v a celor ce am spus. ardealul si transilvania a avut si are influenta istoriei si civilizatiei vestului. moldova si oltenia o are pe cea a estului. asta e diferenta. unii sint mai civilizati ca altii. prin civilizatie se intelege si cinstea, onoarea, asumarea raspunderii si asocierea civica in scopul comunitatii. asta e diferenta dintre un oras locuit de moldoveni sau olteni si unul locuit de ardeleni, banateni. toti au uscaturi doar ca unii stiu sa-i stopeze cit de cit din actiuni ilegale si altii ii idolatrizeaza si ii fac exemple de reusita in viata. manelistii si sarantocii in toate vor pierde intotdeauna. acum 23de ani am vazut cum se comportau tinerii din tg. mures, Iasi, Sibiu in armata fata de cei din galati , braila, bucuresti. diferenta era enorma. si era vorba de t.r.
  0
  0
  Raportează
 • postat de JON
  Miercuri, 12 Iunie 2013 16:32
  BAI HABAR NU AVETI CA M-AM URCAT DIN PIATA IN AUTOBUZUL 11 PENTRU A AJUNGE RAPID IN CENTRU LA TAXE SI IMPOZITE, CE RENASTERE, SOFERUL MI-A ZIS CA MERGE PE SCURTATURA SF SPIRIDON CA ASA VREA SAU ARE DISPOZITIE DE DIRECTOR ADICA UNII MERG PE CENTRU ALTII PE SCURTATURA, DACA SCULA SOFERILOR VREAU, TU CE PULURI TE URCI IN AUTOBUZELE PRIMARIEI /IA TAXI TE DUCE UNDE VREI, SE POARTA ASA, CU SCULA SOFERILOR aaaaaaaaaaaaaaaaAAAAAAAAAAAAAAAAAAa LLLLLLLLLLLLLLLLaAAAAALLOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOoooooooooooooooooo PRIMARIA VREAU SA AJUNG IN CENTRU SA PLATESC TAXE PTR SOFERUL FARA SIMTURI FATA DE UN BATRAN CORECT DE 64 DE ANI
  0
  0
  Raportează
 • postat de Johnescu
  Miercuri, 12 Iunie 2013 16:26
  Pai daca tot iti respecti atat angajatii, cum poti sa-i faci betivi, nesimtiti si jegosi?
  Cunosc multi romani plecati la munca in strainatate, in domenii bine platite. Ca si mine, au vrut sa revina acasa, sa munceasca la ei in tara, pt tara lor, sa fie langa familiile lor. Au venit, au mers la interviuri, si au refuzat oferte numai din cauza atitudinii managerilor. Pt ca e clar, daca la interviu esti plin de aere si impresii, cand ambele tabere tre' sa impresioneze, ce fel te comporti dupa? Au ales sa plece din nou, sa fie straini, dar cu sefi echilibrati, si hotarati sa revina in momentul in care isi vor obtine independenta financiara totala.
  Niste nesimtiti jegosi, clar..
  0
  0
  Raportează
 • postat de Aramis
  Miercuri, 12 Iunie 2013 16:13
  EU
  Am o lacrimă în colţul ochiului drept...
  80% dintre angajaţii tai muncesc cu salarii nete de sub 800 de lei. Greşesc?
  Ei n-au griji! Platesc 500 de lei întreţinerea, 100 de lei curentul, 50 de lei cablul şi telefonul şi 100 de lei autobuzul ca să ajungă la muncă. Le mai rămân fix 50 de lei pe lună ca "să trăiască fără griji". Să tot fi salariat cu bani de mâncare fix 1,5 lei pe zi!
  0
  0
  Raportează
 • postat de eu
  Miercuri, 12 Iunie 2013 15:59
  pentru""johnescu",te asigur ca si eu stau de vorba cu angajatii mei,si directorii mei stau la vorba cu subalternii,nu-mi tratez angajatii precum cersatorii,ba chiar ii ajut atunci cand au probleme financiare,e de preferat sa-i imprumut eu(fara dobanda)decat sa ajunga pe mana bancilor,e bun statutul de angajat sa stii ca primesti banii de doua ori pe luna,ca patron ai griji,grija de a vinde ce ai produs,grija de a plati ratele la banca(pentru ca nu e patron fara credit bancar),grija de a demonstra ca esti cinstiti,platesti taxele la zi,ai angajati doar cu carte de munca,dar te doare cand vezi un angajat ca lasa o apa curgand la robinet,o lumina aprinsa,da cu piciorul intr-o usa...si pot sa-ti mai dau exemple
  0
  0
  Raportează
 • postat de Johnescu
  Miercuri, 12 Iunie 2013 15:23
  E foarte tare cum puturosii, betivii, mancatorii de seminte sunt a dracu de apreciati prin tara si afara, sunt responsabilizati si remunerati pe masura, in timp ce in Galati...
  Poate daca patronii si oamenii de afaceri si-ar respecta putin angajatii ar primi acelasi lucru inapoi.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Johnescu
  Miercuri, 12 Iunie 2013 15:02
  @om de afaceri
  Oamenii sunt aceeasi in ambele orase. Mici diferente, clujenii mai patrioti, noi anti-Romania, anti-Galati. La fel de muncitori, de seriosi cand vine vorba de prestarea activitatii. Poate chiar un pic mai muncitori...
  Eu as compara putin si patronii si oamenii de afaceri. In Galati sunt foarte putini care-si trateaza angajati ca pe niste fiinte umane. Angajatul galatean e tratat, in general, ca un cersetor, care traieste din mila mai marelui firmei. In Cluj poti vorbi cu un director de firma despre absolut orice, fara sa-i pupi talpile.
  Ar trebui sa zici si ce firma conduci, sa vada si angajatii tai ce parere minunata ai despre ei.
  0
  0
  Raportează
 • postat de om de faceri din Galati
  Miercuri, 12 Iunie 2013 14:40
  nu uitati sa comparati si cetatenii care populeaza aceste doua mari orase,Clujeni-oameni seriosi,muncitori,patrioti,cu bun simt.... Galateni-puturosi,nesimtiti,betivi,mancatori de seminte.Cu cine sa faci afaceri in Galati,cunosc intreprinzatori care culmea se plang ca nu gasesc salariati,desi au comenzi;da,da,o sa spui ca salariul este mic,dar arata intai ce poti,fii serios ,bun meserias,nu fura,nu bea in timpul programului,nu vorbi la telefon in timpul orelor de munca,si te asigur ca vei primi banii meritati,asta este marea problema pentru care nu vin investitori in Galati,de ce credeti ca fiem precum Retec,Damen ....aduc ingineri din alte orase ?chiar nu va puneti un semn de intrebare?Suntem inconjurati de trei ape(Prut,Siret,Dunarea,avem port,acest oras ar fi putut fi o mare atractie turistica......Am momente cand i-mi doresc sa plec din acest oras dar mai sper......
  0
  0
  Raportează
 • postat de Valle
  Miercuri, 12 Iunie 2013 14:14
  Clujenii vor si ei mai mult,se respecta.la Galati numai hiene si plangaciosi.nimeni nu ia initiativa.de ce sa fac eu primul??sa faca vecinul si dupa aia eu.trebuie sa vrem noi galatenii mai mult,mai bine pt blocul nostru,pt cartierul nostru,pt orasul nostru si asa ii obligam pe primari,guvern sa ne respecte.
  0
  0
  Raportează
 • postat de gicanul47
  Miercuri, 12 Iunie 2013 12:59
  Stimati galateni,nu mai plangeti avem ceea ce am ales.Ce a facut Neculai in 12 ani?la birou... In curand o sa plece si copiii nostrii pe alte meleaguri.Nu ne mai ramane decat D-zeu cu mila
  0
  0
  Raportează
 • postat de Marius Stanica
  Miercuri, 12 Iunie 2013 12:22
  nu stiu daca Brasovul va bate Clujul, dar ai mare dreptate, se ridica foarte bine !!

  ESTE ABERANT ca doua orase mari precum Braila si Galati sa nu faca aeroport si drum expres DIN PROPRIILE BUGETE DACA ESTE NEVOIE (ca bani exista!) (sau imprumuturi garantate) daca cooptare de fonduri europene sunt impotenti !

  eu consider ca

  A) unirea pentru a putea face resedinta la Braila sau Galati ! este PRIORITATE ZERO

  B) Aeroportul si drumul expres (pe dig) plus drumurile Aeroport-oras Braila, Aeroport-oras Galati vor face un triunghi care va permite cooptarea de investitii !
  este cel mai important si vital lucru de facut !

  C) cooptarea de bani pentru finantarea unui pod peste Dunare si legaturile acestuia cu infrastructura de transport
  0
  0
  Raportează
 • postat de Johnescu
  Miercuri, 12 Iunie 2013 11:03
  Clujul e clar lider economic (dintre orasele de provincie). Pt a-i ajunge nu-i nevoie de milenii de munca, ci doar de bunavointa si planuri bine puse la punct. Vin cu un alt exemplu: Brasov. In momentul in care au anuntat inceperea constructiei unui aeroport, cateva zeci de firme de inginerie, IT, constructii si-au manifestat intentia de a veni acolo. Numarul de locuri de munca estimat a fi create era de 5 mii. Incet-incet au aparut parcuri industriale ce urmeaza a fi populate. Cred ca in scurt timp Brasovul va bate Clujul. Bine macar ca noi ramanem peste Tecuci si Vaslui.
  0
  0
  Raportează
 • postat de cap limpede
  Miercuri, 12 Iunie 2013 10:54
  Clujul are de 5 ani si cea mai moderna piata de gros de legume-fructe-carne-peste din România facuta cu bani europeni si de la Consiliul Judetean Cluj. La fel si Timişoara, tot cu bani nemtesti si bani de la Consiliul Judetean. Ce a facut Chebac atqt de regretat de unii cititori? A reabilitat două bordeluri ale nomenclaturii PCR si ale securitatii de la Zatun si Vladeşti si a "asfaltat " sute de kilometri de drumuri judetene cu Tancrad si Vega. Ce a facut Nicolae in mandatele sale multiple? A ridicat un cartier in alt judet, a umplut orasul de gropi care nu se mai termina si a umplut buzunarele mafiei locale a PSD. Asa ca mergeti la vot in continuare galateni ca de mintit o sa va minta politicienii atat de frumos de o sa-i votati din nou. Port turistic, aeroport, sosea expres, pod peste Dunare, sau mai nou tunel, locuri de munca pentru tineri, zona libera, parc de soft, parc industrial. Noapte buna Galati, noapte buna...
  0
  0
  Raportează
 • postat de Johnescu
  Miercuri, 12 Iunie 2013 10:47
  Sa nu creada cineva ca ce s-a facut la Cluj s-a facut pur si dezinteresat. De exemplu, lui Boc i se pun in carca in jur de 200 de milioane euro, fostii prefecti sunt si ei suspectati de fraude de zeci de milioane.
  Clar Clujul s-a dus departe. Birourile de IT sau inginerie mustesc de moldoveni. Oameni din toate colturile tarii se muta acum in Cluj. Teribil de multi europeni muncesc in firmele de sub Feleac. Foarte multi romani repatriati si-au gasit usor de munca aici. Galatiul e lasat sa moara. Nu e vina prostului platitor de taxe. De vina sunt doar mizeriile de la primarie.
  Ca utilitatile sunt mai mici la Cluj...dar dragi ziaristi, faceti o comparatie la preturile apartamentelor: un apartament cu 2 camere la Cluj, in cladire nou, cu parcare si tot ce trebuie, e sub 25 de mii, ala cu 3 camere e sub 30 de mii. Cat sunt la noi?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Akbar
  Miercuri, 12 Iunie 2013 10:27
  Articol bine lucrat. Evidentiaza un singur lucru: Pe unii ii doare la basca si lasa, cu buna stiinta, un oras sa se duca la vale, in timp ce altii exploateaza la maxim potentialul zonei. Si rezultatele nu se vad de pe azi pe maine, ci in ani.
  In Galati, Parcul Industrial e o mare parloaga, plina de buruieni, pastorit ani de zile de plantati politic ce si-au dovedit incompetenta si nesimtirea, in timp ce cateva mii bune de clujeni au locuri de munca in parcurile industriale Tetarom.
  Aici, mai depinde si de "materialul" celor ce pun stampila, dar si de dorinta si seriozitatea adm. publice locale, care odata cocotata pe sacul de bani publici, stie cum sa-i administreze, nu pentru filialele de partid ci pentru si in binele orasului ce-l pastoresc.
  Singura zona in care politicul poate investi, pentru scaderea numarului de someri din acest oras, este doar Parcul Industrial, prin facilitati acordate privatilor ce doresc sa investeasca in aceasta zona, ducand automat si la crearea de noi locuri de munca si poate am fi avut si noi cu 1000 de someri in minus.
  Dar atata vreme cat ocuparea functiilor importante din Primarie se va realiza si prin "prezentarea carnetului de partid vizat la zi", vom ramane exact in acelasi stadiu.
  Clujul a inceput in 2001 si acum detin 4 Parcuri Industriale, Galatiul a inceput in 2003 si pastoreste si in prezent hectare buruiana.
  Felicitam, pe aceasta cale, PSD, PC, PDL, PNL care, din pepinierele proprii, ne-au onorat cu primari, consilieri locali, consilieri judeteni, a caror competenta si seriozitate isi arata "roadele" in statisticile aferente Galatiului.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ăștia din primărie timp de 23 de ani, ori sunt proști, ori sunt mafioți, dacă nu interlopi bugetar-administrativ
  Miercuri, 12 Iunie 2013 09:30
  Păi ce poți să zici? Că prostia din România s-a concentrat și zace de 23 de ani în Primăria Galați cu a lor reprezentanți fără educație, imorali, fără frică de Dumnezeu? Parcă aduc a mafioți decât oameni civilizați, cu maniere de interlopi, unii dovediți cu mânuirea crimei organizate meșteșug-specializat.
  0
  0
  Raportează
 • postat de alexa
  Miercuri, 12 Iunie 2013 09:17
  inca mai e de furat in Galati,acum cu propasirea "marelui conducator de futtball"in functia de edil vom ajunge mai "ceva decat am fost" cu marele concurs al nostru, al galatenilor am ajuns in acest hal...ne meritam soarta pt adormirea in care zacem ! Daca atata ne duce mintea de 23 de ani...ce sa mai comentam..
  0
  0
  Raportează
 • postat de Vali
  Miercuri, 12 Iunie 2013 09:04
  FELICITARI VL! Superba paralela si foarte bine documentat si punctat articolul!
  0
  0
  Raportează
 • postat de alexandru
  Miercuri, 12 Iunie 2013 09:00
  Un articol excepţional. Felicitări! Să vadă şi nemernicii ăştia care ne conduc de 23 de ani cum trebuie făcut!
  0
  0
  Raportează
 • postat de omul.muncii
  Miercuri, 12 Iunie 2013 08:14
  bravo stimati comentatori aruncati vina pe "bietii"conducatori alesi,de parca sau votat singuri,de parca sunt la cerere acolo ,uitati esenta,ca si autorul articolului,ca de altfel toata presa ,ca ei sunt produsul unor partide(cu precadere psd si pnl care "conduc" (a se citi jefuiesc) galatiul de 23 de ani,cu deplina complicitate a simpatizantilor lor,fomisti si cersetori,adusi la stadiul saraciei chiar de ei.Va intrebati ce face DNA de Galati de parca nu stiti ca Procurorii(de la a procura)sunt durbaca,nica,dobre,toader si mai recent saghian,popa cu tot neamul lor. Va indemn sa-i mai votati,ca la roman picu sa mincati(cantina saracului-saracit inzecit de acst tinar docher de durbaca promovat Trezitiva oameni buni.S-auzim numai de bine.
  0
  0
  Raportează
 • postat de florin
  Miercuri, 12 Iunie 2013 08:09
  In ultimii 22 de ani in localitatea numita Galati s-a distrus cu frenezie.Daca mergem pe jos pe b-dul Cosbuc si privim in stinga si in drepta vedem urmele lasate de lacomia sau incompetenta celor care ne-au condus.Totusi eu personal nu cred ca un Durbaca sau un Toader sau oricare altcineva care au condus localitatea si judetul Galati sunt incompetenti.Daca te uiti la afacerile lor si la averile pe care le-au strins ne putem da seama ca aici este vorba de LACOMIE,NESIMTIRE.Si mai ales si-au dat seama ca galateanul de rind nu o sa reactioneze la distrugerea Mehidului de exemplului.Nu o sa reactioneze la distrugerea fabricii Apollo.Nu o sa reactioneze daca inchid ISCL-ul.Elicele.Si mai ales distrugerile de miliarde de lei care se realizeaza acum in combinat.Principala vina o poarta omul de rind.Pentru ca nu reactioneaza la toate mizeriile celor care ne conduc.Cei care ne conduc incepind de la liderii de sindicat oameni politici patroni stiu ca omul nu se va ridica nu se va revolta.Omul de rind in prezent se gindeste cum sa reziste sa-si trimita copii la scoala si dupa aceea ii da urmatorul sfat parintesc :FUGI DIN GALATI,FUGI DIN TARA FUGI........Iar ei parintii fug la tara fug oriunde vad cu ochii.Si apropo.Cit de nesimtit poti sa fii tu politician de Galati sa te gindesti ca vei conduce o Regiune.Cind nici galatenii nu vor alege un politician la o asa functie.Concluzia pe care am tras-o in ultimii ani este urmatoarea:toate afacerile oamenilor politici din Galati se invirt in jurul Galatiului.De aceea ei nu au nici un interes sa apara mari jucatori la Galati.Niciodata Parcul industrial nu o sa functioneze ca la Cluj.Niciodata nu se va construi cu ajutorul Galatiului vreun pod sau tunel la Galati.Niciodata Galatiul nu va fi unt raseu de luat in seama a marfurilor spre tari ca Ucraina sau Rusia.Dovada sta faptul ca oamenii de afaceri importanti sau orientat deja spre portul Giurgiulesti unde se vor construi in viitorul apropiat mari depozite si unde funtioneaza in prezent un foarte mare terminal de produse petroliere terminal care trebuia construit la Galati.
  0
  0
  Raportează
 • postat de marius
  Miercuri, 12 Iunie 2013 07:54
  Intamplarea face sa cunosc pe cineva care isi dorea relocarea in Galati a activitatii de productie (firma are cca 500 de angajati). Motivul: costurile de transport ale materiei prime mult mai mici odata cu relocarea. Dupa discutii toate bune si frumoase pana cand, aproape de concretizare apare intrebarea: "dar cunoasteti pe cineva din politica sa va ajute?". Cum nu cunostea evident ca proiectul nu a fost finalizat.
  Oare cate astfel de afaceri nu s-au concretizat din cauza acestor oameni (oare ii putem numi asa?) care ne conduc orasul?
  Ei o duc bine, ce le mai pasa de restul?
  0
  0
  Raportează
 • postat de marius
  Miercuri, 12 Iunie 2013 07:25
  Alesii nostri merg in vizite in afara tarii,se intorc si constata ca nu pot face nimic.Revin si spun ca ceea ce sa intamplat la Cluj ar trebui dat exemplu pentru acesti neaveniti care sunt in fruntea judetului.Si daca vor sa vada cum se face treaba ar putea merge in vizita si pana la Blaj.Numai ca trebuie lasate deoparte orgoliile politice si gata cu furatul.Apropo cand o sa aveti o discutie,voi cei de la ziar si cu cei de la DNA pentru a prezenta intrebarile puse de galateni?
  0
  0
  Raportează
 • postat de gălățeanu
  Miercuri, 12 Iunie 2013 07:23
  Excelentă analiză! Cel mai mult doare faptul că ei au salarii mai mari și cheltuieli la utilități, mai mici.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Axon
  Miercuri, 12 Iunie 2013 06:49
  Pt. Neagu : Corect comentariul tau, daca e vorba de Baca, ai perfecta dreptate, niciodata pana in prezent CJ Galati nu a avut un presedinte atat de incompetent. Incep sa il regret pe Chebac!
  0
  0
  Raportează
 • postat de mia
  Miercuri, 12 Iunie 2013 06:31
  titlul este corect ales, alesii urbei = oglinda locuitorilor
  0
  0
  Raportează
 • postat de Neagu
  Miercuri, 12 Iunie 2013 06:23
  Foarte bun articolul! Inca din titlu, VL "a pus punctul pe i ", caci Galatiul a murit incet si sigur, de-a lungul anilor, pe mana conducatorilor politici care s-au tot perindat pe la putere. Iar acum , ca sa fie totul cat mai clar, actualii au de pus doar "bomboana pe coliva".
  Daca cu vreo 2-3 ani in urma, judetul se putea lauda cu proiecte castigate pe fonduri europene, acum cu ce se mai poate lauda?
  Cu un presedinte insetat de razbunare personala impotriva celor de dinaintea lui (macar de s-ar ridica la nivelul acestora, asa cum au fost ei, cu bune si cu rele!) cu proiecte abandonate din diverse orgolii, de asemenea personale si prostesti, sau cu proiecte de care nici nu vrea sa auda, pentru ca el are alte prioritati!
  De ce nu vede nimeni toate acestea?
  De ce nimeni nu indrazneste sa se atinga de acest incompetent si om de nimic?
  Sa opreasca cineva caderea Galatiului in imensa prapastie ce s-a deschis la picioarele noastre!
  Voi, oameni politici ai Galatiului, luati o masura cat inca nu este prea tarziu ! (daca nu cumva acest "prea tarziu"nu s-a produs deja)!
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.