Primăria şi CL Galaţi întind mâna agenţilor economici / Facilităţi fiscale pentru investiţii de peste 200.000 de euro

Primăria şi CL Galaţi întind mâna agenţilor economici / Facilităţi fiscale pentru investiţii de peste 200.000 de euro
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În funcţie de valoarea investiţiei, de numărul mediu de personal nou angajat, de profilul de activitate şi de amplasamentul investiţiei pe teritoriul oraşului, agenţii economici pot beneficia de înlesniri * Primăria crede că toate acestea vor stimula crearea de locuri de muncă


Mult aşteptatul Regulament de acordare a facilităţilor fiscale la plata impozitelor pe clădiri şi terenuri – persoane juridice – în vederea atragerii de investiţii şi susţinerii dezvoltării economice durabile în municipiul Galaţi a primit joi seara votul aleşilor locali. Totodată, s-a votat şi procedura care poate scuti societăţile comerciale de plata majorărilor şi a penalităţilor de întârziere aferente dărilor la bugetul local. Primarul municipiului Galaţi, Marius Stan, este convins că, îngemănate, facilităţile creează un cadru fiscal propice tuturor firmelor din Galaţi şi potenţialilor investitori. „Noi asta putem să facem: creăm condiţii pentru ca investitorii să vină să dezvolte o anumită afacere la noi, lucru care atrage după sine crearea de locuri de muncă. Fie că place sau nu place unora Shopping City Mall, esenţial este că a creat o mie de locuri de muncă. Nu-i de ici-colea la vremurile acestea”, a spus Marius Stan.

Ce oferă Primăria

Conform deciziei aleşilor, beneficiază de facilităţile fiscale prevăzute de Regulament, „persoanele juridice care efectuează investiţii de minim 200.000 euro, precum şi persoanele juridice care realizează investiţii de natura locuinţelor cu valoare de minim 200.000 euro”. Pe scurt, facilităţile înseamnă acordarea de scutire la plata impozitului pe clădiri pentru investiţii de natura locuinţelor, respectiv reducere la plata impozitului pe clădire (pentru investiţii de peste 200.000 euro) nou realizate precum şi scutire la plata impozitului pe terenul aferent investiţiilor de peste 200.000 euro pe perioada de valabilitate a autorizaţiei de construire.

Criterii de acordare

Potrivit regulamentului, criteriile de acordare a facilităţilor fiscale vizează valoarea investiţiei, numărul mediu de personal angajat, profilul de activitate, şi amplasamentul investiţiei. Cotele de reducere din impozitul pe clădiri sunt de 20 la sută pentru o investiţie între 0,2 – 0,5 milioane euro, 40 la sută pentru o investiţie între 0,5 şi un milion de euro şi 55 la sută pentru investiţii peste un milion de euro. Pentru numărul mediu de personal nou angajat reducerea impozitului pe clădiri este de 5 la sută pentru 20 – 50 de persoane nou salariate, 7 la sută pentru angajări între 51 şi 100 de persoane, 10 la sută între 101 – 150 persoane, 15 la sută - între 151 şi 200 persoane şi 20 la sută - peste 200 persoane. La profilul de activitate, reducerea este de 5 la sută pentru comerţ, 8 la sută pentru servicii şi 15 la sută pentru producţie. Amplasamentul investiţiei are şi el un cuvânt de spus. Astfel, se acordă 10 la sută pentru o investiţie în zona fiscală D şi 5 la sută pentru zona fiscală C. „Criteriul principal de acordare a facilităţii este cel al valorii investiţiei, celelalte criterii de acordare sunt complementare”, precizează documentul.

Calcul

Conform calculului făcut de Primărie, la o investiţie de 4.000.000 de euro, cu 50 de persoane nou încadrate, o întreprindere care acţionează în domeniul serviciilor va beneficia de o reducere a impozitului pe clădiri în procent de 68 la sută, astfel încât în loc de 60.000 de euro va plăti doar 19.200. Pe o perioadă de trei ani, scutirea ajunge la 122.400 de euro!

Important este că pot beneficia de toate aceste facilităţi întreprinderile care nu suntîn dificultate, în insolvenţă, şi-au plătit la timp obligaţiile la bugetul local şi de stat, nu au datorii publice şi iar reprezentantul lor legal nu a fost supus niciunei condamnări din motive profesionale sau etic profesionale, în ultimii trei ani.

Vergiliu Vals: "20 de noi angajaţi este un număr prea mare"

În calitate de consilier local UNPR, dar şi de agent economic, Vergiliu Vals a încercat să atragă atenţia aleşilor locali asupra criteriului referitor la noile angajări pentru care se acordă reduceri de impozit pe clădiri: "Consider că, pentru o facilitate de 5 la sută, un număr mediu de personal nou angajat între 20 şi 50 de persoane, 20 de persoane este un număr prea mare, mai ales că discutăm şi de IMM-uri. Gândiţi-vă la o întreprindere mică, cu până în 49 de angajaţi, să angajeze 20 de oameni e un număr foarte mare. Eu propun ca acest număr să scadă la cinci persoane. 20 de persoane este foarte mult şi pentru o întreprindere mare să angajeze într-un an". De partea lui s-au plasat grupul PP-DD, prin Victor Malinovici, cu speranţa că schema se va putea modifica. Din păcate, schema de ajutor fusese trimisă şi avizată deja de către Consiliul Concurenţei, cu propunerea cu minim 20 de angajaţi. Iar pentru a se diminua acest număr era nevoie de o nouă schemă care să fie aprobată de Consiliul Concurenţei.

Marian Filimon, preşedintele Patronatului IMM-urilor: "Nu e perfect, dar e un pas înainte"

„Am cerut de aproape un an acest set de facilităţi, şi faptul că am fost luaţi în serios este un lucru demn de toată lauda. În condiţiile în care fiscalitatea s-a înăsprit în ultimul an, şi asistăm la o parafiscalitate introdusă de Codul Fiscal, aceste facilităţi propuse de autorităţile locale reprezintă o gură de aer. Faptul că pe plan local, datorită situaţiei reale şi a presiunii mediului economic s-au găsit aceste scheme de ajutor, este un lucru benefic. Da, domnul Vergiliu Vals are dreptate, 20 de noi angajaţi este mult, dar este un standard pe care l-am stabilit prin negocierea cu autorităţile. Chiar şi investitorii japonezii când au venit recent la Galaţi au întrebat ce facilităţi oferim. De acest set de măsuri pot beneficia atât agenţii economici gălăţeni, cât şi cei care vor să investească la Galaţi. Poate că nu e cel mai grozav set de facilităţi, nu e perfect, dar e un început, e un lucru bun”, ne-a declarat Marian Filimon, preşedintele Patronatului IMM-urilor.

Citit 2928 ori Ultima modificare Sâmbătă, 23 Noiembrie 2013 20:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.