Campanie VL „Ei ţin Galaţiul în viaţă!”: Cosmeticele de la Asil Group, exportate în 46 de ţări

Campanie VL „Ei ţin Galaţiul în viaţă!”: Cosmeticele de la Asil Group, exportate în 46 de ţări
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Cu un portofoliu de aproape 1.000 de produse, compania gălăţeană este printre cele mai moderne din ţară în domeniul producerii de şerveţele, cosmetice şi detergenţi * Ali Yildirir a pornit de la o „afacere mică” şi a construit un grup de firme fără frontiere * Diversificarea producţiei şi exporturile, cheia pentru a rezista provocărilor crizei economice


Piaţa cosmeticelor şi detergenţilor este una în care concurenţa este printre cele mai puternice. Perseverenţa, pasiunea pentru lucrul bine făcut şi, nu în ultimul rând, viziunea în afaceri au făcut din grupul de firme Asil o forţă în domeniu, cu 800 de angajaţi, o cifră de afaceri de peste 37 milioane de euro şi un portofoliu de aproape 1.000 de produse.

Ideile simple fac marile afaceri

„Nimeni n-a urcat scara stând cu mâinile în buzunar”, ne spune fondatorul Asil Group, Ali Yildirir. De loc din Izmir, domnul Ali este de mai bine de două decenii un gălăţean dedicat consolidării unor branduri care au adus faimă nu numai Galaţiului, ci şi României, produsele realizate aici regăsindu-se în magazinele de pe toate continentele.

Afacerea a fost construită plecând de la o simplu stand cu bunuri de uz general în Piaţa Centrală, pornind de la lucruri la care „nimeni nu se gândea”. „Comerţul a fost la început, iar pe partea de producţie am început, în 1994, cu un utilaj de făcut şerveţele. La vremea aia, toată lumea alerga doar după „mari afaceri” şi nimeni nu băga în seamă o idee simplă, aceea de a produce aici şerveţele, în loc să le importăm”, ne mărturiseşte Ali Yildirir.

De la şerveţele, pas cu pas, firma s-a extins şi şi-a diversificat activitatea, intrând cu succes în domeniul cosmeticelor şi al detergenţilor, nefiind însă neglijate nici partea de comercializare sau distribuţie de produse.

Profitul reinvestit

În prezent, Asil Group are la Vânători nu mai puţin de cinci hale de producţie: de şerveţele umede, şerveţele uscate şi produse din hârtie, detergenţi şi săpunuri lichide, bureţi şi ambalaje. Totul a însemnat investiţii de 12 milioane de euro. Iar producţia a crescut de la an la an, chiar şi în perioada crizei economice. „Este adevărat, într-o primă fază piaţa s-a restrâns, mai ales la micii comercianţi. Dar am reuşit să contracarăm acest fenomen prin diversificarea ofertei şi creşterea exporturilor. De altfel, în ultimii ani, aproape ne-am dublat numărul de angajaţi, la aproape 800 de salariaţi”, ne spune managerul Asil Group.

Piaţa de desfacere

Rezultatele s-au văzut în creşterea cifrei de afaceri la aproape 37 milioane de euro, în 2012, cu mai bine de 35 la sută mai mult faţă de anul precedent. Piaţa internă este, deocamdată, baza. „Cea mai mare parte dintre produse se desface prin intermediul reţelelor de supermarketuri, unde avem un rulaj mare, la preţuri rezonabile. Aici este vorba şi de brandurile pe care le-am dezvoltat noi, dar şi de o serie de branduri pe care le-am dezvoltat la cererea clienţilor, sub mărci deţinute de ei”, ne explică Ali Yildirir.

Pe altă parte, exporturile sunt în expansiune, grupul gălăţean având în prezent desfacere în nu mai puţin de 46 de ţări. „Suntem prezenţi la toate marile târguri internaţionale, în Dubai, Rusia, Italia, acolo le prezentăm clienţilor produsele noastre. Apoi sunt clienţii care îi găsim noi, pe internet, şi cu care luăm legătura sau clienţi care ne găsesc ei pe noi. Şi desigur, lanţurile de supermarketuri care ne solicită o serie de produse inclusiv pentru reţelele lor internaţionale”, ne spune managerul Asil Group.

Pentru a-şi consolida prezenţa pe piaţa externă, Asil Group are inclusiv o serie de filiale în Ungaria, Slovacia, R.Moldova, iar în prezent este în plan deschiderea unei filiale în Spania. „Avem şi persoane care ştiu câte două, trei limbi străine, sunt şapte persoane care se ocupă strict de operaţiunile de import-export, fiecare are alocate nişte ţări şi se ocupă de relaţiile cu clienţii din ţările respective. Ce are căutare? Marfă bună şi ieftină. E ca la noi, mai ales de când cu criza şi lumea este mai atentă cum cheltuieşte banii”, arată Ali Yildirir.

Exportul, sufletul comerţului

Până în prezent, exporturile au avut o pondere de 20-25 la sută în afacerile Asil Group, dar anul acesta s-ar putea chiar să se depăşească pragul de 30 la sută. Totul ţine în special de respectarea unor standarde de calitate ridicate. Numai în cursul acestui an, produsele cosmetice realizate la Galaţi au fost auditate de nu mai puţin de 14 specialişti ai unor parteneri din străinătate. Iar dacă este vorba de standarde de calitate, cei de la Asil Group sunt mândri că au reuşit să exporte inclusiv pe pieţe extrem de exigente, precum cea a Germaniei. „A fost o ţintă a noastră: marfa românească să fie şi la rafturile nemţeşti. Asta pentru că se tot vorbeşte de „calitatea nemţească”, de „standardele nemţeşti”, uite că putem să facem şi noi la fel, ba unele produse sunt chiar mai bune. De asemenea, nimeni nu credea că vom reuşi să exportăm vreodată în Turcia, care este ea însăşi un mare exportator de tot felul de produse, dar uite că am reuşit să ne facem loc şi acolo. Acum, cei mai mulţi clienţi îi avem în Grecia, dar pentru anul care vine vrem să ne dezvoltăm şi mai mult în Spania şi Portugalia”, ne dezvăluie patronul Asil Group.

Diversificarea gamei de produse este în continuare considerată cheia succesului. Compania se pregăteşte să lanseze o gamă de cosmetice de lux, de „pietre preţioase”, în care esenţa Trandafirului de Damasc este asociată cu Rubinul, iar liliacul reprezintă esenţa Diamantului, dar are în curs de realizare noi game de loţiuni de corp, loţiuni de bărbierit, produse dedicate copiilor şi lista ar putea continua.

Puncte slabe: transportul şi utilităţile

Succesul Asil Group se reflectă şi în nivelul taxelor şi impozitelor plătite către stat. Astfel, numai în perioada ianuarie - octombrie 2013, firmele din Grupul Asil au virat peste 2.780.000 lei către bugetele publice. „În ceea ce priveşte fiscalitatea, nu cred că putem să spunem ceva. Impozitele şi taxele trebuie plătite, pentru că altfel nu poate să trăiască nici statul. Întrebarea este dacă taxele şi impozitele care sunt adunate de la oameni, de la firme, sunt folosite aşa cum trebuie. Dacă taxele şi impozitele plătite se întorc în beneficii pentru societate”, arată managerul Asil Group.

În acest sens, poate că nu ar fi o idee rea dacă autorităţile ar lua în calcul înfiinţarea mai multor zone industriale în care să fie asigurate toate utilităţile pentru investitori. „Pentru un agent economic, la o investiţie, acesta e chinul cel mai mare: să tragă curent, gaze, canalizare. Durează mult şi stai cu stres. Cel mai bine ar fi să se pregătească nişte spaţii în care să se spună: aici se poate face o fabrică, un atelier. Ar încuraja mult investiţiile”, ni se explică.

Un alt punct slab este cel al infrastructurii de transport. „Pe fluxul de mărfuri, de materii prime sunt greutăţi. Galaţiul este văduvit din acest punct de vedere. În primul rând, nu avem o autostradă din Bucureşti până aici. Apoi, nu avem aeroport. Sunt furnizori care au refuzat să colaboreze cu noi din cauza asta, pentru că e greu de ajuns aici”, precizează managerul Asil Group. Altfel spus, pieţe de desfacere există, trebuie însă să şi putem ajungem la ele.

Citit 12575 ori Ultima modificare Marți, 03 Decembrie 2013 18:12

13 comentarii

 • postat de dan
  Duminică, 05 Octombrie 2014 00:46
  5.13.164.***
  Salariul este 670, maxim 700 de lei, fara bonuri de masa, sefii te trateaza ca pe sclav, esti bataia lor de joc. Cine zice ca se fura ... ala este probabil, poate chiar turcul a scris acest comentariu.... Se fac controale la rucsace, posete, sacose la iesirea din schimb. Se munceste acolo pe nimica toata. Probabil ITM-ul si alte organe abilitate inchid ochii si au buzunarul larg deschis.
  0
  3
  Raportează
 • postat de eu
  Duminică, 08 Decembrie 2013 13:06
  5.13.236.***
  O realitate crunta din pacate , se fac multe smecherii , banul pe ban se aseaza fara bonuri , cu un salariu de mizerie sa -ti ceara lucrul de calitate nu se poate. Daca ei au banul , crezi ca ai doare pe ei ca nu ai tu bani , s-au abia iti duci tu zilele ? Banul invarte multe sintem sclavii lor practic , si multe nereguli sint practic .
  1
  3
  Raportează
 • postat de Baturk
  Miercuri, 04 Decembrie 2013 20:14
  178.118.89.***
  Articol platit cu bani grei.Garantat este una dintre firmele care efectiv practica sclavia. Viata Liberea, Va rog cereti informatii la banci si finante(sunt inglodati in datorii), cand nu mai fac fata vand totul la negru isi iau jucariile si o sterg in Turcia( vezi Beyler, fabrica Coca Cola, Seven seas casino).Asa sunt turcii.Unde esti tu STEFANE
  7
  13
  Raportează
 • postat de Ali Baba
  Miercuri, 04 Decembrie 2013 12:29
  83.103.238.***
  cel mai jmeker turcu....Ban pe ban....pun ban pe ban:))))
  3
  5
  Raportează
 • postat de Valentin
  Miercuri, 04 Decembrie 2013 11:32
  109.166.128.***
  Am lucrat si eu 3 săptămâni, e o mare bătaie de joc acest Asil...Articolul scrus mai sus este o minciuna, poate tine Galatiul in spate, dar exploateaza la maxim oamenii. Sa se autosesizeze un organ care nu e corupt si sa facă niște verificari amanuntite adupra firmei si angajaților, sa vedem dupa ce se scrie. ..
  2
  16
  Raportează
 • postat de eu_daniel
  Miercuri, 04 Decembrie 2013 10:03
  93.113.153.***
  unii si-ai pierdut degetele pe acolo.si-ai taiat mainile si turcul nu le-a dat nici un ban.e un nemernic exploateaza oamenii la maxim.bataie de joc.cei care au scris mai sus lucruri frumoase despre asil sunt niste lingai de-ai turcului....asil e o rusine pt galati
  1
  20
  Raportează
 • postat de Vice
  Miercuri, 04 Decembrie 2013 09:45
  92.87.95.***
  Nu toti fura, probabil eningmaticule "postat de om" ai facut asa ceva la viata ta (eu te asigur ca eu nu fac si nici n'o sa fac). Afla ca am avut fratele acolo si cate 12 ore acolo. Daca ar fi cineva care fura s-ar numi Asil grup.. iti fura sanatatea. Probabil tu ai un job caldut pe undeva si vorbesti din umbra. Posibil chial la Asil. Eu am avut un frate inginer acolo si era bataie de joc.
  2
  17
  Raportează
 • postat de om.
  Miercuri, 04 Decembrie 2013 08:42
  88.158.19.***
  stie turcul de ce va da doar atat(la bani ma refer),ca aveti voi grija sa furati si sa va rotunjiti salariile muuuult mai mult!
  ce nu-i adevarat,aratai-mi mie un salariat care nu fura de unde munceste,cred ca si otrava daca fabrica si tot furati!
  lasati critica,ca de asata nu va intrece nimeni,munciti cu raspundere!
  23
  6
  Raportează
 • postat de George
  Miercuri, 04 Decembrie 2013 07:49
  92.71.13.***
  Mai urmeaza sa se zica si de shaormeria (Passage) ca tine orasul in viata :)) Toate comentariile postate mai jos sunt f adevarate.
  1
  19
  Raportează
 • postat de Florin
  Miercuri, 04 Decembrie 2013 07:15
  86.127.212.***
  VIce ai mare dreptate...
  1
  7
  Raportează
 • postat de Florin
  Miercuri, 04 Decembrie 2013 07:14
  86.127.212.***
  EHE...utilaje perfomante pe naiba.Munca cu dedicatie pe naiba.Oamenii sunt exploatati la maxim.Se munceste cate 10-12 ore la un salariu de 7-8 milioane si in conditii destul de grele( de efort si temperatura).Cat despre utilaje, ce sa fotografiat este la servetele,dar duceti-va la plastice unde am lucrat ca masinile sunt de cel putin 35 de ani ca proiect,si unde riscul de accident la ele e foarte mare....Am lucrat o luna acolo si am plecat in viteza ,cand am vazut cum este...
  1
  20
  Raportează
 • postat de Vice
  Miercuri, 04 Decembrie 2013 07:13
  92.87.95.***
  Afacerea a fost construita pe spatele unor Galateni muncitori tratati cu inferioritate de catre acest turc.
  2
  20
  Raportează
 • postat de Vice
  Miercuri, 04 Decembrie 2013 07:11
  92.87.95.***
  Ei tin Galatiul in viata??!.. Te inseli amarnic Ovidiu. Pentru informarea ta afla ca oamenii de acolo au salarii de 500-600 lei, inclusive inginerii. Patronul turc la origine trateaza romanii ca sclavi. Nu le acorda bonuri de masa si nici remuneratia cuvenita. Intarzieri salariale si ore suplimentare neplatite sunt la ordinea zilei. Problemele astea sunt cu nemiluita la Asil Group.
  3
  36
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.