O nouă misiune internaţională în România/ A treia EVALUARE a acordului preventiv cu FMI
Foto: Andrea Schaechter şi Guillermo Tolosa, Foto Mediafax: Ovidiu Micsik

O nouă misiune internaţională în România/ A treia EVALUARE a acordului preventiv cu FMI
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

O misiune a Fondului Monetar Internaţional se va afla la Bucureşti, până pe 16 iunie, pentru a treia evaluare a acordului stand-by de tip preventiv, potrivit unui comunicat al FMI. "O misiune a FMI, condusă de Andrea Schaechter, va vizita Bucureştiul din 2 iunie până pe 16 iunie 2014, pentru a realiza a treia evaluare a acordului stand-by de tip preventiv semnat cu România. Vizita FMI va avea loc împreună cu cea a echipelor Comisiei Europene şi a Băncii Mondiale", a declarat reprezentantul FMI pentru România şi Bulgaria, Guillermo Tolosa.

Membrii misiunii FMI se vor întâlni cu autorităţile, cu reprezentanţii partidelor politice, ai sindicatelor, ai asociaţiilor profesionale şi ai băncilor.

Misiunea îşi va prezenta concluziile la finalul vizitei, se mai precizează în comunicat.

Boardul Fondului Monetar Internaţional a aprobat, pe 27 septembrie 2013, scrisoarea de intenţie transmisă de autorităţile române pentru încheierea unui nou acord de tip preventiv în valoare de aproximativ două miliarde de euro, pentru o perioadă de doi ani, la care se adaugă alte două miliarde de euro de la Comisia Europeană.

Acesta este cel de-al zecelea acord încheiat de România cu Fondul Monetar Internaţional din ultimii 23 de ani. Primul acord de după decembrie 1989 a fost încheiat în 11 aprilie 1991, potrivit paginii de internet a instituţiei financiare internaţionale.

Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a declarat că actualul acord al României cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană este cu siguranţă ultimul.

Actualul acord cu instituţiile financiare internaţionale expiră la jumătatea anului viitor.

''După 2015 nu vom mai avea acord. Acesta este cu siguranţă ultimul acord cu FMI şi Comisia Europeană. A fost un acord de 20 de miliarde în 2009. S-au şi luat banii. Alt acord, de cinci miliarde, din 2011, nu s-au luat banii şi a fost preventiv. Alt acord în 2013, de patru miliarde - FMI şi Comisia Europeană - iarăşi nu se iau banii, dar este un acord preventiv de stabilitate, asigură o ancoră'', a arătat Voinea.

Citit 1036 ori Ultima modificare Luni, 02 Iunie 2014 16:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.