DISPAR COZILE de la FISC/ Actele administrative fiscale vor putea fi transmise în FORMAT ELECTRONIC
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

DISPAR COZILE de la FISC/ Actele administrative fiscale vor putea fi transmise în FORMAT ELECTRONIC
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ministerul Finanţelor Publice va introduce posibilitatea emiterii şi comunicării actelor administrative fiscale şi a altor acte procedurale (notificări, înştiinţări, certificate de atestare fiscală) şi în formă electronică, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă publicat pe site-ul MFP.

Rolul acestei măsuri este de a crea posibilitatea comunicării în timp real a declaraţiilor, a cererilor şi a altor documente pe care contribuabilii le depun la organele fiscale, precum şi asigurarea unei procesări mai rapide a acestora, comparativ cu cele depuse în format pe hârtie. Totodată, această măsură are ca efect reducerea costurilor de administrare fiscală.

De asemenea, proiectul de act normativ prevede transmiterea, în format electronic, de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), la solicitarea altor autorităţi publice, a documentelor privind situaţia fiscală a contribuabililor. Astfel, nu va mai fi necesară deplasarea contribuabilului pentru preluarea şi depunerea documentelor solicitate de autorităţile publice.

De exemplu, potrivit economica.net, în anul 2013, administraţiile fiscale au eliberat contribuabililor aproximativ 5,5 milioane de adeverinţe de venit tipărite.

Potrivit MFP, pentru persoanele fizice, se creează bază legală în vederea dezvoltării procedurilor de utilizare a altor instrumente de identificare decât certificatul digital calificat, respectiv, cele de tip utilizator parolă, telefon mobil, digipass sau alte dispozitive stabilite ulterior la nivel de ordin al ministrului. Aceste mijloace de comunicare electronică vor putea fi folosite şi de către administraţia locală în relaţia cu contribuabilul.

 

CITEŞTE ŞI: Inspectorii fiscali, în LUPTĂ cu debitorii/ Fiscul, sufocat de mii de PROCESE cu datornicii

Citit 2381 ori Ultima modificare Luni, 02 Iunie 2014 17:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.