Analiză VL/ PIAŢA IMOBILIARĂ din Galaţi - cât costă metrul pătrat de APARTAMENT şi care este TENDINŢA

Analiză VL/ PIAŢA IMOBILIARĂ din Galaţi - cât costă metrul pătrat de APARTAMENT şi care este TENDINŢA
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Galaţiul a înregistrat în aprilie o creştere de peste 6 procente la creditele pentru locuinţe, faţă de luna martie * Chiar şi aşa, suntem sub media pe ţară ca ritm de dezmorţire a pieţei imobiliare * Preţul mediu pe metrul pătrat de apartament este de 675 de euro, adică aproape 3.000 de lei


Piaţa imobiliară gălăţeană pare să-îşi revină încet, încet, deşi ritmul de creştere este printre cele mai mici din ţară în acest moment. Cel puţin asta indică datele oficiale ale Băncii Naţionale a României, care a transmis recent informaţii privind volumul total al creditelor pentru locuinţe contractate de populaţie. Potrivit acestor date, apetitul gălăţenilor pentru achiziţii imobiliare creşte, dar, pe de altă parte, cifrele indică faptul că avem de a face cu o creştere foarte lină, mult mai redusă decât cea din marile oraşe ale României.

Creştere sub media pe ţară

Valorea totală a creditelor pentru locuinţe contractate în Galaţi a fost în luna aprilie 2014 de 99 de milioane de lei, în creştere cu 6,5 la sută faţă luna martie. Creşterea este, însă, mai mică decât media naţională, respectiv 10,5 procente. De altfel, Galaţiul ocupă locul al 30-lea în ţară în ceea ce priveşte creşterea creditelor pentru locuinţe, doar 11 judeţe situându-se în acest moment sub Galaţi în clasament. Pe primele zece poziţii se află Iaşi (creştere de 18 la sută), Timiş (15,9 la sută), Arad (13,4 la sută), Cluj (12,6 la sută), Braşov (12,1 la sută), Bucureşti (11,8 la sută), Prahova (11 la sută), Neamţ (10,8 la sută), Bacău (10,8 la sută) şi Botoşani (10,6 la sută). De altfel, aceste judeţe sunt singurele care depăşesc media naţională de creştere a creditelor pentru locuinţe. În regiunea Sud-Est, creşterea este cam aceeaşi ca la Galaţi: Brăila a înregistrat un procent de 6,3 la sută, Buzăul 7 la sută, Tulcea 4,9 la sută, doar Vrancea şi Constanţa înregistrând creşteri puţin mai consistente, de 8,2 la sută, respectiv 9,5 la sută.

Scăderea dobânzilor, principalul motor

La nivel naţional, totalul creditelor pentru populaţie a ajuns la 35,91 miliarde de lei în aprilie, în creştere cu 1,5 la sută faţă de martie, potrivit datelor Băncii Naţionale a României. Valoarea creditelor pentru consum a crescut cu doar 0,5 la sută în aprilie, până la 23,24 miliarde de lei, în vreme ce creditele pentru locuinţe au crescut cu 10,5 la sută până la 4,92 miliarde de lei.

Îmbucurător pare a fi, însă, faptul că ritmul de creditare pentru locuinţe îşi păstrează trendul ascendent. În martie, de exemplu, creşterea era de 10,3 la sută faţă de februarie. Scăderea dobânzilor, limitarea finanţărilor în euro, creşterea relativă a veniturilor şi programul „Prima Casă" sunt, potrivit analiştilor economici, principalele cauze ale sporului de credite în lei pentru populaţie.

Preţul mediu la Galaţi este 675 de euro pe metru pătrat

Creşterea creditelor pentru locuinţe pare să determine şi o uşoară creştere a preţurilor pe piaţa imobiliară. După scăderea din anii de criză, de după 2008, începând de anul trecut piaţa a manifestat o uşoară dezmorţire şi un trend ascendent în privinţa preţurilor. Asta în ciuda faptului că, în acest moment, după cum susţin actorii de pe piaţa imobiliară, numărul tranzacţiilor este în continuare unul destul de redus. În prezent, potrivit statisticilor imobiliare, preţul mediu al unui metru pătrat de apartament vechi în Galaţi este de 675 de euro (aproape 3.000 de lei). Costul metrului pătrat este puţin mai mare decât cel înregistrat în ultimii doi ani, creşterea situându-se în jurul valorii de 1-2 la sută. Galaţiul nu este, însă, printre cele mai scumpe oraşe din ţară, în Bucureşti, Timişoara, Cluj sau Braşov preţul mediu fiind de 900-1.000 de euro. În cifre concrete, potrivit anunţurilor de mică publicitate, un apartament cu două camere porneşte de la minimum 100.000 de lei şi poate ajunge chiar la dublul acestei valori, în funcţie de anul de construcţie a imobilului, etajul, eventualele îmbunătăţiri sau zona în care este situat. Pentru un apartament cu trei camere trebuie să scoateţi din buzunar de la 125.000 de lei şi până la 250.000, în funcţie de aceleaşi variabile.

Sfaturi practice/ Cum stabiliţi preţul apartamentului pe care vreţi să îl vindeţi

* Preţul este factorul principal care va influenţa succesul tranzacţiei (preţul cerut iniţial mai poate scădea cu 5-10 la sută în urma negocierii cu cumpărătorul);

* Nu faceţi greşeala de a vă supraevalua apartamentul, pentru că vânzarea poate întârzia foarte mult (luni sau ani); chiar dacă sunteţi dispus să negociaţi, s-ar putea să nu aveţi cu cine, pentru că nu vă sună nimeni, din cauza preţului prea mare;

* Stabiliţi preţul corect încă de la bun început, pentru a nu fi nevoit să modificaţi oferta de prea multe ori, fapt care creează senzaţia de disperare; cumpărătorii vor aştepta să vadă până unde sunteţi dispus să scădeţi, iar în final nu veţi face altceva decât să pierdeţi timp;

* Piaţa imobiliară nu ţine cont deloc de preţul cu care aţi cumpărat dumneavoastră apartamentul sau cât au costat renovarea, îmbunătăţirile, dotările etc; este bine să ţineţi cont de ofertele existente în prezent pentru apartamente similare cu al dumneavoastră.

Citit 8727 ori Ultima modificare Duminică, 01 Iunie 2014 16:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.